"Tanja Fajon ima nekaj zaveznikov, ampak jih tudi izgublja. Tehtnica v stranki se preveša proti Matjažu Hanu, a ni se še prevesila dokončno, čaka se idealni trenutek. Brez te afere bi bilo to najverjetneje po evropskih volitvah," meni novinar in politični komentator Uroš Esih. Kot dodaja, je afera sodna stavba "procese v stranki postavila na glavo in se bodo mogoče odvili tudi nekoliko bolj nepredvidljivo". Foto: BoBo/Borut Živulović

Da stranka SD nima na voljo veliko drugih možnosti kot to, da se generalni sekretar stranke Klemen Žibert poslovi s položaja, sta politična komentatorja Andraž Zorko in Uroš Esih ocenjevala, še preden je v javnosti zakrožila novica, da je podal svoj odstop.

Sorodna novica Po odstopu Žiberta kot sekretarja SD-ja v stranki tudi zahteve po odstopu vodstva

"Mislim, da je edina mogoča rešitev, da ga stranka umakne, ker je bil v središču afere, toliko bolj pa tudi po tem, ko so na dan prišle informacije v povezavi z nepremičninami njegove družine," je dobro uro, preden je novica o odstopu Žiberta zakrožila v javnosti, v pogovoru za MMC dejal Andraž Zorko, sicer direktor javnomnenjske agencije Valicon. Kot meni, je največ škode stranki SD namreč nastalo prav v trenutku, ko so na dan začeli prihajati nepremičninski posli Žibertove družine. "To so trenutki, ko tudi najzvestejši volivci začnejo malo dvomiti o tem, koga podpirajo," je dejal.

"Vendarle gre za socialdemokratsko stranko, precej njihovih volivcev je socialno občutljivih in te zgodbe okrog premoženja, bogastva, celo sumov netransparentnega pridobivanja, kakor lahko beremo in vidimo v medijih, gotovo ne vplivajo ne dobro na podporo volivcev," meni tudi novinar Dela in politični komentator Uroš Esih.

Kako afera vpliva na trenja znotraj SD-ja?

Na vprašanje, čigav položaj – če pustimo ob strani Dominiko Švarc Pipan, ki je zaradi objektivne odgovornosti premierju ponudila svoj odstop in se bo po pričakovanju vseh prej ali slej poslovila z ministrske funkcije – je zaradi dogajanja od izbruha afere sodna stavba dalje v največji nevarnosti, sta oba komentatorja izpostavila predsednico SD-ja Tanjo Fajon.

Sorodna novica Dominika Švarc Pipan predsedniku vlade ponudila odstop. Golob se bo o tem še odločil.

"Menjava vodstva stranke SD je že dalj časa v zraku. Struja, ki podpira gospodarskega ministra Matjaža Hana, je že nekaj časa pripravljena, išče se pravi trenutek, kdaj in na kakšen način, ki bo najboljši za stranko, zamenjati aktualno vodstvo," pojasnjuje Esih. "Tanja Fajon ima nekaj zaveznikov, ampak jih tudi izgublja. Tehtnica v stranki se preveša proti Hanu, a ni se še prevesila dokončno, čaka se idealni trenutek. Brez te afere bi bilo to najverjetneje po evropskih volitvah. Če bi stranka dosegla dober izid, bi ob tem imela Tanja Fajon dobre vzvode za pogajanja, denimo za komisarski položaj, in bi bil ta prehod lažji in elegantnejši. Ta afera je vse te procese v stranki postavila na glavo in se bodo mogoče odvili tudi nekoliko bolj nepredvidljivo," je dejal.

Da je predsednica SD-ja v kočljivem položaju, poudarja tudi Zorko. "Bila je prva glasnica zahteve po razrešitvi pravosodne ministrice, ko pa se to ni uresničilo, se je nekoliko umaknila nazaj. Mislim, da bo poskušala vseeno rešiti svoj položaj, ker če bi izgubila mesto predsednice v SD-ju, se postavlja vprašanje njene vloge v vladi, kjer je zdaj tudi podpredsednica. Njena usoda je zelo negotova – ne gre samo za to, da je izgubila del podpore v javnosti, izgubila je tudi del podpore znotraj svoje lastne stranke," je dejal.

Plačevanje računov zaradi dolgoletne odsotnosti samorefleksije

"Bistveno večje možnosti za politično preživetje od Tanje Fajon ima sama stranka SD. To je stranka z dolgo tradicijo, z razvejano mrežo, z izkušenimi kadri, različnimi centri moči. Drži, da je na takšnem udaru, kot ga še ni doživela, ampak mislim, da kljub vsemu to ne bo konec te stranke," meni Zorko.

Sorodna novica Vrh SD-ja se je sešel na kolegiju. Šlo naj bi za krizni sestanek.

Kot ob tem opozarja Esih, je SD izbruh afere prizadel tudi zaradi odsotnosti samorefleksije. "Zadnja leta je socialdemokracija v Evropi v veliki krizi, tudi v Sloveniji. Kdaj ste nazadnje slišali kaka dva vidna člana SD-ja, ki bi se prepirala in javno vneto debatirala o prihodnosti in razvoju socialne demokracije? Tega ni. Tudi po zadnjih parlamentarnih volitvah, ko je bil izid SD-ja slab, v stranki nikoli niso opravili notranje razprave in analize o tem, kako naprej. Še isti dan so napovedali, da gredo v vlado, in se ukvarjali predvsem s tem, kdo bo zasedel katero funkcijo in tako naprej," je dejal.

Kot pravi, je odsotnost samorefleksije v krizo pahnila koncept stranke, ki je ideološko in politično izpraznjena. "In na koncu je ostalo samo prerivanje med visokimi kadri stranke za funkcije," meni. Prav notranje prerivanje za položaj je po njegovem mnenju tudi glavni vzrok, da se je vnel tako oster konflikt med vodstvom SD-ja in pravosodno ministrico. "Ko je Švarc Pipan postala pravosodna ministrica, ni bila prvi notranji logični izbor po hierarhiji znotraj stranke, ampak je do te funkcije prišla tudi s pomočjo predsednika vlade, ki je vztrajal pri tem, da prav ona postane ministrica," je opozoril in dodal, da je afera zgolj stopnjevala že prej obstoječa trenja.

Razpad koalicije ni v interesu nobene od treh strank

Iz vrst SDS-a, ki je že vložil interpelacijo pravosodne ministrice, je slišati tudi namigovanja na možnost interpelacije celotne vlade. A ta po besedah obeh političnih komentatorjev, tudi če bi se o podpori izrekal državni zbor, ni ogrožena.

"Vsem koalicijskim poslancem je najvišji interes, da vlado pripeljejo do konca," je dejal Esih. Predčasne volitve po njegovem mnenju niso v interesu nobeni od treh koalicijskih strank. "Sploh poslanci Svobode, ki jih zdaj 40, nimajo nobenega interesa za predčasne volitve, ker je javnomnenjska podpora stranki nizka in ima po trenutnih ocenah možnost ponovne izvolitve manj kot polovica poslancev. Rekel bi, da so ujetniki zaporniške dileme – kar koli naredijo drugače kot to, da vztrajajo do konca mandata, jim v bistvu ogrozi položaj," je orisal položaj.

Sorodna novica Dominika Švarc Pipan: Moj edini cilj je razkriti sistemsko korupcijo

"Poleg tega bo pa tudi SD naredil vse, kar je v njegovi moči, da ostane v vladi. To je tisto, kar jim omogoča preživetje. Če bi SD vlado zapustil, bi to še poglobilo notranji razkol in pospešilo procese razkroja te stranke," ob tem poudarja Andraž Zorko. Kot je poudaril, na to kaže tudi to, da se je vodstvo SD-ja po prvotnih zelo ostrih pozivih k odstopu pravosodne ministrice vendarle nekoliko umaknilo nazaj, saj so doumeli, da se to ne bo zgodilo tako hitro, kot so zahtevali.

Poleg tega ima Gibanje Svoboda tudi drugo koalicijsko partnerico, Levico, ki je v skladu s svojimi kadrovskimi kapacitetami in programskim fokusom usmerjena na rezultate, ki jih želi pokazati ob koncu mandata. "Kajti od tega sta odvisna njen obstoj in vnovičen preboj v državni zbor na naslednjih volitvah," poudarja Esih, ki zato meni, da Levica koalicije ne bo ogrozila.

SDS in SD na istem bregu

Afera in dogajanje okrog nje sta odprla tudi razpravo o sodelovanju med strankama SD in SDS, ki sicer v javnem političnem prostoru nastopata kot diametralni nasprotnici. V spornem nakupu pravosodne stavbe so namreč sodelovali predstavniki obeh političnih opcij.

Sorodna novica Objektivna odgovornost na žaru

"Bolj ko se je v zadnjih dneh, sicer ne prvič, govorilo o načelni koaliciji SD-ja in SDS-a, nekateri ji pravijo premogovniška koalicija, bolj sta bili ti dve stranki na istem bregu," je ob tem poudaril Zorko. "SDS je vložil interpelacijo ministrice, a mislim, da ne verjamejo, da bi do nje dejansko lahko prišlo. Interpelacija bi namreč lahko predstavljala tudi nevarnost za SDS, sploh če držijo špekulacije o sodelovanju s stranko SD pri različnih poslih. Če bi nove podrobnosti prišle na dan pod žarometi državnega zbora, to za stranko gotovo ne bi bilo dobro," meni.

"Sicer pa je to neka igra, ki se po mojem mnenju igra že vse od začetka. Sam rad rečem, da sta ti dve stranki v bistvu levo in desno krilo nekdanje zveze komunistov, ki sodelujeta na nižjih ravneh, kot je to potrebno, ko imajo obojo korist od tega. Seveda pa v vsakem trenutku, ko se pokaže priložnost za to, ne bi nobena od teh dveh strank oklevala pri tem, da se druge znebi," je še dejal direktor Valicona. Ob tem je dodal, da bi bilo, če bi Dominika Švarc Pipan na položaju ostala do interpelacije, "zanimivo videti situacijo v parlamentu, kjer bi se pa potem ta neformalna koalicija demonstrirala v živo, ko bi tako poslanci SD-ja kot SDS-a vsi glasovali složno".

Burne politične razmere v koaliciji