Golob o aktualnem političnem dogajanju

S premierjem Robertom Golobom se je o aktualnem političnem dogajanju pogovarjala voditeljica Odmevov Tanja Starič.

Če začneva kar z včerajšnjim burnim dogajanjem na vrhu vaše stranke ... Izključili ste dva člana, poslanko Mojco Šetinc Pašek in svetovalca Roberta Pavšiča, argument pa je bil, da niso streljali na isti gol. Kaj te metafore pomenijo, kateri gol, kdo strelja, kam strelja?
Pomembneje, včeraj smo imeli izvršni odbor in svet stranke, v svetu stranke je več kot 80 najvidnejših posameznikov in vsi sklepi so bili sprejeti soglasno, niti eden ni bil proti izključitvi, niti eden ni bil tisti, ki bi odpiral svojo agendo, tako da informacije v medijih, ki jih predstavljajo užaloščeni posamezniki, ne nujno ustrezajo resnici. Kar se tiče obeh izključitev iz stranke, je to najhujša mogoča, če hočete, sankcija, ki je lahko.

Vi niste niti govorili z njo.
In tega ne bi naredili, če ne bi bilo zelo jasno, da oba v stranko vnašata razkol, iz stranke nosita ne samo pravih, ampak tudi lažne informacije in jih plasirata tudi v medije, njuno delovanje je v resnici škodljivo tudi za državo. V resnici smo se vsi strinjali, da nam druge izbire preprosto nista pustila. In danes bi se odločil enako.

Slišali smo, da je bila presenečena, ni vedela, da se bo to zgodilo, ni mogla pojasniti svoje plati zgodbe.
Postopki so popolnoma jasni, ona bo še vedno imela možnost, da pojasnjuje, če bo to želela, ampak mi gremo naprej, mi se moramo ukvarjati s tem, kar so nam zaupali volivke in volivci, in to je, da upravljamo Slovenijo.

Zanikali ste, tudi včeraj, da bi pozvali k odstopu predsednico parlamenta Urško Klakočar Zupančič. Govorili ste o igranju na isti gol. Ali to pomeni, da morajo vsi poslanci, vključno s predsednico parlamenta, podpreti predloge vlade? Vemo, da predsednica ni glasovala za razrešitev kmetijske ministrice.
Včeraj sploh ni bilo govora o tem, že to, da na včerajšnji, na obeh sejah sploh nismo govorili o tem, kar zdaj vi govorite ... pove vse o tem, kako se tendenciozno prikazuje dogajanje v stranki, ne vem, z namenom, da se vznemiri ljudi? Ni potrebe.

Ampak to od vaših članov.
Mogoče, ti nekateri so izključeni, tisti, ki to širijo, ampak ne bi o tem.

Kaj pomeni, da predsednica parlamenta ni več podpredsednica stranke? Včeraj je bilo videti, bi rekla, neko žalost z njene strani, prizadetost. Je ona zdaj umaknjena iz vodstva?
Ona se je sama odločila, k temu je ni nihče nagovarjal. Razloge je pojasnila sama, sam mislim, da ji lahko izkažemo toliko spoštovanja, da ko ona sama pojasni razloge, da se ji tudi verjame.

Politične razmere so zelo napete, koalicijo je vznemirila vaša napoved o krčenju ministrskih mest. In to po tem, ko se je vlada razširila. Boste skušali umiriti te politične razmere, recimo z glasovanjem o zaupnici, morda vezano na ta novi zakon o vladi?
Ne vem, od kod vam te informacije, niti niso razmere napete, še manj je govora o kakršni koli zaupnici, ne vem, od kod jih pobirate. Tisto, kar pa je res, je, da so se od lanskega decembra, ko se je vlada razširila, do danes vmes zgodile poplave in pri poplavah je treba tudi najprej varčevati. Če bomo šli z 20 ministrstev na 12 ali celo manj, to je bistveno manj kot 17, preden smo se povečali, bo to tudi varčevanje. Ampak pomembneje: pri odzivu na poplave smo videli, kako pomembno je, da ministrstva dihajo kot eno. V primeru enega ministrstva za cestno infrastrukturo in drugega, ki je upravljalo posege v vodotoke, dokler sta bila ministra dva, stvari niso stekle, občine niso dobivale denarja. Ko smo dali to pod eno vodstvo, v tem primeru pod Alenko Bratušek, od takrat naprej so stvari, ki so se prej zdele nemogoče, poplavni odziv, postale realnost. Od takrat naprej je sodelovanje z občinami zgledno, od takrat naprej imajo občine denar, ki ga krvavo potrebujejo na svojih računih. To je tisto, kar šteje. In verjamem, da enako zgodbo, kot je ta, lahko pokažem na množici preostalih primerov, in to je tisto, kar šteje. Če bomo šli v rekonstrukcijo, in mi smo samo odprli pogovore, odprli smo jih, če bomo šli, bomo šli z namenom, da bo vlada delala učinkoviteje in da bodo ljudje od vlade več imeli.

Koalicijski partnerji, kot smo slišali, so zadržani, pravijo, da je videti, kot da se ves čas ukvarjamo samo sami s sabo. Pravni strokovnjaki svarijo, ker v bistvu bi to pomenilo spet neke proceduralne zaplete, morda referendum, enega smo že imeli, potem združevanje ljudi, služb in tako naprej …
Združevanje je vedno bolj preprostejše kot ustvarjanje novih, upam, da je to vsakomur jasno. Pri združevanju pomeni samo to, da je mogoče manj kabinetnih zaposlitev in manj ministrskih mest. Mogoče je to tisto, kar moti koalicijske partnerje, pa verjamem, da se bomo o tem pogovorili in našli rešitev.

Ali to pomeni tudi, da še nimate kandidatov za izpraznjena ministrska mesta za kmetijstvo in za okolje.
V resnici jih imamo, ampak smo dogovorjeni, da dokler se ne razčisti, koliko bo ministrstev v vladi, jih ne bomo razkrivali. Za vsako od mest imamo kandidata, ki je privolil v to, da ga lahko kandidiramo za ministra, ampak bilo bi popolnoma nepošteno, da jih danes izpostavljamo javnosti, potem bomo pa ugotovili, da smo ta ministrstva skrčili in šli mogoče na švicarski vzor sedmih ... Saj vem, da je to iluzija za Slovenijo, ampak Švica ima sedem ministrstev, mogoče je včasih dobro pogledati naokoli.

Dobro, tukaj bo soglasje verjetno zelo težko doseči, v koaliciji boste vztrajali pri tem?
Ponovim, pogovore smo napovedali, ker verjamemo, da bodo tudi partnerji pokazali razumevanje za popoplavno obnovo na način, da moramo biti pri tem učinkoviti in varčevati.

Nekdanja notranja ministrica in nekdanji generalni direktor policije sta bila zelo, bi rekla, decidirana in zelo kritična do vašega ravnanja. V času, ko sta opravljala to funkcijo, ste na neki način neposredno obtoženi nedopustnih praks z vidika kadrovanja, določanja, kdo mora celo biti odpuščen iz službe in koga je treba zaposliti.

Nič od tega ni res, sam sem to že povedal včeraj, ampak ...

Recimo, Martina Jazbeca se mora odpustiti, onadva sta z imeni nastopila.
O tem sem z nekdanjo ministrico veliko govoril in sem ji že takrat, preden je odstopila, povedal, da to ni res, pa je vztrajala iz njej znanih razlogov, zakaj ne bi to bilo res ... Pa bom drugače povedal. Edini pogovor, ki sem ga imel z njima, še posebej z Lindavom, je bil, preden je vlada sploh nastopila mandat. Vlada ga je nastopila 1. junija, sam sem se z njima pogovarjal maja lani, skupen cilj vsem nam je bil, da očistimo Slovenijo, v tem primeru tudi policijo, janšizma. Mi smo šli na volitve s tem, da bomo, se dobro spomnim, tudi v vaših studiih smo govorili, ko bomo in če bomo zmagali in če dobimo mandat ljudi, počistili s temi zavržnimi praksami, s temi, ki so privedli do zaplinjanja Ljubljane, do zlorabe policije in še vseh drugih institucij. In če kje kdo ve, veste to vi, tudi na RTV-ju smo se zavezali vsi skupaj, da ga bomo očistili janšizma, in vem, da natančno veste, kaj to pomeni. Ko nekdo ugotovi, preden je imenovan, da mu ta cilj nekaj pomeni, potem pa, ko je imenovan, nanj pozabi. Če se pa jaz kot predsednik vlade ne morem z ministrom pogovarjati, kje smo se zgrešili, zakaj skupnega cilja ne moremo uresničiti, s kom pa naj se pogovarjam?

No, to čiščenje janšizma je seveda pri opoziciji sprožilo precej hude odzive, tudi prijavo Evropski komisiji. Vprašanje je, ali nekdo izgubi službo samo zato …
Nihče ni izgubil službe in tudi na RTV-ju menda nihče ni izgubil službe in tudi zaradi RTV-ja so nas isti fantje in dekleta prijavili na Evropsko komisijo in so bili zavrnjeni zato, ker v Evropski komisiji pa le niso tako neumni, kot si naši nekdanji vladarji, tisti, ki se znova želijo povzpeti na oblast, mislijo.

Ampak še več, ne samo, da oba trdita ... Vi boste sicer prišli pred parlamentarno komisijo, verjetno vas bodo to vprašali in boste tam natančno povedali, ampak vendarle te obtožbe terjajo odgovor, ne govorijo o konkretnih imenih, vi pravite, sploh se nismo pogovarjali, z g. Lindavom so se pogovarjali ...
Še več, imam papir policije, v katerem piše črno na belem in ga bom predstavil preiskovalni komisiji, da se nisem vpletal v noben operativni postopek. Z g. Lindavom se od dne 1. junija, ko je bil imenovan, do dneva, ko je zapustil vlado, in to je bilo v letošnjem letu, tudi videla nisva, kaj šele, da bi govorila ali da bi mu dajal kakršna koli navodila, z ministri se bom pa vedno pogovarjal, ker je to moja naloga in moja dolžnost. Še več, oba sta lagala pred komisijo, imam priče, ne samo papirje, in z velikim veseljem bom pred preiskovalno komisijo predstavil priče in papirje.

Bodo priče prišle z vami na pričanje?
Ne, ne, priče bodo prišle same na pričanje, brez mene.

Sorodna novica Ali je premier Robert Golob vplival na preložitev datuma aretacije ruskih vohunov?

Na podlagi pričanja, ki je potekalo za zaprtimi vrati, poslanka Nove Slovenije pravi, da obstaja utemeljen sum, da ste delovali v škodo varnosti države. Neuradno, tega poslanka ni rekla, naj bi šlo za to, da ste vplivali na to, kdaj bo aretacija ruskih državljanov, ker je bil takrat referendum. Je to res, ste to res naredili?
Lepo vas prosim, to je še ena od tistih halucinacij, ki so popolnoma neresnične, ker so tudi meni popolnoma nedosegljive. Noben predsednik vlade nima te moči, da bi kaj takega lahko dosegel, še posebej ne, da bi to zahteval. Drugačno vprašanje pa je, da Tatjana Bobnar kot ministrica v resnici v ta proces sploh ne bi smela biti vključena, in če ima informacije, ki jih sam nimam, se je za vprašati, od kod njej te informacije. Ona je bila politik, to je prvo, in tukaj nastopi zelo zanimiva situacija, ker o teh nesrečnih ruskih agentih do danes ni bilo nikoli govora, tudi ko je ona odstopila, o tem prijetju ni bilo govora. Kaj vam hočem povedati? Potrebovali so očitno devet mesecev, da so prišli z novimi halucinacijami, ker niso mogli dokazati česa? Da se dejansko nisem vpletal v nobene operativne postopke, ker se tudi nisem.

Očitke sicer stopnjujejo, ampak bova na tej točki končala to zgodbo, zagotovo še ni končana, tudi vi boste še pričali pred komisijo. Danes so stavkali člani sindikata, Sviz pravi, da ne pristajajo na predlog, ki ga je vlada ponudila. Pogajanja so v resnih težavah, tudi ministrica je odstopila. Kako odgovarjate Svizu, pravijo, da ne spoštujete učiteljev?
Pogajanja potekajo, to, da nekdo sredi pogajanj stavka, je pač očitno v Sloveniji folklora. Videl sem nasmejane obraze na stavki, mogoče se jim je zdelo zabavno. Sam bom drugače povedal, doživeli smo poplave, danes je to naša naloga in to je bila glavna tema današnje vladne seje, tri ure smo se pogovarjali o popoplavnih zakonih. Kako bomo ljudem, ki so ostali brez vsega, kako bomo gospodarstvu, ki je ostalo brez sredstev za proizvodnjo, kako bomo njim in občinam pomagali, da se prej postavijo na noge. Vzporedno s tem je potekala stavka, v tem primeru učiteljev, ki so zahtevali kaj? Višje plače. Mislim, da se je vseeno treba zavedati, prosim lepo, realnosti, v kateri živimo, če želimo pomagati, in sam razumem, da smo Slovenci solidarni, verjamem, da smo, potem si moramo najprej postaviti prioriteto, da pomagamo ljudem, ki so bili prizadeti, ki danes ne vedo, s čim se bodo ogrevali, ne vedo, kje bodo spali.

Zdaj vas bom pa tako izzvala, nad Strugami pri Lučah so ljudje ogorčeni, so že napovedovali proteste, pravijo, vse gre prepočasi, ne vemo, kako bo pozimi, deževje se začenja. Kako odgovarjate na to?
Odličen primer ste dali. Struge so eden tistih primerov, kjer je treba, žal, sprejeti zelo nepriljubljeno odločitev, da so ti objekti nevarni za bivanje in da se morajo prebivalci zaradi ogroženosti življenj izseliti. V tej državi je bolj malo junakov, ki se to upajo ljudem povedati, pa je šel kljub temu državni sekretar Šefic (Boštjan Šefic, op. n.) po mojem nalogu, tu sem pa dal navodilo, v Struge in jim to povedal v petek. V soboto sem bil sam z njimi na zboru v Žalcu in sem jim povedal isto – stroka pravi, da je vaše življenje ogroženo, morali se boste izseliti. Smo razumeli, zakaj jim je to težko sprejeti, ampak smo bili jasni, jaz sem bil jasen. Danes se je izkazalo, da so bili argumenti strokovni, ker je stroka tista, ki o tem odloča. Mi lahko samo sporočamo to, kar stroka pravi, ta pa je prejšnji teden jasno ugotovila, da je točno ta plaz, ki se je danes žal sprožil, tisti, ki se ga ne da hitro sanirati in ki bo ogrožal življenje v tem zaselku v prihodnjih letih. Takoj, ko smo to informacijo dobili od stroke, smo jo tudi sporočili naprej in jaz več kot toliko ne morem narediti. Ljudje so pa vedno navezani na svoje domove, ob tem je šlo celo za primere, in to je pomembno, ko ljudje zato, ker so se borili s posledicami, niso oddali prijave škode, to smo izvedeli v soboto. Od sobote do danes smo interventni zakon že spremenili, da bodo lahko naknadno oddali prijavo, zato, da ne bi bili oškodovani. Ti isti ljudje iz teh istih Strug. V soboto so dali pobudo in danes smo že dali na vladi potrjeno v zakon ... take hitrosti si ne morete niti predstavljati in tako mi skrbimo za tiste, ki so poplavljeni, ko dobimo pobudo, jo takoj realiziramo.

Ampak za ljudi še vedno prepočasi. Tako pravijo.
Ne, ni prepočasi, prav nasprotno.

Kdaj lahko pričakujemo denar iz evropskih skladov, iz Bruslja, in koliko pričakujemo?
Prijava je šla prejšnji teden v Bruselj, tako kot je po načrtu, 100 milijonov lahko pričakujemo letos in 300 milijonov v prihodnjem letu. Na tak način je oblikovana prijava, sam verjamem, da bomo uspešni tudi zaradi tega, ker smo za to prijavo uporabili tudi zunanjo pomoč in najboljše mogoče metodologije.