Robert Golob in Tatjana Bobnar. Foto: BoBo
Robert Golob in Tatjana Bobnar. Foto: BoBo

Aretacija ruskih vohunov naj bi bila načrtovana za lanski 28. november oz. v ponedeljek po zmagoslavju koalicije na trojnem referendumu.

Novinarska konferenca o odvzemu prostosti bi sledila v torek. Po navedbah Tatjane Bobnar in Boštjana Lindava pa naj bi premier želel, da se aretacija prestavi, saj bi lahko zasenčila zmage na referendumih. Šlo naj bi za domnevni vpliv na delo in odločitve varnostno-obveščevalne službe, "ki bi lahko imele zelo zelo velike vplive na nacionalno varnost," je dejala Vida Čadonič Špelič (NSi).

"Če bi se hipotetično izkazalo, da sta v tem času ta dva osumljenca izdajala neke tajnosti drugi državi in da se je to zgodilo zaradi odloga aretacije, je potem to relevantno za nacionalno varnost, lahko pa da ničesar od tega ni," je menil Miroslav Žaberl s fakultete za varnostne vede.

Ob ponedeljkovih izjavah nekdanje ministrice za notranje zadeve Tatjane Bobnar pred preiskovalno komisijo DZ-ja, da je bila deležna pritiskov premierja Roberta Goloba glede kadrovanja v policiji, so s Policijske uprave Ljubljana za STA sporočili, da poteka predkazenski postopek. Prijave glede razkritij na zaprtem delu seje komisije še niso prejeli.

Ruska vohuna so tako aretirali šele petega decembra. Premier Golob naj bi prestavitev datuma naročil direktorju slovenske obveščevalno-varnostne agencije Jošku Kadivniku, ki je poziv sporočil Darku Muženiču, direktorju Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU). Muženič je nov datum posredoval takratnemu šefu policije Boštjanu Lindavu.

"Pojma nimam, kaj je bilo na zaprti seji, in tudi je baje prav, da ne vem, kaj je bilo na zaprti seji. Mi je žal, da novinarji veste o zaprti seji, ker verjetno ne bi smeli, tako kot jaz ne in jaz se držim tega, kaj smem," je dejal premier Golob.

"Zelo skrb vzbujajoče je, kar je povedala nekdanja ministrica Tatjana Bobnar," pa je dejala ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon.

"To je stvar, ki zagotovo tudi dodatno vnaša neko zaskrbljenost, ne samo koalicije, ampak tudi v za javnost kot tako," je dejal vodja poslancev Levice Matej Tašner Vatovec.

"O vohunih nimam pojma. Bi rekel, da to ni moje področjem," pa je pojasnil vodja poslancev Svobode Borut Sajovic.

"Bolj je tukaj odgovornost predstojnika policije ali pa organizacijske enote v policiji, ki bi eventualno privolila v politični namig," pa je še opomnil Miroslav Žaberl.

Če je predsednik vlade res vplival na datume, bo ugotavljala komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs).

Ali je premier Golob vplival na datum prijetja ruskih vohunov?