Tanja Fajon, Robert Golob in Asta Vrečko po srečaju vrha koalicijskih strank. Foto: BoBo
Tanja Fajon, Robert Golob in Asta Vrečko po srečaju vrha koalicijskih strank. Foto: BoBo

Sestanek je bil konstruktiven, spoštljiv, občasno analitično-kritičen, je dejal premier Robert Golob in dodal, da so se strinjali, da je ta koalicija "edini branik pred tem, da ne zdrsnemo spet v stanje, ki ga ne želimo". Poudaril je, da "živimo v časih, ki nas resno preizkušajo", in čeprav na pojavljanje kriz, kot so vojna v Ukrajini, energetska kriza in poplave, ni mogoče vplivati, se lahko nanje odzivajo.

Mogoča rekonstrukcija vlade je eden od načinov, kako se nanje odzivati, je dejal Golob, a danes o tem – v nasprotju s prvotnimi napovedmi – niso govorili. Pozneje je v odgovoru na novinarsko vprašanje še dodal, da bodo ministrski sedeži, ki so trenutno prazni, "popolnjeni v zakonskih rokih, najverjetneje do konca meseca". Rekonstrukcija kot možnost sicer še vedno ostaja, je priznal, a se bodo osredotočali na delo, kot je bilo prvotno zastavljeno. Pozneje je dodal še, da bi rekonstrukcija vlade zahtevala spremembo zakona, "zato je edino pravilno, da najprej izvedemo tiste ukrepe, ki ne zahtevajo zakonskih sprememb".

"O tem, koliko naj bi bilo ministrstev, danes sploh ni bilo govora, ker namen ni v številu ministrstev, ampak v načinu delovanja. Do tega lahko pridemo na različne načine in o tem se bomo še pogovarjali," je še dodal.

Pogovarjali so se predvsem, kako nadgraditi delovanje celotne koalicije in posredno tudi vlade, "da bomo še uspešnejši, učinkovitejši in predvsem da bodo ljudje na eni strani lahko živeli v varnejši državi, na drugi strani pa tudi imeli stabilnejše politične in bolj predvidljive razmere".

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Golob zagotavlja: Reforme ostajajo

Zagotovil je, da reform vlada ni umaknila v ozadje: "Reformne prioritete so na sporedu od letošnjega februarja in se izvajajo." "Ni realno pričakovati, da bi se reforme uresničile v tako kratkem času. Znova bomo pregledali zaveze iz koalicijske pogodbe in o tem komunicirali z javnostjo – katere zaveze so že izpolnjene, katere bodo v prihodnjem letu in katere pozneje," je dodal.

Dotaknil se je tudi pogajanj s sindikati javnega sektorja o prenovi plačnega sistema, glede katerih sindikati opozarjajo, da so povsem zastala. "Verjamem, da poganjanja potekajo. Govoril sem z ministrom za finance, ki opravlja posle ministra za javno upravo, in o tem se bomo še pogovarjali," je dejal in dodal, da sam v pogajanjih sicer ni bil udeležen.

Zatrdil je še, da tudi v zdravstvu "ni nihče odstopil od zavez, smo se pa poslovili od ministra, ki ni deloval v smeri, za katero smo se zavezali"." Verjetno je imel dobre namene, a se niso izšli. Zato nismo spremenili le ministrske ekipe, ampak tudi način, kako priti do ukrepov. Do konca leta bodo predstavljeni ukrepi," je zagotovil.

Fajon: Ta koalicija je edina mogoča

Predsednica SD-ja Tanja Fajon pa je dodala, da so na vrhu opravili "iskren in izčrpen pogovor", pri tem pa dodala, da bi "si ga sama sicer želela že prej". "Danes smo v kritičnem, a spoštljivem tonu razpravljali, kako izboljšati delovanje te koalicije in vlade v dobro ljudi. Strinjali smo se, da je ta koalicija edina mogoča koalicija. Na tem bomo gradili naše odnose in delovanje vlade. V tem letu in pol smo naredili dobre rezultate, a jih včasih ne znamo predstaviti, kot bi si želeli."

Izpostavila je, da so se posvečali energetskemu področju in cenam, sanaciji po poplavah, spoštljivosti v družbi. "S sestankom sem zadovoljna, saj smo si izmenjali poglede ne le na delovanje vlade, ampak tudi odnose med nami. Postavili smo trdne temelje za naprej, zdaj pa bo na nas, na vladni ekipi, koaliciji, parlamentu, da to dokažemo," je še dejala.

Tudi Fajon je – kot pred njo Golob – poudarila, da "velike spremembe zahtevajo širok družbeni konsenz in se ne zgodijo v mandatu ene vlade". "Zavedam se izziva in kaj ljudje od nas pričakujejo," je dejala in dodala, da so se dogovorili, kako bomo začrtali intenzivnejše delo ob koalicijskih zavezah – to bodo izvedli bodisi s koalicijskim semaforjem bodisi s pregledovanjem koalicijske pogodbe.

O rekonstrukciji vlade niso govorili

Vrečko: Levica ostaja trdni partner v koaliciji

Koordinatorka Levice Asta Vrečko je dodala, da so v stranki s sestankom zadovoljni, in zagotovila, da ostajajo "trdni partnerji v koaliciji, saj stojimo za zavezami, ki smo jih ob nastopu vlade dali ljudem". "Cilji te vlade ostajajo enaki," je poudarila in med njimi izpostavila reševanje problematike v zdravstvu, pa tudi protipoplavno obnovo.

Nesoglasja ali odprta vprašanja so, je priznala, ob tem pa poudarila, da je prav, da jih rešujejo na takih pogovorih, kot je bil današnji. "Naša vlada je bila soočena s toliko vremenskimi katastrofami ter tudi notranje- in zunanjepolitičnimi dogodki, na katere nimamo vpliva. Cilj je jasen, da do konca mandata znatno izboljšamo življenje za ljudi in Slovenijo peljemo v boljšo in bolj demokratično družbo," je še dodala.

Premier razburil z napovedjo krčenja ministrstev

Znano je, da je premier pred dvema tednoma napovedal, da je nastopil čas za začetek razprav o rekonstrukciji vlade, predvsem zaradi učinkovitosti vlade pri poplavni sanaciji Slovenije. Pri tem predsednik vlade ni izključil možnosti "radikalnega zmanjšanja števila ministrstev".

Koalicijski partnerici SD in Levica je napoved rekonstrukcije močno razburila, v obeh strankah so izrazili dvom o primernosti in nujnosti takšnega koraka in poudarili, da njihovi ministri dobro delajo.