Nemir v koaliciji zaradi trenj v Gibanju svoboda

Premier in predsednik največje vladne stranke Gibanje Svoboda Robert Golob je na rednih tedenskih koalicijskih usklajevanjih koalicijske partnerje seznanil s potekom torkove seje sveta Gibanja Svoboda, po kateri je med drugim naznanil, da je čas, da se preveri uresničevanje koalicijskih zavez in opravi razprava o rekonstrukciji vlade.

Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon je dejala, da na vrhu prvakov strank koalicije pričakujejo tudi pogovor o nadaljnjih korakih in načrtih za rekonstrukcijo. Takrat bo tudi jasno, kako se bodo v SD-ju
Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon je dejala, da na vrhu prvakov strank koalicije pričakujejo tudi pogovor o nadaljnjih korakih in načrtih za rekonstrukcijo. Takrat bo tudi jasno, kako se bodo v SD-ju "pozicionirali za naprej", je poudarila. Foto: BoBo

Kot je dejal, je pri rekonstrukciji odprto vse, lahko pa pričakujemo krčenje ministrstev, ker je po avgustovskih ujmah in sanaciji škode ter obnovi medresorsko usklajevanje ob velikem številu ministrstev težje. Kot je dejal, je veliko število vse, kar je večje od 12. Vlada ima sicer trenutno 20 ministrstev, tako da je pričakovati krčenje, kar pa najverjetneje pomeni, da se bosta morali koalicijski partnerici odreči nekaterim svojim ministrom.

Nad napovedjo premierja in razmerami v koaliciji so nezadovoljni tako v SD-ju kot Levici. O rekonstrukciji vlade se bodo prvaki koalicijskih strank pogovorili na srečanju po praznikih, je po koalicijskih usklajevanjih dejala predsednica stranke SD Tanja Fajon, sicer tudi podpredsednica vlade in ministrica za zunanje in evropske zadeve.

Ob tem je poudarila, da v stranki z nedavnim dogajanjem v koaliciji niso zadovoljni. "Ljudje upravičeno pričakujejo, da delamo, in želimo si delati, imamo veliko odprtih zadev, veliko resnih izzivov," je navedla. Na vrhu prvakov strank koalicije tako pričakujejo tudi pogovor o nadaljnjih korakih in načrtih za rekonstrukcijo. Takrat bo tudi jasno, kako se bodo v SD-ju "pozicionirali za naprej", je poudarila.

Sorodna novica V SDS-u na nogah zaradi Golobove izjave o "čiščenju janšistov v policiji"

"Naši resorji dobro delajo, vse je stvar pogajanj, vse je stvar koalicije in pogovarjali se bomo znotraj vodstva stranke in našega predsedstva," je zatrdila Fajon, ki sicer ne želi špekulirati, kaj pomeni premierjeva napoved o "rezih v ministrstva". Kot je zatrdila, je za SD ključno predvsem, da se ukvarjajo z izzivi, kot so sociala, zdravstvo, sanacija po poplavah. Samo krčenje števila resorjev pa po njenih besedah tega ne bo nujno prineslo. Meni pa, da ljudi upravičeno jezi, da ne vidijo rezultatov, da se zdi, da se koalicija ukvarja z aferami, zato si želi, da to presežejo.

Kot zelo skrb vzbujajoče pa je Fajon označila tudi pričanje nekdanje notranje ministrice Tatjane Bobnar na ponedeljkovi seji preiskovalne komisije DZ-ja, ki preverja sume političnega vmešavanja v delo policije. "Sama sem vedno govorila, nobenega vmešavanja, nobenega političnega pritiska na ravnanje policije, neodvisnih organov v državi. Predsednik vlade bo, kot je napovedal, pričal in bo moral seveda podati svoje odgovore," je sklenila.

Vatovec: Signali o rekonstrukciji vlade po enem letu so skrb vzbujajoči

Sorodna novica Šetinc Pašek tudi po izključitvi iz stranke ostaja poslanka Svobode

Pogovori o rekonstrukciji vlade so še odprti oz. stvar pogajanja, pa po napovedi premierja Goloba o krčenju števila resorjev menijo v Levici. Ob tem poudarjajo, da se je treba vprašati, kaj je namen takšne rekonstrukcije in ali je zanjo primeren trenutek. "Sile bi bilo verjetno bolje usmeriti v kakšne druge stvari," je dejal vodja poslancev Matej T. Vatovec.

V Levici bodo sicer počakali, kaj bo na sestanku prvakov koalicijskih strank na mizo prinesla Svoboda. So pa signali o rekonstrukciji vlade slabo leto po njeni organizaciji po Vatovčevih besedah skrb vzbujajoči za javnost, ker se lahko zdi, da se koalicija in vlada ukvarjata predvsem s tem, kako se bosta organizirali, in ne s tem, kar počnejo. V stranki sicer ocenjujejo, da ministri iz njihove kvote delajo dobro.

Na vprašanje, ali se zdi, da v koaliciji torej ne gre več za partnerstvo, ampak čakanje na odločitev nekoga drugega, pa je Vatovec odvrnil: "Ne bom ovinkaril, že od začetka mandata je nekako ta neprijeten občutek, da se odločitve zgodijo, priletijo čez noč, kar seveda nekoliko zbija zaupanje v kakovost sodelovanja". Tudi o tem se bo po njegovih besedah treba pogovoriti na omenjenem sestanku prvakov koalicije, da bo pretok informacij o tovrstnih zadevah v prihodnje potekal na ravni koalicije, in ne novinarskih konferencah vsake posamezne stranke. Ocenjuje pa, da koalicija zaradi tega ni razrahljanja, gre pa za "turbulence, ki mogoče malo podaljšajo let", je ponazoril.

Sorodna novica Golob o zaslišanju Tatjane Bobnar: Dogovorila sva se, da policijo očisti janšistov

Dodatno zaskrbljenost pa tako v koalicijo kot v javnost tudi po mnenju Vatovca vnaša še pričanje nekdanje notranje ministrice na omenjeni seji parlamentarne preiskovalne komisije. Ob tem je izrazil upanje, da se bodo očitki, ki letijo na premierja, čim prej razrešili. Besede Goloba, da je edina trditev Bobnarjeve, ki drži, da je imela nalogo "policijo očistiti janšistov", pa Vatovec razume kot "štiklc" celotne koalicije pred volitvami. "Če pa je bila včerajšnja izjava predsednika vlade drugačna in je tudi kaj drugega mislil, je to seveda vprašanje, ki zahteva dodaten pregled, predvsem s tistimi, ki takšna dejanja preiskujejo," je še dodal.

Jevšek: Konja, ki dobro teče, ne menjaš

Bolj skopi s komentarji so bili medtem ob prihodu na sejo vlade ministri. Ministri iz kvote SD-ja delajo dobro, je ocenil minister za kohezijo in regionalni razvoj Aleksander Jevšek, ki je ob tem dodal, da "konja, ki dobro teče, pa ne menjaš".

Minister za gospodarstvo Matjaž Han, ki je v torek ocenil, da vlada nima niti časa niti privilegija, da bi se ukvarjala sama s sabo, pa je dejal le, da "je v teh trenutkih vsaka beseda, ki jo izreče politik, preveč".

Iz kvote SD-ja sicer prihajajo štirje ministrice in ministri – poleg Fajon, Jevška in Hana še Dominika Švarc Pipan, ki vodi pravosodni resor.

Minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda, ki prihaja iz kvote Gibanja Svoboda, pa je dejal, da je rekonstrukcija vlade in morebitno vnovično združevanje ministrstev "šele ideja", za svoj ministrski stol pa se ne boji. Dokler bo delal, bo delal dobro za šolo, potem pa upa, "da bo prišel nekdo, ki bo boljši". "Zakaj pa bi jaz moral ostati, če je nekdo drug boljši, je potem boljše, da pride drugi namesto mene," je dejal. A za zdaj o tem še ni prejel nobenih signalov, pravi.

Tudi ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh, prav tako iz kvote Gibanja Svoboda, je dejala, da se ne boji ničesar, ker ve, da bo ta vlada poskrbela za digitalizacijo. "Če se bo predsednik vlade odločil, da je potrebna rekonstrukcija, je to pač odločitev predsednika vlade," je dejala. O tem, da bi se njeno ministrstvo ukinilo, po njenih besedah "še nikoli ni bilo govora", prav tako nikoli ni bilo rečeno, da ne uživa premierjevega zaupanja.