V ponedeljek sta pred komisijo pričala Tatjana Bobnar in Boštjan Lindav. Foto: DZ/Matija Sušnik
V ponedeljek sta pred komisijo pričala Tatjana Bobnar in Boštjan Lindav. Foto: DZ/Matija Sušnik

Po neuradnih informacijah POP TV-ja pa naj bi Tatjana Bobnar na zaprtem delu seje dejala, da je v času, ko je še bila ministrica, dobila informacijo, da naj bi se premier osebno zavzel za preložitev aretacije ruskih vohunov z novembra na 5. december.

"Edina resnica, ki jo je povedala, je bila ta, da sva se maja, preden je bila imenovana, dogovorila, da ima eno samo nalogo, to je, da očisti policijo janšistov," je dejal Golob. Za vse preostalo, kjer da je Bobnar "resnico prikrojila", pa po njegovih besedah obstajajo priče in dokazi, ki jih bo predstavil, ko bo tudi sam pričal pred komisijo DZ-ja. Isto kot za Bobnar velja tudi za Boštjana Lindava, je dejal.

Po neuradnih informacijah POP TV pa naj bi Bobnar na zaprtem delu seje dejala, da je v času, ko je še bila ministrica, dobila informacijo, da naj bi se premier osebno zavzel za preložitev aretacije ruskih vohunov z novembra na 5. december.

Lamut: Nič novega

Preiskovalna komisija DZ-ja, ki preiskuje politično vmešavanje v delo policije, bo po odmevnih ponedeljkovih zaslišanjih nadaljevala delo s pridobivanjem dodatnih gradiv in dokaznega gradiva ter z novimi zaslišanji, pa je predtem dejal Miha Lamut (Gibanje Svoboda).

Predsednik preiskovalne komisije Lamut je v izjavi za javnost dejal, da so bila vprašanja članov komisije na ponedeljkovih zaslišanjih korektna, prav tako odgovori zaslišanih in celoten potek seje. "Komisija delo nadaljuje normalno, tokrat celo v bolj dinamičnem ritmu, z nadaljnjimi krogi zaslišanj in s pridobivanjem gradiv ter dokaznega materiala," je dejal.

Upravno sodišče je zjutraj opravilo narok pred morebitno izdajo začasne odredbe v sporu zaradi izbire generalnega direktorja policije, je poročala TV Slovenija.

Neizbrani kandidat Boštjan Lindav je, kot je znano, prepričan, da Senad Jušić ne izpolnjuje zakonskih pogojev za vodenje policije in sodišču predlaga, naj sklep vlade o Jušićevem imenovanju razveljavi in s tem omogoči, da bo policijo do končanja spora vodil človek, pri katerem dvomov o izpolnjevanju pogojev ne bo.

Tožena stran trdi, da Lindav nima pravnega interesa za spor, saj mu z imenovanjem Jušića ni bila povzročena škoda. Zavrača tudi Lindavove trditve, da bi lahko nastale za policijo težko popravljive posledice, tudi če bi se pozneje izkazalo, da Jušić ne izpolnjuje pogojev. Odločitev sodišča je pričakovati v nekaj dneh, je še poročala TV Slovenija.

Kot smo poročali, je komisija v ponedeljek zaslišala nekdanjo ministrico za notranje zadeve Tatjano Bobnar in nekdanjega v. d. generalnega direktorja policije Boštjana Lindava. Tatjana Bobnar je znova poudarila, da je bila deležna političnih pritiskov predsednika vlade Roberta Goloba, ki so pozneje vodili do njenega odstopa. Lindav pa je izrazil pričakovanje, da bo komisija zaslišala več prič, tudi Miloša Milovića, ki naj bi svetoval premierju glede varovanja.

Sorodna novica Bobnar: Golob je zahteval nedopustna ravnanja. Lindav: Pričakujem tudi zaslišanje Milovića.

Lamut je danes ocenil, da izjave Tatjane Bobnar niso "prav nič novega, česar ne bi slišali že v odstopnem odgovoru ministrice ali v poznejših intervjujih oziroma v medijih".

Komisija se je na nujni seji sestala po daljši preložitvi. Lamut je namreč sejo, sklicano na začetku julija, preložil, takrat pa sta udeležbo odpovedala tako Lindav kot Bobnar.

Namen parlamentarne preiskave, ki jo je DZ odredil februarja, je med drugim ugotoviti, ali so se člani tretje vlade Janeza Janše in sedanje Roberta Goloba politično vmešavali v konkretne predkazenske in druge postopke ter pri tem nedopustno vplivali na delo slovenske policije.

NSi za nujno sejo Knovsa

Poslanka NSi-ja Vida Čadonič Špelič je dejala, da je bila nad pričanjem nekdanje notranje ministrice Tatjane Bobnar pred parlamentarno preiskovalno komisijo neverjetno presenečena. V stranki ocenjujejo, da je šlo za jasen političen vpliv premierja Goloba na kadrovanje v policiji, zato bodo zahtevali sklic seje Knovsa.

Čadonič Špelič meni, da sta bila tako Bobnar kot Lindav tarči groženj. "Vsaj za zdaj v NSi-ju ocenjujemo, da je šlo za jasen politični vpliv predsednika vlade na kadrovanje v slovenski policiji," je dejala.

Zaradi slišanega na za javnost zaprtem delu seje poslanka meni, da je predsednik vlade uporabil svoj politični vpliv za vplivanje na konkretne postopke dela varnostnoobveščevalnih služb. Po njeni oceni si je Golob zamislil delo policije v vlogi izpolnjevanja njegovih želja in ne delovanja v skladu z zakonom. To bi lahko imelo zelo velike vplive na nacionalno varnost, je dodala. Zato bo stranka NSi v kratkem zahtevala sklic seje komisije DZ-ja za nadzor obveščevalnih služb (Knovs), na kateri bodo preverjali, ali so bila dejanja predsednika vlade takšna, da bi lahko imela resen vpliv na nacionalno varnost.

Golob zavrača obtožbe Tatjane Bobnar

Video: Posnetek seje v dveh delih

2. nujna seja Preiskovalne komisije o ugotavljanju morebitne politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij zaradi suma nedopustnega političnega vmešavanja v delo policije, 1. del
2. nujna seja Preiskovalne komisije o ugotavljanju morebitne politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij zaradi suma nedopustnega političnega vmešavanja v delo policije, 2. del