Boštjan Lindav in Tatjana Bobnar. Foto: BoBo
Boštjan Lindav in Tatjana Bobnar. Foto: BoBo

Bobnar je, kot je znano, zaradi tega odstopila, odmevala pa je njena izjava, da se "mora politika ustaviti pred vrati generalnega direktorja policije".

Zdaj policijo vodi izbranec aktualnega ministra Boštjana Poklukarja Senad Jušić, kljub očitkom, da ne izpolnjuje pogojev.

"Pričakovati je, da bosta tako Bobnar kot Lindav na zaslišanju na seji komisije ponovila očitke, ki sta jih pred slabim letom vsak v svojem pismu predsedniku vlade že zapisala. Takrat smo lahko brali, da si tudi ta vlada želi politično podrejati policijo, pa o pogojevanju Lindavovega imenovanja za poln mandat z menjavami nekaterih policijskih šefov, o vzpostavljanju posebne premierjeve varnostne službe in o vlogi Golobovega svetovalca, danes pravnomočno obsojenega Miloša Milovića pri tem," je za TV Slovenija poročala Irena Ulčar Cvelbar.

"Vladajoči so takrat ocenili, da se politika ni vmešavala v konkretno operativno delo policije. Tatjana Bobnar je pritiske naznanila tožilstvu in protikorupcijski komisiji, ker oba organa postopkov še nista zaključila, pa ne vemo, ali je bila kaj bolj konkretna in ali bomo morda kaj od tega slišali tudi v ponedeljek," dodaja Ulčar Cvelbar.

Senad Jušić in Boštjan Poklukar. Foto: BoBo
Senad Jušić in Boštjan Poklukar. Foto: BoBo

Zdajšnji prvi mož policije Jušić, se, kot rečeno, otepa očitkov, da ne izpolnjuje pogojev. Lindav zato njegovo imenovanje izpodbija na sodišču. Kaj vemo o tem sodnem postopku? "Za zdaj samo to, da je sodišče za torek izjemoma sklicalo narok. Očitno se želi, preden morebiti 'obglavi' policijo, dodobra prepričati o posledicah takšne ali drugačne odločitve. Sodišče sicer zdaj še ne bo odločalo o tem, ali Jušić izpolnjuje pogoje za vodenje policije ali ne. Tehtalo bo le, ali bi, če bi se pozneje izkazalo, da jih ne, zaradi tega, ker zdaj vodi policijo, utegnile nastati težko popravljive posledice. Natečajna komisija in notranje ministrstvo oziroma vlada trdita, da ne."

Medtem je z nasprotne strani slišati opozorila, da generalni direktor policije sprejema najobčutljivejše odločitve, da med drugim podpisuje zaupna javna naročila in ima vpogled v najbolj varovane podatke. Razkritje teh nepooblaščeni osebi bi utegnilo biti problematično. Tu je seveda tudi škoda, ki bi lahko potencialno nastala na ugledu policije, če bi se na koncu izkazalo, da jo je nekaj mesecev ali celo let vodil nekdo, ki ne izpolnjuje pogojev, je poročanje v oddaji Dnevnik sklenila Ulčar Cvelbar.

Bobnar in Lindav v ponedeljek pred preiskovalno komisijo o vpletanju politike v policijo