Robert Golob. Foto: BoBo
Robert Golob. Foto: BoBo

Vlada je na seji prejšnji teden v celoti podprla predlog novele zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTV SLO), ki so ga v DZ vložili koalicijski poslanci s prvopodpisano Mojco Šetinc Pašek (Gibanje Svoboda), je Golob spomnil v izjavi za medije.

Predsednica odbora DZ-ja za kulturo Tamara Vonta (Gibanje Svoboda) je zaradi dogajanja na RTV SLO za sredo sklicala nujno sejo, na kateri bodo obravnavali krnjenje novinarske in uredniške avtonomije ter pravice do obveščenosti kot poslanstva RTV SLO.

Ob tem je dejal, da jim bo uspelo najpozneje do konca leta "razrešiti situacijo" na RTV SLO. Med drugim si bodo po njegovih besedah prizadevali za vrnitev javnega RTV-ja stroki in civilni družbi ter umiku politike iz vodstvenih struktur.

Za tem pa bo nastopil čas za finančno reorganizacijo na eni strani in razmislek o tem, kaj želimo od javnega RTV-ja ter kdo in koliko bo za to plačal na drugi strani, napoveduje Golob. "Treba je razmisliti o spremembi financiranja, ampak najprej definirati namen in poslanstvo," še pravi.

Ureditev razmer tako med drugim vidi tudi v sprejetju koalicijskega predloga sprememb zakona o RTV SLO.

Asta Vrečko: Podpiramo stavko na RTV Slovenija

Ministrica za kulturo Asta Vrečko. Foto: BoBo
Ministrica za kulturo Asta Vrečko. Foto: BoBo

Ministrica za kulturo Asta Vrečko je v odzivu na stavko povedala, da na ministrstvu podpirajo stavko, vodstvo hiše pa ob tem pozvala, naj spoštuje pravico do stavke. "Skrbijo nas razmere na RTV-ju, pred kratkim je prišla tudi napoved o ukinjanju dopisniške mreže, glede tega smo lahko zaskrbljeni. V globaliziranem svetu, v času, ko je treba imeti čim več informacij, se povezovati mednarodno, v času konfliktov po svetu, je jasno, da je v javnem interesu, tako javnega servisa RTV kot javnosti, da imamo čim več verodostojnih in kakovostnih informacij na voljo," je povedala v uvodu v izjavi za javnost. Povedala je, da stavko podpira.

Sorodna novica Vodstvo RTV-ja skrajšalo Dnevnik in Odmeve na 5 minut, Tednika ne bo. Milinković: Ogorčeni smo.

Po njenih besedah je glede dogajanja na RTV Slovenija skrb vzbujajoče tudi, da RTV zapuščajo številne kakovostne novinarke in novinarji. "Novinarji si zaslužijo svojo avtonomijo, uredniško politiko, ki ni odvisna od vpletanja vsakokratne politike. Zavezani so delovanju v interesu javnosti, podajanju verodostojnih informacij in svojemu delu," je nadaljevala Vrečko in dodala, da je treba vedno znova poudarjati, da RTV Slovenija ni zgolj informativni program. "Tu je tudi kulturno-umetniški program, otroški, dokumentarni, športni, izobraževalni program," je naštela in dodala, da je hiša pomembna tudi kot skrbnik arhiva RTV Slovenija.

"Pozivamo vodstvo RTV-ja, naj zahteve za stavko delavcev in delavk dosledno spoštuje, stavka je pravica vsakega zaposlenega. Zato mi podpiramo to stavko, sami pa smo tudi vložili vse mogoče napore v to, da bi čim prej lahko prišlo do spremembe zakonodaje o RTV Slovenija," je še dejala ministrica in dodala, da mora novi zakon dati v odločevalskih organih hiše večjo moč civilni družbi in zaposlenim.

Novi zakon bo nared "čim prej"

Omenjeni zakon o RTV Slovenija je nastajal v sodelovanju s civilno družbo in zaposlenimi. "Gre za nadgradnjo dialoga, ki je potekal zadnja leta, v kaj bi se moral RTV spremeniti na ravni odločanja. Preučujemo vse možnosti, da bo šlo po najhitrejšem možnem postopku, zato da zaposleni, ki so v hudi stiski, trpi tudi program, ne bi več predolgo čakali," je izpostavila. Na novinarsko vprašanje, kaj to pomeni časovno in ali se bo to zgodilo še pred parlamentarnimi volitvami, je odvrnila: "Boste videli v kratkem."

RTV-prispevek je po njenih besedah nujen, tako da na ministrstvu ne podpirajo ukinjanja. "Glede povišanja nismo govorili v tej situaciji splošne draginje, ki prizadene vsakega posameznika, menimo, da to ni prvo politično vprašanje. Prvo vprašanje, ki zadeva RTV, je, kako umakniti odločilen vpliv politike iz organov odločanja," je sklenila.

Kaj se dogaja z zakonodajnimi predlogi o RTV SLO

Dva predloga sprememb zakona o RTV SLO je sicer že na ustanovni seji DZ vložil tudi opozicijski SDS in s tem prehitel koalicijo. Med drugim predlagajo, da RTV-prispevek ne bi bil več obvezen. Vendar pa so poslanci SDS-a za svoj predlog sprememb zakona vložili tudi predlog za posvetovalni referendum, zato DZ o zakonu še ni odločal.

Pred glasovanjem DZ-ja o predlogu za razpis posvetovalnega referenduma je moralo namreč preteči 30 dni, šele po zavrnitvi predloga za referendum pa je mogoče glasovanje o predlogu zakona. Omenjeni 30-dnevni rok se je iztekel konec prejšnjega tedna, DZ pa bo, kot je tokrat dejala predsednica DZ-ja Urška Klakočar Zupančič, o predlogu za razpis posvetovalnega referenduma predvidoma odločal na izredni seji prihodnji teden.

Koalicijski predlog novele pa bo DZ lahko obravnaval šele, ko bo končana obravnava prej vloženih predlogov SDS-a.

Medtem pa Koordinacija novinarskih sindikatov na RTV SLO danes od 14. do 23. ure nadaljuje stavko, ki so jo začeli 23. maja. Zahtevajo novinarsko, uredniško in institucionalno avtonomijo, dogovor o kadrovski politiki in pogajanja o dvigu najnižjih plač na RTV SLO ter socialni dialog. Prav tako je med njihovimi zahtevami, da je stavka plačana.

Na pereče stanje v zavodu bodo opozorili tudi z javnim shodom na Trgu republike, kjer bodo od zakonodajalca zahtevali ukrepanje pri ohranitvi javnega servisa.