Novinarski sindikat je stavko začel v ponedeljek, 23. maja, od takrat je ni prekinil. Foto: BoBo
Novinarski sindikat je stavko začel v ponedeljek, 23. maja, od takrat je ni prekinil. Foto: BoBo
Sorodna novica Golob ob stavki na RTV SLO upa na umiritev situacije do konca leta

Kot je v izjavi ob 11.30 dejala predsednica odbora novinarskih sindikatov RTV Slovenija, so bili malo pred tem obveščeni o skrajšanju informativnih oddaj: Poročila ob sedemnajstih bodo dolga tri minute, Dnevnik in Odmevi pet, Tednik, ki je posvečen vlogi in pomenu javnih medijev, pa je bil umaknjen s programa.

"Stavke ne bomo ne ustavili ne zamrznili. Stavka poteka od 23. maja in tudi danes od 14. do 23. ure poteka stavka, kot napovedano, razen da je vodstvo pred nekaj minutami sporočilo spremembe programske sheme v informativnem programu TV Slovenija. Ogorčeni smo, da so se vodstvo RTV-ja in odgovorna urednica informativnega programa odločili na dan stavke cenzurirati informativni program. Poročila ob 17.00 so skrajšana na tri minute, Dnevnik in Odmevi pa na pet minut. Kot sem napovedala v Dobro jutro, najvplivnejšega Slovenca na svetu gledalci v Odmevih ne bodo videli in slišali. Dnevnik bo dolg samo pet minut, kar pomeni, da so stavkovne vsebine v informativnih oddajah TV Slovenija danes cenzurirane. Generalni direktor oporeka našemu načinu stavke, češ da ne moremo stavkati z delom. Mi stavkamo na delovnih mestih, razen da prekinemo delo med 14. in 15. uro, ko se zberemo pred RTV-jem na zboru zaposlenih in novinarski konferenci, in 18. in 21. uro, ko se zaposleni, tisti, ki ne delamo, zberemo na Trgu republike."

Jelena Aščić, urednica in voditeljica Tednika, na Facebooku

"Sporočam, da Tednika danes ne bo. Brez pojasnila in razloga je umaknjen s sporeda. Dobili smo le sporočilo, da so odpovedane vse produkcijske kapacitete za snemanje oddaje. V uredništvu smo popolnoma šokirani nad to potezo. Ne razumemo, zakaj pet že pripravljenih prispevkov o pomenu javne RTV in političnih pritiskih ne sme biti objavljenih."

Novinarji so današnji stavkovni dan zastavili tako, da bi javnosti ponudili vse ključne informacije dneva in jih nadgradili z opozorili na položaj in pomen javne RTV. A so po odločitvi vodstva vse popoldanske in večerne informativne oddaje skrajšane, oddaja Tednik pa je cenzurirana in umaknjena s programa. "Oddaja Tednik je bila že napovedana od petka dalje, gledalci so lahko videli, kakšna vsebina je bila pripravljena, vsebina je bila posvečena stavkovnim zahtevam, pomenu javne RTV, za oddajo so spregovorili tudi nekateri nekdanji zaposleni novinarji te hiše, ki so bili nekoč blagovna znamka, in drugi pomembni Slovenci," je pojasnila Helena Milinković.

Ob tem je še dejala, da je ponujena roka generalnega direktorja "zelo mlahava, saj ves čas z nami komunicira prek obvestil za javnost in okrožnic zaposlenim. Manipulira dejansko z vsebino pogajanj, z našimi zahtevami ... Zaposleni vidijo, da dejansko generalni direktor vodi vojno proti novinarskemu sindikatu in stavkajočim prek sporočil za javnost in tako zlorablja službo za komuniciranje ter poskuša našo stavko diskreditirati."

Grah Whatmough: Radi bi zagotovili več programa, zato bodo oddaje nekoliko krajše

"V želji po tem, da zagotovimo čim več programa in čim manj motimo obstoječe delovne procese, smo pristopili k temu, da bodo oddaje nekoliko krajše. Bodo pa dale gledalcem, poslušalcem in bralcem vse relevantne informacije," pa je o krajšanju za TV Slovenija dejal Andrej Grah Whatmough in pozval sindikate, da še danes sedejo za skupno mizo in sklenejo dogovor.

Sindikati: Prepoved predvajanja in krajšanje oddaj pomeni tudi okrnitev pravice javnosti do obveščenosti

Kot so v izjavi za javnost sporočili iz koordinacije novinarskih sindikatov, bo s prepovedjo predvajanja Tednika in skrajšanjem dnevnoinformativnih oddaj nastala resna programska škoda, gre za grob poseg v novinarsko in uredniško avtonomijo, s cenzuro pa je okrnjena tudi pravica javnosti do obveščenosti. "S tem, ko sta generalni direktor in odgovorna urednica skrajšala dnevnoinformativne oddaje na nekaj minut in prepovedala produkcijo današnje oddaje Tednik, sta nam onemogočila izvajanje stavkovnih aktivnosti, kot smo jih napovedali vodstvu ob začetku stavke. To pa je oviranje stavke, ki je ena od temeljnih in ustavnih pravic delavcev, organiziranih v sindikat, in je kaznivo dejanje po 200. členu Kazenskega zakonika," so zapisali.

"Posebej ostro obsojamo izrecno prepoved snemanja Aleksandra Čeferina, predsednika Evropske nogometne zveze, za katerega smo si prizadevali že zelo dolgo. Pogovor s to izjemno zanimivo in svetovno vplivno osebnostjo je bil zastavljen aktualno, v manjšem delu pa bi se dotaknili tudi Čeferinovega odnosa do vloge in pomena javne RTV," so sklenili izjavo.

Stavka na RTV Slovenija se nadaljuje

Dozdajšnja pogajanja niso prinesla preboja

Stavko je koordinacija novinarskih sindikatov vodstvu RTV-ja napovedala sredi maja, 23. maja so nato začeli opozorilno stavko. A ker po več kot dveh tednih pogajanj o novinarski, uredniški in institucionalni avtonomiji ter stabilni kadrovski politiki ni bil dosežen noben napredek, bodo novinarji na razmere v zavodu znova opozorili danes, ko bo o nadaljnjih programskih in kadrovskih zadevah razpravljal tudi programski svet RTV Slovenija, in sicer z novinarsko konferenco ob 14.30 ter z javnim shodom, ki bo ob 19. uri na Trgu republike, ko bodo od zakonodajalca zahtevali ukrepanje pri ohranitvi javnega servisa.

Novinarji zaradi stavke ne krčijo programa, so pa nameravali vsebine v RTV-programih na radijskih in televizijskih kanalih ter na MMC-ju prilagoditi stavkovnim zahtevam in razpravi o javni RTV.

Kot ugotavljajo v koordinaciji novinarskih sindikatov, generalni direktor do zdaj ni predlagal nobenih sprejemljivih rešitev stavkovnih zahtev. "Generalni direktor RTV-ja Andrej Grah Whatmough s svojimi pomočniki in z zgrešeno programsko politiko nadaljuje razgradnjo javnega medija in krni ugled javne radiotelevizije v javnosti," so opozorili in dodali, da vodstvo RTV-ja z novimi predlogi krčenja informativnega programa in s krepitvijo oddaje Panorama, ki po nobenih merilih ne ustreza programskim in profesionalnim standardom javnega RTV-ja, še povečuje negotovost.

Plakat s pozivi k stavki. Foto: MMC RTV SLO
Plakat s pozivi k stavki. Foto: MMC RTV SLO

Kot navajajo, je generalni direktor RTV-ja po jesenskem sprejetju škodljivega programsko-produkcijskega načrta, s katerim je Informativni program Televizije Slovenija že tako osiromašil in degradiral, programskemu svetu zdaj predlagal še krnitev in ukinitev nekaterih dopisništev v tujini. Kot smo že poročali, je predlagano zapiranje dopisništev v Moskvi, Berlinu, Bruslju ter v Rimu in Vatikanu. V koordinaciji ocenjujejo, da bi ta odločitev pomenila dokončen izbris Informativnega programa TV Slovenija, nadaljnje krnjenje zunanjepolitičnih vsebin na javnem RTV in uničevanja poslanstva javnega medija.

V vodstvu so v odzivu pojasnili, da pogovori med dopisniško komisijo in generalnim vodstvom o posodobitvi dopisniške mreže še potekajo in da je generalni direktor na sejo programskega sveta "posredoval le smernice dopisniške komisije", v katerih je zapisano, kako naj bi bila dopisniška mreža RTV Slovenija v tujini v prihodnjih letih "posodobljena in usklajena s spremenjenimi okoliščinami v mednarodnem okolju". Z načrti glede tujih dopisništev se bo sicer programski svet seznanil na današnji seji.

Sorodna novica Novinarski sindikati pozvali direktorja RTV Slovenija, naj ne ovira stavke

Opozorila o poskusu izvajanja pritiskov na stavkajoče

Pred nadaljevanjem stavke je sicer generalni direktor Andrej Grah Whatmough zahteval, da se v uredništvih pripravijo seznami stavkajočih, glede česar v koordinaciji opozarjajo, da gre za poskuse izvajanja pritiska. Kot opominjajo, delodajalec nima nikakršne zakonske podlage za sestavljanje seznamov stavkajočih delavcev. "Vsako takšno ravnanje je nezakonito in pomeni pritisk na zaposlene in stavkajoče," so opozorili.

Grah Whatmough je tudi napovedal, da bodo informativne oddaje Televizije Slovenija na dan nadaljevanja stavke krajše: "Javni zavod je med stavko dolžan in bo zagotovil minimalni obseg informativnega programa na Televiziji Slovenija (TV SLO), kar pomeni, da bodo informativne oddaje Poročila, Dnevnik in Odmevi ter športne in kulturne novice skrajšane oziroma omejene na zgolj nujne novice, ki zagotavljajo javnosti ustavno pravico do obveščenosti."

Predstavniki novinarjev so v odzivu na direktorjevo stališče poudarili, da generalni direktor nima zakonske podlage za skrajševanje oddaj, saj ni v njegovi pristojnosti, da posega v vsebino programa, prav tako pa nima vpliva na obliko stavke, saj je ta v izključni pristojnosti stavkajočih, ki pa krnitve ali skrajševanja oddaj niso načrtovali.

Sorodna novica Generalni direktor RTV za stavkovni sporazum, novinarski sindikati stavke ne bodo preklicali

Grah Whatmough tik pred stavko pozval k podpisu stavkovnega sporazuma, novinarji opozarjajo, da zavaja

Generalni direktor RTV Slovenija je sicer v nedeljo "zaradi nepopravljive programske škode", ki bi nastala ob stavki, novinarski sindikat pozval k podpisu stavkovnega sporazuma in preklicu stavke. Rok za podpis sporazuma, ki po navedbah vodstva obravnava vse stavkovne zahteve novinarskega sindikata, je do desetih.

Na direktorjevo sporočilo so se v stavkovnem odboru in pogajalski skupini Koordinacije novinarskih sindikatov RTV Slovenija odzvali z opozorilom, da Grah Whatmough "znova manipulira in zavaja javnost prek sporočila za javnost". Kot so pojasnili, so se z direktorjem na zadnji pogajalski seji dogovorili, da se znova sestanejo 21. junija, vendar je generalni direktor javno preklical pogajanja, ne da bi o tem uradno obvestil sindikalno pogajalsko skupino.
Kot so dodali, so se v dozdajšnjih treh pogajalskih srečanjih dogovorili o rešitvi nekaterih stavkovnih zahtev, nikakor pa ne o bistvenih in ključnih zadevah za uspešen konec stavke.

Dnevni red Programskega sveta RTV Slovenija

Programski svet RTV Slovenija bo na popoldanski seji obravnaval kandidaturo za direktorja nacionalne televizije. Od treh prijav na vnovični razpis je za obravnavo na programskem svetu primerna le tista, ki jo je oddal Urban Laurenčič.

Pred programskimi svetniki bo tudi predlog vodstva zavoda za krčenje dopisniške mreže v tujini, ki mu v koordinaciji, društvu novinarjev in strokovni javnosti odločno nasprotujejo.

"Njegov predlog stavkovnega sporazuma razumemo kot ponudbo vzemi ali pusti in poskus preprečitve javnega shoda pred državnim zborom in zbora zaposlenih pred RTV Slovenija," so zapisali. Kot so dodali, novinarska pogajalska stran ne bo sklepala delnih stavkovnih sporazumov, ki ne uresničujejo njenih zahtev, predlog pa je po njihovem mnenju nedosleden. "Predlog ne odgovarja niti na naše zahteve po reviziji programskih načrtov in revitalizaciji socialnega dialoga. Zato še zdaleč niso izpolnjeni pogoji, da bi stavkovni odbor lahko sprejel odločitev o zamrznitvi ali zaključku stavke."

Stavko podpira tudi Zveza svobodnih sindikatov Slovenije

Podporo stavki so izrazili tudi v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije. Kot so zapisali, je minil en mesec od opozorilne stavke. "Mesec dni pozneje je stanje samo še slabše. Odhajajo novinarke, odhajajo novinarji, spremljamo nesprejemljive oddaje, napovedujejo se ukinitve dopisništev po svetu. Opozorila novinarjev in novinark, delavk in delavcev ostajajo preslišana," so poudarili.

Nadaljevanje stavke novinarjev in drugih zaposlenih na RTV-ju