Foto: Reuters
Foto: Reuters

Poleg Zahodnega Balkana so bile posledice vojne v Ukrajini in s tem povezana oskrba z ruskimi energenti, zlasti ob prihajajoči zimi, med osrednjimi temami srečanja.

Predsednik slovenske vlade Robert Golob je ob tem opozoril, da med evropskimi državami obstajajo sinergije, ki jih je mogoče izkoristiti, da ob ustreznem varčevanju s plinom to zimo prebrodimo brez "prisilnih redukcij". To je zelo zahteven cilj, ki mu mora slediti celotna Evropska unija, vendar ga je mogoče doseči, če si bomo skupaj prizadevali za to, je dejal na novinarski konferenci po pogovorih.

Golob se je zavzel za okrepitev naložb v gradnjo plinovodov in daljnovodov, ker je to po njegovem mnenju edini način, da bomo lahko kot Evropa izpeljali zeleni prehod. Pri tem bi lahko povezali "vetrna območja severne Evrope s sončnimi območji južne Evrope" in iz tega naredili zelo močan in stabilen evropski energetski sistem.

Nemški kancler Olaf Scholz pa je poudaril, da bo treba storiti vse za zmanjšanje odvisnosti od Rusije pri dobavi energije, kar je povezano z gradnjo potrebne infrastrukture, ki bo kratkoročno omogočila pridobivanje nafte in plina iz drugih virov. Pri tem je prav tako poudaril pomen oskrbe z obnovljivo energijo, zlasti vetrno in sončno energijo, ki imata za obe državi pomembno vlogo. O tem sta se s slovenskim premierjem zelo podrobno pogovarjala, je dejal nemški kancler.

Voditelja sta bila tudi enotnega mnenja, da je treba Ukrajini še naprej pomagati politično, vojaško in človekoljubno ter v okviru sankcij, ki so bile uvedene proti Rusiji zaradi njene invazije v tej državi.

Scholz tudi meni, da moramo biti v Evropi solidarni, in Nemčija bo delovala temu ustrezno. "Prepričan sem, da nam bo uspelo," je odgovoril na vprašanje, kako zagotoviti, da se države članice v morebitni krizni situaciji pri dobavi plina ne bodo odzvale z nacionalnega vidika in da vprašanje ne bo razdelilo Unije.

O širitvi Evropske unije po Balkanu

Glede širitve EU-ja na Zahodni Balkan sta voditelja opozorila, da so države Zahodnega Balkana že 20 let v čakalnici za članstvo v Uniji, kar je po njunem mnenju predolgo.

Golob je dejal, da je treba najti način, kako bodo tudi te države deležne posameznih korakov in predvsem uspehov na poti v EU-ju. "Žal je ta proces, tako kot se je peljal, proces, ki je privedel do apatije v teh državah, ker je absolutno prepočasen," je opozoril.

Scholz pa je ob tem spomnil, da je bila leta 2003 šestim državam Zahodnega Balkana obljubljena hitra in realistična perspektiva za članstvo v EU-ju, a od takrat se ni veliko zgodilo. Zato želita Nemčija in Slovenija skupaj narediti vse, da ta pristopni proces dobi nov zagon in da bodo države Zahodnega Balkana lahko kmalu postale članice EU-ja.

Golob: Evropa lahko le skupaj najde rešitev za energetsko krizo

Kaj bo z nakupom boxerjev

Voditelja se na novinarski konferenci tudi nista mogla izogniti vprašanju nakupa osemkolesnikov boxer in morebitnih zapletov v odnosih med državama. Scholz je dejal, da sta se na kratko dotaknila tega vprašanja. Pri tem je izrazil razumevanje, da zdaj poteka revizija nakupa, da pa želijo pri tem vprašanju skupaj hitro napredovati.

Golob pa je potrdil, da sta se s Scholzem dotaknila skupnega nastopa pri pošiljanju orožja Ukrajini, medtem ko se o reviziji, ki še poteka, nista pogovarjala.

"Ne pričakujemo, da bi ta revizija kakor koli zapletala odnose, tudi zaradi tega, ker raziskujemo različne možnosti, če bo revizija pokazala, da je ta nakup za nas neustrezen, kako se iz te situacije izvleči," je dejal premier. Kot je pojasnil, ne obstaja samo ena možnost, ampak je možnosti več, v prihodnjih mesecih pa naj bi bilo to predstavljeno tudi javnosti.

To je bil prvi bilateralni obisk Goloba v tujini po prevzemu premierske funkcije. Kot je povedal po srečanju s Scholzem, ni naključje, da je za svoj prvi uradni obisk v tujini izbral prav Berlin, saj je Nemčija najpomembnejša zunanjetrgovinska partnerica Slovenije, vse od priznanja samostojnosti pa tudi "najpomembnejša prijateljica in zaveznica".

Med državama ni nobenih odprtih vprašanj, je še zatrdil Golob, ki ga je na obisku spremljal minister za infrastrukturo Bojan Kumer.

Scholz pa je izrazil prepričanje, da bosta s slovenskim premierjem skupaj odlično sodelovala, zlasti ob težkih nalogah, ki so pred nami in ki jih lahko rešujemo le skupaj, tako v okviru dvostranskih odnosov kot znotraj Evropske unije.

Foto: Reuters
Foto: Reuters