Luka Mesec, Robert Golob in Tanja Fajon. Foto: Vlada RS
Luka Mesec, Robert Golob in Tanja Fajon. Foto: Vlada RS

"Seznanili smo se z opravljenim delom, s poudarkom na ukrepih, vezanih na energetsko draginjo. Vsi smo se strinjali, da je bilo opravljeno ogromno delo," je po posvetu s poslankami in poslanci ter z ministricami in ministri koalicije na Brdu pri Kranju dejal premier Robert Golob. "Začeli smo odstranjevati žico na meji, odstopili smo od pogodbe za nakup boxerjev, pripravili smo izhodno covidno strategijo, sprejeli interventni zakon na področju zdravstva in še več," je premier naštel nekaj dosežkov svoje vlade. Kot so sporočili z vlade, je 40 odstotkov koalicijskih zavez v fazi implementacije.

Osnovna cilja za letošnjo jesen sta bila sicer področje draginje in obvladovanje epidemije covida-19. Pri prvem je Golob poudaril, da je bila ob nastopu te vlade letna inflacija 10,8-odstotna, danes je 9,9-odstotna. "V istem obdobju je v evrskem območju inflacija z osmih odstotkov zrasla na skoraj 11, kar pomeni, da je Slovenija obrnila trende na področju inflacije z odločno in premišljeno politiko hitreje od trendov v evrskem območju. To je najboljši dokaz tega, da so bili naši ukrepi pravočasni in učinkoviti," je dejal Golob.

Glede epidemije pa je ugotavljal, da "družba normalno deluje, da so najranljivejše skupine zaščitene in da smo se na neki način navadili živeti s covidom-19". Ta dosežek je po njegovi oceni eden od pomembnejših te vlade. "Enako kot smo normalizirali politično ozračje skozi spoštljiv dialog, tako nam je uspelo tudi sprostiti ozračje z vidika ogroženosti in razkolov med prebivalstvom na področju spoprijemanja z epidemijo," je navedel. Bistveno spremenjeno ozračje pa omogoča, da "se ljudje namesto s svojimi stiskami pretežno lahko ukvarjajo s tem, kako bi realizirali tiste svoje potenciale, ki jim jih mogoče v zadnjih dveh leti ni uspelo". Glede strahov o zamiranju gospodarske rasti pa je navedel, da "kamor koli v gospodarstvu danes pridemo, nihče ne izpostavlja nobene druge težave razen pomanjkanja delovne sile".

Zadovoljna tudi predsednika drugih dveh koalicijskih strank

Zadovoljstvo z opravljenim delom sta izrazila tudi predsednica SD-ja in zunanja ministrica Tanja Fajon in koordinator Levice in minister za delo, družino in socialne zadeve Luka Mesec. "Z današnjim pogovorom sem zelo zadovoljna. Potrdili smo, da smo sposobni delovati kot ekipa in da bomo trdno kot ekipa delovali tudi vnaprej," je prek Twitterja sporočila Fajon. Ob tem je v izjavi za javnost navedla, da je zadovoljna z ukrepi na področju zdravstva, na področju zunanje politike pa je poudarila, da so Slovenijo uspeli uvrstiti nazaj v jedro EU-ja. Kot prioriteto jim je uspelo postaviti projekt kandidature Slovenije v Varnostnem svetu Združenih narodov, je dejala.

Mesec je dejal, da kot največji uspeh vlade šteje, da smo po pol leta vsi pozabili, kako smo živeli zadnji dve leti: "Nič več nas ne skrbi, kakšne omejitve bodo jutri veljale, kako nas bo kdo osramotil na mednarodnem parketu." Kot je dejal, je Slovenija pri spopadanju z draginjsko krizo po številnih kazalnikih najuspešnejša v Evropi. Ob zmanjšanju inflacije so pomagali tudi najrevnejšim, je dejal in spomnil na že sprejete in napovedane ukrepe za blaženje energetske krize za gospodinjstva in gospodarstvo, pa tudi predlagan dvig minimalne plače. Ob tem je napovedal, da bo naslednje leto reformno leto, saj na vladi pripravljajo zakon o dolgotrajni oskrbi, pokojninsko reformo, davčno reformo, posvetili pa se bodo tudi stanovanjski politiki.

Na Brdu pri Kranju sestanek vladne koalicije

Poslanci SD-ja in Levice pričakujejo boljšo vključenost pri pripravi reform

Kot je dejal premier Golob, so na srečanju govorili tudi o izboljšanju izmenjave pogledov med izvršno in zakonodajno vejo oblasti. A kot je dejal, so vsi koalicijski vrhi namenjeni temu, saj gre za dve medsebojno neodvisni veji oblasti, komunikacija med nima pa mora biti učinkovita.

Pozive k boljši komunikaciji med vlado in državnim zborom je bilo sicer slišati tudi po koalicijskem vrhu sredi septembra. Vodja poslancev SD-ja Jani Prednik in vodja poslancev Levice Matej Tašner Vatovec sta tudi tokrat v izjavah izrazila pričakovanje, da bodo koalicijski partnerji pri vsebinski pripravi prihajajočih reform bolj vključeni. Kot je namreč pojasnil Prednik, je vlada v preteklih mesecih zakone v parlament pošiljala po hitrem, skrajšanem ali nujnem postopku, predhodnega usklajevanja pa je bilo bistveno manj.

A se tako Prednik kot Vatovec strinjata, da je bilo preteklih nekaj mesecev turbulentnih, saj se je morala vlada odzivati predvsem na energetsko krizo, sprejeli so tudi več interventnih zakonov, poudarjata. V nadaljevanju pa tako pričakujeta več posluha tudi za predloge koalicijskih partnerjev. "Ključno pri teh poglavitnih reformah je najti neki zelo širok konsenz, ne samo znotraj vlade in ministrstev, ampak tudi na strani poslank in poslancev," ocenjuje Vatovec. Kot je dodal, imajo poslanci velikokrat dobre predloge, za sprejemanje reform v doglednem času, ki bodo v prvi vrsti tudi služile ljudem, pa je najbolje uskladiti skupna stališča že v prvih korakih priprave zakonodaje.

"Prišli smo do čistejše komunikacije, tudi poslanske skupine se bolj vključujejo v vsebinske priprave in tudi od največje vladne stranke pričakujemo, da bo pri reformah, proti katerim bomo šli v prihodnjem obdobju, vključevala obe poslanski skupini, ki sta precej manjši," je danes dejal Prednik. Sam sicer pričakuje, da težav pri tem ne bo, saj da so se v preteklega pol leta marsikaj naučili.

Vodja poslancev Svobode Borut Sajovic pa je ob tem še ocenil, da je koalicija močna in trdna, poslanci pa vsak teden bolj vključeni v pripravo zakonov že na samem začetku. To je ocena, ki jo je bilo po njegovih besedah slišati tudi na današnjem koalicijskem vrhu. Sicer pa so vodje koalicijskih poslanskih skupin po zaključeni razpravi izrazili zadovoljstvo z izkupičkom koalicijskega vrha. "Zadovoljno, trdno, stabilno, z velikim upanjem in veliko voljo do dela za rešitev v prihodnosti," je dogajanje strnil Sajovic. Kot je še spomnil, se pestro politično dogajanje napoveduje tudi v prihodnjih tednih. Že v nedeljo drugi krog predsedniških volitev, tri koalicijske zakone pa 27. novembra čaka tudi referendumska presoja. "Poskrbeli smo za najranljivejše, zdaj je naši glavni fokus in skrb gospodarstvo, v naslednjem letu pa tudi strukturne reforme," je še dozdajšnje koalicijsko delo povzel Sajovic.

Golob: Koalicija stoji za ministricama

Koalicija je spregovorila tudi o prihajajočih obravnavah interpelacij ministric za zunanje in notranje zadeve Tanje Fajon in Tatjane Bobnar v DZ-ju, ki se napovedujeta. Glede teh je koalicija "popolnoma enotna, jasna in odločna", "koalicija trdno stoji za obema ministricama". Enako bo veljalo, če se bo zgodila interpelacija ministrice za kulturo Aste Vrečko, ki jo omenjajo v NSi-ju, je napovedal Golob.

Glede referendumov pa je pozval ljudi, naj gredo na volišče in obkrožijo trikrat za, za dostojno in varno prihodnost starejših, za učinkovito in javno Radiotelevizijo Slovenija in za učinkovito in razvojno orientirano vlado. Volivce je pozval tudi k udeležbi na predsedniških in lokalnih volitvah. "Res je pomembno, da se volivke in volivci v čim večjem številu udeležite vseh glasovanj. Zato, da jasno pokažemo, da večina Slovenk in Slovencev želi gledati v prihodnost, da bo ta vlada lahko normalno delala, da bo lahko uresničila cilje, ki smo jih napovedali že pred volitvami, in da bomo končno dobili prostor, da bomo lahko svoje delo normalno opravljali brez blokad v parlamentu od opozicije," je dodal premier. Glede slednjega sta mu pritrdila tudi podpredsednika vlade, predsednica SD-ja Tanja Fajon in koordinator Levice Luka Mesec. Oba sta poudarila tudi, da lahko stranki v tej koaliciji in vladi izpolnjujeta svoje volilne obljube in koalicijske zaveze.

Koalicija strnila vrste