Dragan Barbutovski bo v kabinetu predsednika vlade, če bo ponujeno mesto sprejel, skrbel za mednarodno komuniciranje. Foto: Vlada RS
Dragan Barbutovski bo v kabinetu predsednika vlade, če bo ponujeno mesto sprejel, skrbel za mednarodno komuniciranje. Foto: Vlada RS

Dragan Barbutovski, ki je v sredo sporočil, da zapušča mesto vršilca dolžnosti direktorja vladnega urada za komuniciranje (Ukom), bo v kabinetu predsednika vlade, če bo ponujeno funkcijo sprejel, skrbel za mednarodno komuniciranje. V zadnjih dveh mesecih je sicer Robert Golob pri Barbutovskem pogrešal organizacijske sposobnosti in sposobnosti za delo z ljudmi. "Vsak sodelavec je lahko uspešen, če sem mu kot nadrejeni uspešen najti vlogo, ki mu je pisana na kožo. Zato smo ga premestili v kabinet in Barbutovski ne zapušča vlade," je v izjavi za javnost pojasnil premier. Svojo odločitev bo Barbutovski premierju sporočil v petek.

"Primarna funkcija vodje takega urada mora biti organizacijsko-menedžerska, zato se bomo zelo potrudili, da bomo našli tako osebo, sploh za stalno vodenje," je glede iskanja novega vodje Ukoma dejal premier. Razpisa za direktorja Ukoma sicer še niso objavili, ga pa nameravajo v roku dveh mesecev. "Obstaja ena stvar, ki smo ji napovedali vojno že pred volitvami, in to je bil sovražni govor v medijih. Zato si želim, da bosta vlada in DZ jeseni odločno delovala proti sovražnemu govoru v medijih s katere koli strani," je še poudaril Golob.

Kot vršilka dolžnosti direktorice Ukoma imenovana Petra Bezjak Cirman

V tem vmesnem obdobju do imenovanja novega direktorja vladnega urada za komuniciranje bo Ukom kot v. d. direktorja vodila Petra Bezjak Cirman, nekdanja novinarka Dela in RTV Slovenija, ki trenutno deluje kot poklicna zaupnica delavcev na RTV-ju. Za funkcijo v. d. direktorja Ukoma jo je predlagal premier Golob. Kot je pojasnil, Petra Bezjak Cirman zelo dobro pozna prakso obstoječega vodstva RTV Slovenija, za katero ne želijo, da bi se nadaljevala na Ukomu. "Zato želimo okrepiti vladni urad ravno z ljudmi, ki razumejo, kam pripelje politizacija novinarstva in kam pripelje širjenje sovražnega govora," je dodal.

Sorodna novica Barbutovski zapušča Ukom, namesto njega premier predlaga Petro Bezjak Cirman

Delo bo Petra Bezjak Cirman začela s 17. avgustom, imenovana je za obdobje največ šest mesecev oz. do imenovanja direktorja po opravljenem natečajnem postopku. V sredo je v prvem odzivu za STA dejala, da se veseli novega izziva, vodenje Ukoma vidi kot pomemben karierni korak. Danes je za Radio Slovenija dejala, da bi zase težko rekla, da je bila zadnjih pet let novinarka oz. vpeta v novinarsko delo. Naredila je približno 30 prispevkov in nobeden ni bil o trenutnem predsedniku vlade, je navedla in poudarila, da bi težko rekla, da je o čem poročala pristransko. "Če pa poslušam nekdanje direktorje Ukoma, vsi govorijo, da je to strokovna funkcija," je še dodala.

"Večina strank ima za piarovce nekdanje novinarje, tako ali drugače. V stranki Svoboda imamo dve poslanki, ki sta bili nekdanji novinarki, Mojco Pašek Šetinc in Tamaro Vonta. Ali je to prvič, da so kandidirali novinarji? Zagotovo ne. V resnici se čudim tem odzivom, kot da samo Svoboda ne sme imeti novinarjev med poslanci, kot da samo Svoboda ne sme imeti za piarovca novinarja. Verjamem, da to smemo imeti tudi mi, in ne samo mi," je ob tem novinarjem pojasnil premier Golob in zavrnil očitke, da bi bilo imenovanje Petre Bezjak Cirman na mesto v. d. direktorja Ukoma nenavadno.

Z nekdanjimi novinarji so sicer okrepili tudi stranko Gibanje Svoboda. Mesto predsednice za odnose z javnostmi naj bi namreč prevzela zdaj že nekdanja novinarka portala Necenzurirano Vesna Vuković. Golob je ob tem povedal, da ceni vsakega, ki je dober na svojem področju, saj je v to vložil ogromno sebe in si takih sodelavcev tudi želi.