Prvi obrazi strank, združenih v koalicijo KUL, Marjan Šarec, Luka Mesec, Alenka Bratušek in Tanja Fajon, ter Robert Golob, predsednik stranke Gibanje Svoboda. (Fotografija je fotomontaža dveh današnjih fotografij.) Foto: BoBo
Prvi obrazi strank, združenih v koalicijo KUL, Marjan Šarec, Luka Mesec, Alenka Bratušek in Tanja Fajon, ter Robert Golob, predsednik stranke Gibanje Svoboda. (Fotografija je fotomontaža dveh današnjih fotografij.) Foto: BoBo

"Odprt sem za kakršne koli pogovore. Kar se bomo pogovarjali, bomo morali verificirati na stranki. To ne more biti stvar dogovora nekaj posameznikov," je pred srečanjem dejal predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob, po njem pa pojasnil, da volivke in volivci pričakujejo, da bodo imeli poleg vladajoče politike na eni in KUL-a na drugi strani na razpolago še eno alternativo, ki jo predstavlja njegova stranka.

Ne glede na to pa so se na sestanku strinjali, da mora biti vse podrejeno volilni zmagi opcije, ki bo pomenila spremembo v državi, je pojasnil Golob in dodal, da bi bilo preveč ambiciozno, da bi že danes sklenili oz. podpisali kakšen sporazum o sodelovanju. V nadaljevanju se bodo po njegovih besedah sešli strokovni sveti posameznih strank in preverjali možnosti sodelovanja na ravni programskih vsebin. "Projekt za projektom," je dejal.

Začeli so pri energetski draginji, pri kateri so se po besedah Goloba strinjali, da gre pri energetskih bonih za vladno bombonjero volivcem, saj ne uresničuje socialne politike. Gre za volilno politiko, s katero vlada poskuša kupiti glasove ljudi, ki jih dražitev energentov sploh ni prizadela, in to na račun mladih in okolja, je bil kritičen.

Na sestanku predsednikov koalicije KUL in Roberta Goloba so se udeleženci strinjali, da si prizadevajo za isti cilj, to je zmago na volitvah, ki bo pomenila odhod aktualne vlade in spremembe v državi. Foto: BoBo
Na sestanku predsednikov koalicije KUL in Roberta Goloba so se udeleženci strinjali, da si prizadevajo za isti cilj, to je zmago na volitvah, ki bo pomenila odhod aktualne vlade in spremembe v državi. Foto: BoBo

V KUL-u poudarjajo pomen povezovanja, a najprej pričakujejo celoten program

Predsedniki strank KUL-a, predsednica SAB-a Alenka Bratušek, predsednik LMŠ-ja Marjan Šarec, koordinator Levice Luka Mesec in predsednica SD-ja Tanja Fajon, so po srečanju povedali, da kakšnih konkretnih pogovorov o sodelovanju z Golobovo stranko Svoboda še ni bilo, saj ta še nima programa. O skupnih točkah in morebitnih razhajanjih se bodo tako pogovarjali, ko bo program nove stranke znan v celoti.

"Robert Golob je povedal, da so komaj včeraj formirali programski odbor in da bodo zdaj intenzivno pisali program," je povedala Tanja Fajon, ki sicer verjame, da bi se Gibanje Svoboda po objavi programa lahko pridružilo KUL-u. Po sestanku je poudarila, da se morajo povezati in sodelovati vsi, ki si želijo velikih sprememb, in ljudem vrniti normalnost. Volivke in volivci so po njenih besedah močno razočarani nad ravnanjem vlade.

"Mislim, da smo dovolj zreli, da se moramo vsi prilagajati skupnemu cilju, ker ta cilj je bistveno bolj pomemben od naših lastnih ambicij," je v Odmevih Televizije Slovenija povedala predsednica SD-ja. Izrazila je veselje, da se stranke povezujejo, da se vzpostavlja dialog. "Že decembra smo Socialni demokrati pozvali vse, ki razmišljamo enako, ki vidimo, da gre Slovenija v napačno smer in želimo ljudem vrniti normalnost, voditi drugačno politiko, da se povežemo," je dejala in povedala, da se v stranki pogovarjajo tudi z nevladnimi organizacijami, na pogovor so povabili tudi novonastajajočo stranko Vesna in Piratsko stranko. "Odzivajo se na vabila in to mi daje neko voljo in optimizem, da zbiramo dobro energijo in da se bodo 24. aprila zgodile spremembe," je dejala Tanja Fajon.

Sestanek KUL-a in Goloba

"Danes je bil storjen prvi korak, začeli smo dialog," je po sestanku z Golobom dejal Marjan Šarec in poudaril, da bo osnova za pogovore deset točk v sporazumu KUL-a. "Če ne bi bilo nobene volje po sodelovanju, potem verjetno tudi sestanka ne bi imeli," je poudaril in izrazil prepričanje, da morajo sodelovati vse "sile v državi, ki menijo, da sedanje stanje, ko vlada z bombonjerami kupuje glasove, ni dobro in da je zadevo treba spremeniti".

Robert Golob je znova zavrnil možnost sodelovanja s strankami vladajoče koalicije, saj da ne delujejo po vrednotah spoštovanja. Zato v Gibanju Svoboda ne vidijo
Robert Golob je znova zavrnil možnost sodelovanja s strankami vladajoče koalicije, saj da ne delujejo po vrednotah spoštovanja. Zato v Gibanju Svoboda ne vidijo "prav nobene možnosti, da bi pred volitvami ali po njih z njimi sodelovali", je sklenil Golob. Foto: BoBo

Koordinator Levice Luka Mesec je dejal, da se bodo skupaj usedli in pogovorili, ko bo imela Golobova stranka pripravljen program. "Kar se tiče sodelovanja, moramo delati na tistih točkah, ki nas družijo," je dejal.

Predsednica SAB-a Alenka Bratušek je pojasnila, da so se z Golobom pogovarjali o reševanju energetske krize, do česar naj bi imeli enako stališče, da vlada napačno deli sredstva za pomoč in kupuje glasove. Ob tem je še spomnila, da so stranke KUL-a že pred pol leta podpisale sporazum o povolilnem sodelovanju, saj menijo, da je Slovenija na napačni poti. "Sodelovale bomo zato, da Slovenija ostane pravna država, da se v Sloveniji prenehajo grožnje in da bodo v Sloveniji veljala ustava in zakoni," je dejala.

Prvo srečanje koalicije KUL in Roberta Goloba

Gibanje Svoboda bo svoj program predstavilo v marcu

Dokument o povolilnem sodelovanju, ki so ga podpisale stranke KUL-a, je Golob sicer ocenil kot "ohlapen in determiniran s časom, ko je bil podpisan". Če bi bil podpisan danes, bi lahko bil bolj ambiciozen, je dejal. Ob tem je dodal, da je temelj politike spoštljiv pogovor in ne dokumenti, ki se jih nihče potem ne drži. Hkrati je napovedal, da bodo v Gibanju Svoboda precej drugačni, kako, pa bo pokazal čas. "Pustite se presenetiti," je dejal.

Kot je še napovedal, bodo programski svet v pred kratkim ustanovljeni stranki Gibanje Svoboda še sestavili, prav tako pa tudi program, ki ga bodo razkrili šele marca. Na vprašanje, ali se mu mesec dni pred volitvami ne zdi malo pozno za razgrnitev programa, je Golob odgovoril, da verjame v popolno prilagodljivost tako njegove stranke kot KUL-a.

Golob je sicer dejal, da ker verjame v demokracijo "do zadnjega volivca in volivke", verjame, da bodo še pred volitvami v Gibanju Svoboda vzpostavili digitalno platformo, s katero bodo preverjali voljo volivk in volivcev. Dodal je, da ne želi vsiljevati svoje volje, ampak je njegov namen, da izvršuje voljo ljudi, ki so ga postavili na funkcijo predsednika stranke.

Kot je poročal novinar TV Slovenija Žiga Bonča, se bo Golob jutri sešel z Igorjem Zorčičem, predsednikom stranke Lide.

Srečanje koalicije KUL in Goloba