Foto: DZ/Matija Sušnik
Foto: DZ/Matija Sušnik

Glede spopadanja s posledicami energetske krize je premier Robert Golob za prihodnje leto, ko bodo, kot je predvidel, razmere najhujše, napovedal sveženj ukrepov za pet milijard evrov. Spremembe interventnega zakona za zdravstvo, ki je začel veljati 1. septembra, pa bodo že v kratkem v javni obravnavi.

Za lajšanje posledic energetske krize je vlada najranljivejšim gospodinjstvom za letos namenila skupaj 100 milijonov evrov, gospodarstvo bo prejelo 86 milijonov. Kot je pred poslankami in poslanci napovedal premier Robert Golob, bodo prihodnje leto razmere najhujše, vlada bo na njih odgovorila s svežnjem ukrepov, ki bo znašal pet milijard evrov.

"To je skupaj toliko denarja, da bo Slovenija skozi energetsko zimo šla brez velikih prask. Od tega bo za gospodarstvo odpadlo milijardo in pol, gospodinjstva milijardo dvesto. Kmetijstvo je že v tem letu notri in še bo," je dejal.

Ob tem tudi zaveza, da bo za vse, ki so ali še bodo ostali brez dobaviteljev plina, saj ti odhajajo s trga, poskrbljeno: "Zagotovili bomo, da bodo največji dobavitelji, državna podjetja, prevzela po reguliranih cenah vsakega uporabnika. Nihče ne ostal brez dobavitelja, še manj brez oskrbe."

Z uravnavanjem cen energentov želi vlada zamejiti inflacijo, ki naj bi se začela po pričakovanjih oktobra zmanjševati: "Do konca leta pričakujemo, da bo inflacija pod desetimi odstotki, kot smo napovedali. "

Glede skrajšanja čakalnih vrst v zdravstvu je predsednik vlade Golob napovedal, da bodo v kratkem v javni obravnavi spremembe interventnega zakona, ki je začel veljati prvega septembra in ki za reševanje težav prinaša 200 milijonov evrov

"Ker ga želimo dopolniti in da bomo ta sistem, ki je bil vzpostavljen septembra, sproti dopolnjevali. Ne bomo čakali 18 mesecev," je poudaril.

Do marca je v skrajševanje čakalnih vrst vključena javna mreža, torej javne zdravstvene ustanove in koncesionarji, marca bodo vključeni še zasebniki. Zdravstvena reforma pa bo prišla na vrsto 1. januarja leta 2024.