Foto: BoBo
Foto: BoBo

Največja madžarska jeklarna Dunaferr, ki zaposluje 4500 ljudi, je morala zaradi pomanjkanja koksa že ustaviti proizvodnjo. V Slovenski industriji jekla (SIJ) pa so jo občutno zmanjšali. "V bistvu smo se v Acroniju prilagodili za približno 30 odstotkov. Generalno pa zdaj pripravljamo načrt za četrti kvartal, tam pa – in v Acroniju in v Metalu – za približno 40 odstotkov znižujemo proizvodnjo," je izjavil Slavko Kanalec, izvršni direktor SIJ-a.

Sorodna novica Madžarski jeklar Dunaferr zaradi pomanjkanja koksa ustavil proizvodnjo

Po besedah predsednika vlade Roberta Goloba smo pri nas že zmanjšali porabo plina za polovico, kolikor predlaga komisija. Ima pa tudi druge predloge. "Nekatera podjetja, na primer v avtomobilski panogi, se danes v Sloveniji srečujejo s pomanjkanjem čipov. Že zdaj vemo, da ne bodo mogla delati celotno prihodnje leto. Smiselno je, da se ustavijo na začetku leta, pozimi, da takrat privarčujemo njihovo energijo in jo potem zaženemo marca ali aprila," je premier pred kratkim povedal v Odmevih.

Takšen predlog za številne ni sprejemljiv. "Od naših t. i. just-in-time dobav znotraj dneva in na uro je odvisna praktično celotna avtomobilska industrija. In če se mi ustavimo, se ustavi tudi celotna proizvodnja in dobava avtomobilov, s tem se pa zlomijo tudi preostale industrije. Zato je res ključno, da zagotovimo nemoteno fizično dobavo energije na eni strani, na drugi strani pa po še sprejemljivih cenah," je povedal Iztok Seljak, glavni direktor holdinga Hidria.

"To si zelo težko predstavljamo. Mi smo podjetniki, vezani na neke dolgoročne pogodbe. Penali so zadaj," je izjavila Jasna Satler iz podjetja Okna in vrata.

"Mi proizvodnje ne moremo zaustaviti, ker če bo proizvodnja stala, potem ne vem, kaj bomo jedli," je opozoril generalni direktor podjetja MIK Celje Franci Pliberšek.

Gospodarstvo od vlade prej pričakuje omejitev cen elektrike in plina po vzoru držav, ki so mimo Evropske komisije same uvedle kapico. Od Španije, Portugalske do Italije, Češke in nazadnje delno tudi Hrvaške.