Ministrica za pravosodje Andreja Katič. Foto: BoBo
Ministrica za pravosodje Andreja Katič. Foto: BoBo

Predsednik vlade Robert Golob se je sestal s predstavniki SD-ja, ki so mu predlagali več kandidatov za ministra za pravosodje. Po prvem delu sestanka sta vladno poslopje brez komentarja zapustila Matevž Frangež, ki začasno opravlja delo glavnega tajnika SD-ja, in minister za gospodarstvo iz vrst SD-ja Matjaž Han. Frangež se je nato vrnil v družbi Andreje Katič, ki je v preteklosti ministrstvo za pravosodje vodila od leta 2018 do 2020. Po pogovoru s premierjem Golobom je kandidaturo tudi sprejela.

Golob se je zanjo odločil "zaradi preteklih izkušenj".

Na sestanku sicer ni bilo predsednice SD-ja Tanje Fajon, ki je bila zaradi suma, da ima vnetje ledvic, v nedeljo hospitalizirana v UKC-ju Ljubljana.

Ministrsko kandidatko najprej čaka predstavitev pred matičnim delovnim telesom DZ-ja. Po poslovniku se mora kandidat za ministra najprej tri dni in najpozneje sedem dni po vložitvi predloga kandidature predstaviti pristojnemu delovnemu telesu, nato pa morajo kandidatko na seji potrditi še poslanci. Kandidatka za novo ministrico bi se torej matičnemu odboru za pravosodje lahko predstavila še ta teden, po informacijah Slovenske tiskovne agencije bo to predvidoma v četrtek ali petek. Po tem scenariju pa bi državni zbor novo ministrico lahko potrdil na redni seji prihodnji teden.

V koalicijskih poslanskih skupinah so sicer za zdaj z odzivi na izbrano kandidatko skopi. Za Slovensko tiskovno agencijo so se doslej odzvali le v Svobodi, kjer so pozdravili odločitev predsednika vlade, da čim prej predlaga kandidata za vodenje pravosodnega resorja. Ocenjujejo, da gre za izkušeno kandidatko, ki delovanje ministrstva dobro pozna.

Andreja Katič kandidatka za pravosodno ministrico

Po odstopu Dominike Švarc Pipan

Novega kandidata sta sicer SD in premier Golob iskala po odstopu Dominike Švarc Pipan, ki se je z ministrske funkcije poslovila, potem ko je kot predstojnica ministrstva podpisala pogodbo o nakupu stavbe za potrebe sodišč na Litijski cesti v Ljubljani, vredno 7,7 milijona evrov. Na ministrico so se ob tem zgrnili očitki o netransparentnem in negospodarnem nakupu. Dominika Švarc Pipan je v preteklih tednih zatrjevala, da je bila pri nakupu zavedena, prst pa je pri tem uperila tudi v nekatere uslužbence ministrstva in člane stranke SD. Na ministrskem stolčku se je tako kljub pozivom matičnega SD-ja odločila vztrajati še nekaj časa in se sama lotila razčiščevanja okoliščin nakupa.

Sorodna novica Švarc Pipan v poročilu o nakupu stavbe na Litijski predstavila prirejeno projektno dokumentacijo

Po večtedenskem razčiščevanju je predsedniku vlade predala poročilo o svojih ugotovitvah domnevnih nepravilnosti pri nakupu stavbe na Litijski, v katerem med drugim izpostavlja prirejeno projektno dokumentacijo in sum zunanjih vplivov. Zatem je Golobu podala podpisano odstopno izjavo, od seznanitve DZ-ja z njenim odstopom pa na ministrstvu v teh dneh še opravlja tekoče posle.

Ob zeleni luči DZ-ja bo te s polnim mandatom tako kmalu prevzela Katičeva. Naloge, ki jo čakajo, bodo najbrž vse prej kot enostavne, med drugim se bo namreč morala spopasti s posledicami afere ob nakupu omenjenih prostorov, neuresničeno ustavno odločbe glede plač sodnikov ter v okviru tega tudi z nadaljnjimi protestnimi dejavnostmi sodnikov in tožilcev. Ti so za 14. marec napovedali tudi novo enodnevno stavko. Velik izziv na skoraj polovici mandata aktualne vlade ostaja tudi reforma pravosodja.

Številne zamenjave v tem vladnem mandatu

Z zamenjavo na čelu ministrstva za pravosodje bo to sicer že šesta menjava v Golobovi vladni ekipi. Z ministrske funkcije so doslej pred Dominiko Švarc Pipan odstopili notranja ministrica Tatjana Bobnar, minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan in ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik. DZ pa je na Golobov predlog razrešil kmetijsko ministrico Ireno Šinko.

Biografija Andreje Katič

Kot so sporočili iz kabineta predsednika vlade, je kandidatka za novo ministrico leta 1996 končala študij prava na mariborski pravni fakulteti, po študiju se je zaposlila na Mestni občini Velenje, kjer je od leta 1998 do 2014 opravljala delo direktorice občinske uprave. V letu 2014 je bila izvoljena za poslanko in bila do imenovanja na položaj ministrice za obrambo (2015–2018) v vladi Mira Cerarja tudi podpredsednica državnega zbora. Leta 2018 je bila imenovana za ministrico za pravosodje v vladi Marjana Šarca, funkcijo je opravljala do izteka mandata leta 2020. Svojo poklicno pot je nadaljevala v upravi Mestne občine Velenje, januarja lani pa je bila imenovana za državno sekretarko na ministrstvu za kohezijo in regionalni razvoj.