Zdravstveni minister in ljubljanski župan, ki sta v preteklem tednu javno obračunavala prek medijev, sta se na skupnem sestanku odkrito pogovorila, zgladila spor in se dogovorila, da bosta skupne rešitve za vse paciente v prihodnje iskala za zaprtimi vrati. Foto: Zajem zaslona STA
Zdravstveni minister in ljubljanski župan, ki sta v preteklem tednu javno obračunavala prek medijev, sta se na skupnem sestanku odkrito pogovorila, zgladila spor in se dogovorila, da bosta skupne rešitve za vse paciente v prihodnje iskala za zaprtimi vrati. Foto: Zajem zaslona STA

Predsednik vlade je na novinarski konferenci v družbi ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana in župana Ljubljane Zorana Jankovića dejal, da se je v preteklih tednih med akterji zgodil marsikateri nepotreben šum v komunikaciji, ki je potekala prek medijev. "Današnji sestanek je bil namenjen predvsem temu, da smo se dogovorili, da šume odpravimo in ne dovolimo, da se v prihodnje znova zgodijo."

Minister se je ljubljanskemu županu opravičil za svoje izjave

Bešič Loredan je bil namreč kritičen do ljubljanskega župana, ki naj bi po ministrovih informacijah nameraval prodati dve enoti Zdravstvenega doma Ljubljana, ki sta zgrajeni na dobrih zemljiščih. Janković je bil nad temi izjavami zgrožen.

"Osebno sem povsem narobe razumel dejstvo, da župan Janković pred novoletnimi prazniki ni uspel priti do mene. Če bi se takrat sešla, bi bila zadeva verjetno bistveno drugačna, ker bi dobil objektivne informacije. Na tem mestu se mu zato iskreno opravičujem," je dejal Bešič Loredan.

Sorodna novica V ZD-ju Bežigrad se bodo pacienti k osebnemu zdravniku odslej vpisovali na vabilo

"S pomočjo predsednika vlade smo se o tej temi danes odkrito pogovorili, župan Janković mi je zadevo v celoti pojasnil, in s te strani še drugo opravičilo gospodu županu, da sem nepremišljeno ocenil na podlagi različnih mnenj, da želi kar koli početi z zdravstvenimi domovi v Ljubljani v korist prodaje in v korist pridobivanja premoženja na ravni Mestne občine Ljubljana," je nadaljeval minister.

Napovedal je, da se bosta z Jankovićem sešla v torek ob 11. uri. "Predal mu bom vso dokumentacijo okoli zdravstvenega doma in za naprej želimo na ministrstvu združiti lokalno raven in sekundarno raven UKC-ja Ljubljana, poiskati rešitve v najkrajšem mogočem času za urgentni center UKC-ja Ljubljana in za zdravstvene domove v Ljubljani, da takih prizorov, kot smo jih videli, ne vidimo več," je dejal.

Minister je poudaril, da bodo s predstavniki občine in zdravstva rešitve iskali za zaprtimi vrati, da mnenja niso enaka, a da je treba na koncu najti kompromis v dobrobit slehernega prebivalca Ljubljane in Slovenije. "Kar se tiče sistemskih ukrepov, je to na naši ravni. Kar se tiče organizacijskih ukrepov v ZD-ju Ljubljana je to seveda na ravni ZD-ja Ljubljana," je dodal.

Tudi Golob je poudaril, da se vlada zaveda problematike v zdravstvu, ki je še posebej pereča v Ljubljani, kjer so se pretekli teden pred ZD-jem Bežigrad ponoči vile vrste za opredelitev pri dveh novih družinskih zdravnicah. "Nekatere rešitve bodo lahko hitrejše, druge bodo potrebovale več časa," je dejal Golob in dodal, da ne problematike urgentnih centrov ne pomanjkanja družinskih zdravnikov ne bo mogoče rešiti čez noč, a se bo začela reševati takoj.

Janković se je opravičil vsem, ki so čakali v vrstah pred bežigrajskim zdravstvenim domom

Če je minister svoj govor začel z opravičili, je župan Mestne občine Ljubljana Janković v uvodu izrekel zahvalo premierju Golobu za predlog skupnega sestanka. "Sestanek je bil, kot vedno, buren, taka karakterja sva, ampak ti dve opravičili iskreno sprejmem in zame je stvar končana," je dejal glede pogovora z zdravstvenim ministrom.

Župan se je ob tem opravičil vsem, ki so v preteklih dneh čakali v vrstah pred ZD-jem Bežigrad, da bi se vpisali pri eni izmed dveh novih družinskih zdravnic. Dejal je, da so na podoben način oktobra lani vpisovali v ZD-ju Vič Rudnik, a da zadeva ni dobila takšnih razsežnosti kot tokrat.

"Šlo je od ust do ust, na koncu smo imeli izjemno gnečo, izjemno neprijetno situacijo. Ljudje so čakali celo noč, prihajali so tudi iz Maribora. In enostavno smo to sprejeli. Ko smo ugotovili, da se je to preveč razširilo, smo z današnjim dnem zaprli ta način dela in v principu delamo tisto, kar ne sme povzročati nobenih nevšečnosti – zdravnici kličeta po vrsti vse starejše od 65 let in kronične bolnike, ki so bili v ZD-ju Bežigrad, in jih vpisujeta, kdor to hoče," je pojasnil nov način vpisovanja.

Janković je za Odmeve dejal, da ima ZD Ljubljana devet enot, 1600 zaposlenih, od tega približno 250 zdravnikov. Na ostalih področjih primarnega zdravstva (pediatriji, zobozdravstvu in ginekologiji) imajo po Jankovićevih besedah toliko zdravnikov, kot je koncesij. "Manjka pa nam 22 družinskih zdravnikov."

Janković naj bi ministrstvu za zdravje že predal predlog v osmih točkah, kako bi 13.000 Ljubljančanov čim hitreje prišlo do osebnega zdravnika. Predvsem računa na možnost, da bi specializanti četrtega letnika že lahko opredeljevali svoje bolnike in da bo sprejet predlog, ki bi z olajšanjem administrativnega dela omogočil, da bi zdravniki lahko opredelili več pacientov. Opozoril je, da je bila Slovenija še pred tremi leti zaradi plačila zanimiva za zdravnike iz držav nekdanje Jugoslavije, zdaj pa ni več. "Zdaj ponujamo predvsem mlajšim zdravnikom družinske medicine neprofitno stanovanje za čas, ko delajo v ZD-ju Ljubljana."

Pojasnil je tudi, da so že v preteklosti za 18 zdravnikov družinske medicine ministrstvu za zdravje, še preden bi ga vodil Bešič Loredan, podali predlog za zvišanje plač od dveh do petih plačnih razredov. "Za enajst zdravnikov je ministrstvo predlog zavrnilo, od teh enajstih jih je sedem odšlo. To je problem, ki ga lahko vsi razumemo, saj za isto delo pri koncesionarju prejmejo 700 evrov več."

Ljubljanski župan je znova tudi stopil v bran direktorici ZD-ja Ljubljana Antoniji Poplas Susič in poudaril, da je devetčlanski svet zavoda, ki ima pet predstavnikov MOL-a, tri predstavnike delavcev in predstavnika ZZZS-ja, soglasno podprl vodstvo zdravstvenega doma. "Direktorica je evropska zdravnica leta in odlična zdravnica."

Pogovor z Zoranom Jankovićem v Odmevih o zdravstvu v Ljubljani

Bodo krizo reševali specializanti?

"Moja funkcija in naloga sta, da predlagam tisto, kar čutim na lokalni ravni. Podali smo predloge, minister pa mora oceniti, kateri predlogi so uresničljivi." Janković je dejal, da bi že z 10 do 12 specializanti družinske medicine, ki bi lahko opredeljevali, pokrili vse paciente brez zdravnika v Ljubljani.

"Vsak pacient, ki je rešen kjer koli v Sloveniji, je plus za celotno državo," je poudaril in dodal, da bi njegova podpora premierju Goloba ostala, tudi če bi se na današnjem sestanku razšli brez dogovora.

Janković je še navedel, da je ljubljanska občina v obnove devetih zdravstvenih domov vložila 41,6 milijona evrov, v načrtu so še štirje novi domovi. "Čakamo na gradbeno dovoljenje za ZD Jarše, če ga dobimo naslednji mesec, gremo poleti v gradnjo. Dela se projekt ZD Metelkova, kjer smo imeli drive-in testiranje, nov ZD, ki ga do zdaj ni bilo, bo v Šmartnem pod Šmarno goro, kot zadnji pa bo z rušitvijo ZD-ja Rakovnik zgrajen nov. Vse skupaj bo stalo več kot 25 milijonov evrov," je napovedal Janković.

Posnetek celotne novinarske konference: