Na protikorupcijski komisiji naj bi poskrbeli, da
Na protikorupcijski komisiji naj bi poskrbeli, da "njihovi ljudje" dobijo zaposlitev za nedoločen čas. Foto: BoBo
Kako je kadroval Goran Klemenčič?

Klemenčič naj bi tako določenim zaposlenim za nedoločen čas omogočil, da še pred volitvami, ki bi lahko prinesle spremembe tudi v Komisiji za preprečevanje korupcije, ostanejo zaposleni za nedoločen čas, se na anonimni vir sklicuje časnik Žurnal24.

Namestnik predsednika komisije Rok Praprotnik je potrdil, da je komisija objavila devet javnih razpisov za zasedbo uradniških delovnih mest in sklenila sedem pogodb o zaposlitvi, od tega so zaposlili pet ljudi, ki so že delali na komisiji, je za TV Slovenija poročala Nuša Baranja. Omenjena peterica je po Praprotnikovih besedah že prej delala na komisiji, na pripravniškem mestu s pogodbo za določen čas.

Komisija očitke, da so bili razpisi prirejeni, ostro zavrača, saj "če bi bil razpis prirejen za točno določenega človeka, se nanj ne bi moglo prijaviti 13, 15, 20, 25 ljudi, ki so izpolnjevali pogoje", je dejal Praprotnik in dodal, da si "komisija, ki je tako majhna, ima tako malo zaposlenih, ne more privoščiti, da bi zaposlovala ljudi po principu, 'kdo je naš', ampak po tem, kdo je najboljši".

Zagotovil je tudi, da so najboljše izbirali s pisnimi preizkusi in razgovori, vsi izbirni postopki pa naj bi bili dokumentirani. Nihče izmed neizbranih kandidatov se ni pritožil, je pojasnil.

Nekorektno izbiro je težko dokazati
Po besedah strokovnjaka za kadrovsko politiko Aleksandra Zadla je dokazati, da izbira kandidata ni bila korektna, zelo težko. Zelo objektivni smo lahko pri razpisih, ki zahtevajo določeno izobrazbo, razpisih, pri katerih pa se zahtevajo tudi določene delovne izkušnje, leta in vrsta delovnih izkušenj, pa precizni, ti pa so tudi iztožljivi, če izbira kandidata ni v skladu s pogoji, dodaja Zadel.

Kako je kadroval Goran Klemenčič?