Med gospodinjstvi z nizkimi in visokimi dohodki je velika razlika pri porabi. Foto: BoBo
Med gospodinjstvi z nizkimi in visokimi dohodki je velika razlika pri porabi. Foto: BoBo

V strukturi porabe so slovenska gospodinjstva, ki v povprečju štejejo 2,5 člana, za hrano in brezalkoholne pijače porabila 16 odstotkov vseh izdatkov za življenjske potrebščine. Nekoliko več od tega, in sicer 2901 evro na leto, so porabila za prevoz, med večjimi izdatki pa so bili še izdatki za stanovanje, za kar so porabila 2410 evrov na leto.

Primerjava med gospodinjstvi z najvišjimi in najnižjimi dohodki pokaže, da petina gospodinjstev z najvišjimi dohodki porabi za hrano in brezalkoholno pijačo v povprečju več kot dvakrat toliko kot petina gospodinjstev z najnižjimi dohodki. Izdatki za hrano in brezalkoholne pijače sicer obsegajo skoraj četrtino izdatkov za življenjske potrebščine.

Največja opažena odstopanja so pri izdatkih za izobraževanje in prevoz, kjer gospodinjstva z najvišjimi dohodki porabijo več kot devetkrat toliko kot gospodinjstva z najnižjimi dohodki.

Poraba se sicer razlikuje tudi glede na število članov v gospodinjstvu. Povprečno gospodinjstvo je v letu 2010 štelo 2,5 člana in je za življenjske potrebščine porabilo 17.420 evrov. Enočlanska gospodinjstva so v povprečju porabila manj kot 10.000 evrov, dvočlanska manj kot 16.000, tričlanska manj kot 20.800, štiričlanska pa skoraj 23.900 evrov.

Če porabljenim denarnim sredstvom za nakupe življenjskih potrebščin prištejemo še denarno vrednost lastne proizvodnje, so gospodinjstva leta 2010 v povprečju porabila 17.942 evrov ali 1495 evrov na mesec.

Ta vrednost vključuje tako nakupe življenjskih potrebščin kot tudi denarno vrednost lastne proizvodnje. Tako so po podatkih statističnega urada gospodinjstva za hrano in brezalkoholne pijače leta 2010 v povprečju porabila 3181 evrov ali 265 evrov na mesec.