Bo govorec na proslavi ob dnevu državnosti Janša ali Drnovšek? Foto: RTV SLO
Bo govorec na proslavi ob dnevu državnosti Janša ali Drnovšek? Foto: RTV SLO

Iz službe za odnose z javnostmi so za MMC povedali, da se predsednik države še ni oglasil. V uradu predsednika države, kjer smo želeli izvedeti, zakaj Janez Drnovšek, kot navajajo nekateri mediji, ne želi biti govornik na državnih proslavah in zakaj si je premislil za proslavo ob dnevu državnosti, so izjavili, "da se nam bodo v primeru, če se bodo odločili za odziv (na vprašanja, op. ur.), oglasili."

Za razplet potreben dogovor obeh predsednikov
Drnovšek je zavrnil govor ob dnevu državnosti, a si je, ko je nalogo sprejel premier Janša, premislil. Predstavnica Drnovškovega kabineta je namreč na seji koordinacijskega odbora za državne proslave predlagala, da bi bil govornik vendarle predsednik države. Odbor je ponudbo zavrnil, ker naj ne bi imel formalne moči odvzeti že sprejeto govorništvo. Predsednik odbora Aleksander Zorn je na tiskovni konferenci dejal, da je edina rešitev zapleta ta, da se o morebitni ponovni spremembi dogovorita kabineta obeh predsednikov.

Proslava bo 24. junija na Trgu republike v Ljubljani. Po Zornovih besedah bodo v ospredju veselje, ljubezen, pestrost, slovenska poezija in glasba.