"Antifa, ki je zakrinkana in s koli v rokah, je pravzaprav najhujša oblika fašizacije slovenskega prostora in predstavlja veliko ter trajno ogrožanje varnosti, verjetno večje kot sami migranti," je poudaril predsednik komisije za nadzor nad varnostnimi službami Branko Grims. Foto: BoBo

Komisija za nadzor nad varnostnimi službami je nadaljevala obravnavo sobotnih protestov na Kotnikovi ulici v Ljubljani. Policija je člane komisije tudi seznanila, da bo preiskala vprašanja sovražnega govora, tudi plakat, ki člane SDS-a in NSi-ja zmerja z nacisti oz. fašisti. Kot je dejal Grims, gre za očiten primer sovražnega govora, a v tem delu zadeva še ni končan.

Prav tako še ni končana preiskava vprašanja prisotnosti hladnega orožja. Posamezniki so po besedah Grimsa s seboj nosili kole in tudi nekatera druga sredstva, prirejena za napad. "Antifa, ki je zakrinkana in s koli v rokah, je pravzaprav najhujša oblika fašizacije slovenskega prostora in predstavlja veliko ter trajno ogrožanje varnosti, verjetno večje kot sami migranti," je dejal in omenil, da je bil zelo daljnoviden tudi citat, ki ga je že pred 70 leti izrekel Winston Churchill, ki je dejal, da bodo fašisti prihodnosti sebe imenovali antifašisti.

Dodal je, da so tudi samoimenovani zaščitniki migrantov večja grožnja varnosti državljank in državljanov kot migranti sami, "kar veliko pove o državi, v kateri smo."

Sklepi sprejeti s preglasovanjem
Komisija sicer ni dosegla soglasja o odprtih vprašanjih, tako da sta bila oba sklepa sprejeta s preglasovanjem. Z enim so člani komisije na predlog Grimsa vlado in pristojne službe pozvali, naj spremljajo vsa skrajna dejanja in skrajne organiziranosti posameznikov, ki pozivajo k nasilju, ter o tem seznanijo DZ.

Z drugim pa so predstavniki koalicije in opozicijskega ZL-ja ugotovili, da sta sovraštvo in nestrpnost usmerjena zoper manjšine in določene skupine oseb, predvsem zoper begunce in migrante. Slovenija je varna država, zato so vsakršni strahovi pretirani, državljani in državljanke naj ne nasedajo provokacijam, je še navedeno v omenjenem sklepu.

Težave zaradi pragmatičnosti SDS-a
Po besedah člana komisije iz vrst ZL-ja Franca Trčka so ob sprejemanju sklepa nastale težave zaradi ideološkega ali pa čisto pragmatičnega položaja SDS-a. Tudi sicer so pristojni organi pojasnili, da to, kar trdijo v SDS-u, ne drži oz. da "ni bilo neke grožnje", je dejal Trček. Po njegovih besedah so za analizo dogajanja zadolženi pristojni organi, ki jim za zdaj poslanec ZL-ja zaupa.

Na naslednji seji komisije je predvidena obravnava letnih poročil nadzorovanih služb, na katerih se bodo morali po besedah Trčka resno spoprijeti z vprašanji financiranja in kadrovske sestave teh služb.