Jurij Groznik. Foto: BoBo
Jurij Groznik. Foto: BoBo
Sorodna novica Država od Jenulla terja 34 tisoč evrov povračila za varovanje protestov

Pripisujejo mu odgovornost za več tožb, s katerimi je skušala vlada Janeza Janše od protestnikov izterjati stroške policijskega varovanja neprijavljenih shodov.

Sorodna novica Petkovi protestniki: Vlada zlorablja pravne postopke, da bi onemogočila proteste

Protestnika Jašo Jenulla je državno odvetništvo bremenilo organizacije protesta 19. junija 2020, ko so protestniki pred DZ-jem brali ustavo. Jenull je prejel položnico za 34.000 evrov, s katero so nanj skušali prevaliti stroške policijskega varovanja protesta.

"SLAPP-tožbe, s katerimi se vrši pritisk, so nizkoten primer zlorabe oblasti, s čimer si je državno odvetništvo pod vodstvom Janeza Janše in Jurija Groznika nakopalo mednarodno sramoto," menijo v Protestni ljudski skupščini.

Notranje ministrstvo je sicer soglasje za tožbe umaknilo kmalu po tistem, ko je posle prevzela ministrica Tatjana Bobnar. Temu je sledil tudi umik tožb državnega odvetništva.

Groznik: Tožbe smo morali vlagati po zakonu

Groznik je včeraj po sestanku s predsednico DZ-ja Urško Klakočar Zupančič povedal, da je državno odvetništvo svoji stranki, torej državi, že pred tem jasno predstavilo, da so takšne tožbe noviteta, zato tudi ni bilo mogoče predvideti, kako bo o njih odločilo sodišče.

Sorodna novica Ministrstvo umaknilo soglasje za tožbe glede neprijavljenih protestnih shodov

Tožbe je državno odvetništvo po njegovih besedah moralo vlagati po zakonu. Na ministrstvu za pravosodje zato že pripravljajo spremembe zakonodaje, ki bi državnemu odvetništvu dale dejansko avtonomijo. To je tudi predstavil Klakočar Zupančičevi, ki je spremembe pozdravila. Strinjala se je, da je po obstoječi zakonodaji državno odvetništvo le deklarativno avtonomno, v praksi pa je zakonsko vezano na navodila države.

"Zavedamo se, da so bili v zadnjih dveh letih policija, tožilstvo, državno odvetništvo in druge javne institucije kot tudi ogromno posameznic in posameznikov podvrženi pritiskom janšizma in zlorabe oblasti," je v odzivu zapisala Protestna ljudska skupščina.

Ob tem ostajajo prepričani, da konkreten primer ostaja črn madež na delovanju državnega odvetništva, saj ga je naslovil celo Amnesty International. Primer bo obravnavan tudi na mednarodni konferenci te nevladne organizacije v Strasbourgu, kjer bo predstavljen med drugimi primeri SLAPP-tožb.