Kadilski tandem Gulič - Barovič je na svojevrsten način pokazal nestrinjanje z zakonom. Foto: RTV SLO
Kadilski tandem Gulič - Barovič je na svojevrsten način pokazal nestrinjanje z zakonom. Foto: RTV SLO

Trije meseci so zdaj pokazali na razgradnjo socialnega življenja. Kažejo se tudi finančne posledice, vendar to ne sme biti v prvem planu.

Aleš Gulič, poslanec LDS-a
Kajenje prepovedano
V Evropi je uvajanje prepovedi kajenja na javnih prostorih na odločnem pohodu. Foto: EPA
Intervju s poslancem Alešem Guličem

Kot je izjavil poslanec LDS-a Aleš Gulič, bi se spremembe zakona nanašale na lastnike manjših gostiln, ki točijo le pijačo, saj bi se ti imeli možnost odločiti, ali bo njihov lokal za kadilce ali nekadilce. "V treh mesecih se je pokazalo, da osnovni namen zakona ni bil dosežen, ampak so bili doseženi vsi stranski nameni, če so to seveda bili nameni," je v izjavi za MMC dejal Aleš Gulič.

"Tehnološke rešitve so, torej zakaj bi ogrevali ozračje zunaj, če lahko to energijo lahko veliko bolj koristno porabimo za prezračevanje lokalov," se še sprašuje Gulič.

Gulič: Za mano ne stoji noben kadilski lobi
Zanimal nas je tudi vpliv tobačnih lobijev na to pobudo. Sam niti ni prepričan, da to v Sloveniji sploh še obstaja, saj meni, da so močni tam, kjer je proizvodnja. "Za mano ne stoji noben kadilski lobi," je bil jedrnat. Meni tudi, da se da to vedno nekomu podtakniti, saj bi lahko potemtakem rekli, da je predlagatelj sedanjega zakona pod vplivom farmacevtskega lobija, ki prodaja "svoje čudne medikamente" za odvajanje od kajenja.

Gulič še pojasnjuje, da je mogoče oboje, torej da LDS sam vloži omenjene spremembe ali pa da pri tem sodelujejo še s katero drugo stranko, denimo z SNS-om. Spomnimo le na tandem Aleš Gulič - Bogdan Barovič (SNS), ki sta kadila v DZ-ju ob sprejetju kadilskega zakona.

Velika podpora opozicije?
Skušnjavi nepokorščine se ni mogel upreti niti predsednik SNS-a Zmago Jelinčič, ki si je ob koncu prvega kroga predsedniških volitev v Cankarjevem domu v znak zmagoslavja prižgal cigaro. Jelinčič bo zaradi neupoštevanje zakona plačal 125 evrov kazni. Kot poroča Dnevnik, se namerava LDS v zvezi s predlogom sprememb protikadilskega zakona sestati tudi z SD-jem.

LDS po Guličevih besedah tudi ne misli čakati, da ustreznost zakona presodi ustavno sodišče, ki o tem presoja že nekaj mesecev. Težko pa je tudi pričakovati, da bo zakon dobil večino v DZ-ju, saj vse koalicijske stranke veljavni zakon podpirajo. Gulič ostaja optimističen: "Tudi mene danes cukajo za rokav koalicijski poslanci in me sprašujejo, ali bom vložil zakon, ker pravzaprav vidijo, kaj se je v resnici zgodilo v življenju." S tem hoče poudariti, da je zakon odločilno vplival na socialno življenje ljudi, kadilcev in nekadilcev, saj moti komunikacijo.

Ministrstvo stoji za zakonom
Iz ministrstva za zdravje pa so pozno popoldne sporočili, da je bila novela zakona o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov v času priprave deležna široke javne razprave in jo je ves čas sprejemanja in tudi po sprejemu podpirala velika večina javnosti. "Na ministrstvu za zdravje trdno zagovarjamo sprejeti zakon, ki ščiti temeljni človekovi pravici do zdravega življenjskega okolja in varovanja zdravja. Zakon nudi popolno zaščito vseh zaposlenih iz vseh poklicnih skupin pred izpostavljenostjo za zdravje škodljivim vplivom tobačnega dima. Na ministrstvu zato spremembe zakona na načrtujemo."

Mitja Kandare

Trije meseci so zdaj pokazali na razgradnjo socialnega življenja. Kažejo se tudi finančne posledice, vendar to ne sme biti v prvem planu.

Aleš Gulič, poslanec LDS-a
Intervju s poslancem Alešem Guličem