Guzej pravi:
Guzej pravi: "Novinarka in verjetno ji je nekdo pomagal iz nadzornega sveta, so seštevali korenček, peteršilj in jabolka skupaj," je dejal. Foto: MMC RTV SLO
Stane Granda
Stane Granda je povedal, da se podrobnosti iz Guzejeve pogodbe ne spominja. Foto: MMC RTV SLO
RTV
Guzej zavrača navedbe, da naj bi zoper RTV vložil tožbo. Foto: RTV SLO

Omenjeni časnik je pridobil informacije o pogodbi o zaposlitvi v.d. generalnega direktorja RTV Slovenija Antona Guzeja. Med drugim navajajo, da če bi se v sodnem postopku ugotovilo, da je bil generalni direktor nezakonito razrešen iz krivdnih razlogov, bi mu bil RTV dolžan plačati "kazen" v višini trikratne odpravnine. Po prvem aneksu naj bi bila odpravnina povišana na 24 plač, izračunanih iz povprečja zadnjih 12 izplačanih bruto plač z vsemi dodatki. Časnik Delo piše: "Če ta podatek preprosto prevedemo v številke, bi to zneslo 72 direktorskih plač."

Guzej je danes zanikal, da bi bilo kjer koli v njegovi pogodbi oziroma aneksih k pogodbi zapisana odpravnina v višini 72 bruto mesečnih plač, kar znaša 330.685,92 evra. "Novinarka in verjetno ji je nekdo pomagal iz nadzornega sveta, je seštevala korenček, peteršilj in jabolka skupaj," je dejal.

Guzej je v odzivu za MMC še poudaril, da naj bi ta "konstrukt prepričal javnost, da bo v žep pospravil več kot 330.000 evrov odpravnine iz javnih sredstev". Kot je pojasnil, je upravičen do izplačila 24 bruto plač, vendar le v primeru nezakonite razrešitve, torej enako kot pri prejšnjem generalnem direktorju. Navedbe so po njegovem še toliko bolj brezpredmetne, ker je javno povedal, da te odškodnine ne bo uveljavljal, in sicer zaradi moralnih načel.

Guzej zavrnil tudi navedbe o tožbi zoper RTV
Delo hkrati še navaja, da je Guzej vložil tožbo za 50.000 evrov zaradi, po njegovem mnenju nezakonitega imenovanja Marka Fillija za novega generalnega direktorja. Guzej je tudi to zanikal in pojasnil: "Ne tožim RTV-ja za noben denar, kar ni v kontekstu etike in morale." Prav tako je za MMC pojasnil, da ni vložil tožbe, ampak po sodnem postopku uveljavlja sodno varstvo.

Dodal je, da ga avtorica članka v sredo, torej ko je pisala prispevek, ni poskušala priklicati. Zato Guzej napoveduje, da bo vložil zahtevo za popravek članka, saj da so v njem "same dezinformacije". Delo sicer navaja, da so vprašanja na Guzeja naslovili prek elektronske pošte.

Granda: Podrobnosti se ne spominjam
Nekdanji predsednik programskega sveta RTV-ja Stane Granda, ki je z Guzejem sklenil pogodbo o zaposlitvi in aneksa k pogodbi, pa je za STA dejal, da se ne spominja podrobnosti aneksa, sklenjenega junija 2008, skladno s katerim naj bi Guzeju pripadla odpravnina v višini 172.000 evrov. Kot je še dejal, tudi arhiva, kamor bi lahko pogledal, nima. Sicer pa poudarja, da predvidene odpravnine zadevajo primere nezakonite odpovedi delovnega razmerja. Glede njene predvidene višine sicer priznava, da je številka visoka.

Juri: Številke moralno nedopustne
Franco Juri
, Zares, pa je v imenu poslanske skupine zapisal, da novica, v kateri je razkrita "nespodobna pogodba o zaposlitvi generalnega direktorja RTV Antona Guzeja, daje slutiti, da poslovodstvo javnega zavoda RTV očitno ni vedno delovalo v interesu zavoda in s tem javne službe, ki jo ta opravlja". Zasledovanje zgolj osebnih koristi javnega uslužbenca se nam ne zdi v skladu z etiko in moralo niti ne sledi načelom izvrševanja javnih nalog, kot so določena v zakonu o javnih uslužbencih, dodaja. Podatke o višini njegove odpravnine je označil kot moralno nedopustne številke.

Sodišče ugodilo Guzeju
Nekdanjemu direktorju RTV-ja je mandat potekel konec februarja letos, takrat je bil imenovan tudi za vršilca dolžnosti, saj razpis za novega direktorja ni bil pravočasno pripravljen. Konec maja je bil na mesto novega generalnega direktorja imenovan Filli. Zaradi imenovanja Fillija, ki je bil imenovan z večino glasov navzočih članov programskega sveta, ne pa z absolutno večino, je Guzej nato vložil tožbo. Sodišče je zahtevi za prepoved izvršitve sklepa o imenovanju Fillija ugodilo.