Matjaž Han. Foto: BoBo
Matjaž Han. Foto: BoBo

Da je bila predstavitev Matjaža Hana, ki je kandidat za ministra za gospodarstvo, turizem in šport, ustrezna, je glasovalo 10 članov odbora DZ-ja za gospodarstvo, proti pa ni glasoval nihče.

Han, ki je trenutno minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, se je v uvodu predstavitve pred matičnim odborom DZ-ja dotaknil svojega dosedanjega dela v aktualni vladi in med poglavitnimi dosežki izpostavil intenzivno sodelovanje z gospodarstvom, odpravo kronične zamude pri implementaciji evropske zakonodaje in pomoč gospodarstvu pri premagovanju energetske krize. Ob vstopu v novo leto so po njegovih besedah pričakovanja visoka. Govori se o recesiji in različnih katastrofah. "Vse napovedi kažejo na zahtevno leto. Po naravi sem optimist, zato ne bom tekmoval v črnih scenarijih. Razumem pa, kaj je moja naloga. Okoliščin, ki od zunaj prinašajo negotovost, ne morem spremeniti. Lahko pa poskrbimo za to, da bomo dobro pripravljeni," je dejal.

Sorodna novica Han: Sveženj pomoči gospodarstvu je eden najobsežnejših v zgodovini Slovenije

Pomembno se mu zdi predvsem vzdrževati pogoje za dobro poslovanje gospodarstva. "Treba je spremljati stanje v posameznih panogah, saj vse ne bodo enako prizadete," je dejal in pojasnil, da se na ministrstvu močno zanašajo na informacije, ki jih dobivajo od gospodarskih zbornic, saj se tako lahko po potrebi odzovejo.

Po Hanovem mnenju je sicer gospodarstvo danes v razmeroma dobrem položaju. Podjetja še vedno razpolagajo z visoko likvidnostjo, vemo pa, da se naročila zmanjšujejo, je dejal in obljubil, da ministrstvo gospodarstva "ne bo pustilo samega". S spremembami zakonodaje nameravajo izboljšati poslovno okolje, zmanjšati administrativne ovire, izboljšati učinkovitost postopkov in spodbujati transformacije podjetij.

Poudaril je tudi krepitev partnerstva med podjetniki, delavci in okoljem. "Primitivno logiko 19. stoletja, da imamo na eni strani grde kapitaliste, na drugi pa lene delavce, moramo dati na stran. Tega ni več," je poudaril in dodal, da ni uspešnega podjetja brez zadovoljnih delavcev.

Han: Brez denarja ni dobrega športa

Na področju turizma je spomnil na novo strategijo panoge, sprejeto lani. Ta se osredotoča na dvig dodane vrednosti, boljšo kakovost storitev ter na trajnostna in avtentična doživetja. Napovedal je tudi pripravo akcijskega načrta za uresničevanje strategije. Na ministrstvu med drugim pripravljajo zakon o spodbujanju razvoja turizma, zakon o gostinstvu, pa tudi zakon o Kobilarni Lipica. To želijo po Hanovih besedah okrepiti v enega od nosilnih nacionalnih turističnih biserov.

Najpomembnejša novost na ministrstvu je šport. "Slovenijo v tujini poznajo kot manjšo državo, ampak svetovno športno velesilo. Vsi, ki to spremljate, veste, kakšne rezultate naši športniki dosegajo," je izpostavil Han. Športniki so, kot je dodal, največji promotorji Slovenije.

"Odločitev, da šport prvič v zgodovini naše države povežemo z gospodarstvom in turizmom, je prelomna in jo razumem kot izziv in odlično priložnost za nadaljnji razvoj in utrditev Slovenije med najuspešnejšimi državami," je poudaril kandidat za ministra.

Po njegovih besedah bodo v sodelovanju z vsemi deležniki takoj pristopili k oblikovanju novega nacionalnega programa za šport do leta 2033. Na ministrstvu si tudi prizadevajo, da bodo v štirih letih dosegli podvojitev javnega denarja za šport. "Brez denarja ni dobrega športa," je bil jasen.

Meni, da je povečanje sredstev za šport iz državnega proračuna nujno, tudi z interventnimi sredstvi in z različnimi mehanizmi prerazporejanja neposrednih izdatkov iz proračuna. Han je napovedal ponovno široko družbeno razpravo o možnosti za prerazporejanje denarja od prodaje srečk. "Smo se pa pripravljeni pogovarjati tudi o uvedbi tako imenovanega športnega evra oz. namenskega denarja za šport. Kultura ga ima, ceste ga imajo, ne vem, zakaj ga ne bi imel tudi šport," je dejal.

Pri prenovi in gradnji športne infrastrukture bodo po njegovih besedah sledili željam in potrebam športnih organizacij, med drugim pa nameravajo vzpostaviti tudi sistem davčnih olajšav za vlaganje vanjo.

Zelena luč še za štiri ministrske kandidate

Han: Dogovoriti se moramo o tem, kakšno davčno politiko želimo imeti

Jožef Horvat (NSi) je Hanu obljubil, da bo imel pri dobrih rešitvah za gospodarstvo v NSi-ju vedno sogovornika. Med drugim je pohvalil tudi davčne olajšave za donacije za šport, zanimal pa ga je Hanov pogled na davčno politiko in dvig minimalne plače.

"Kar zadeva davčne spremembe v državi, mislim, da se moramo ne glede na to, katera vlada je, dogovoriti o tem, kakšno davčno politiko želimo imeti in kam želimo to državo umestiti," je dejal Han. Po njegovih besedah je davčna obremenitev plač v Sloveniji velika, obstajajo pa drugi segmenti, kjer davki niso pravično pobrani. Meni, da je bolje počakati "kakšno leto", se dogovoriti in sprejeti davčno politiko, nato pa jo je treba pustiti pri miru. "Mi to davčno politiko spreminjamo z vsako vlado, kar ni dobro," je dejal.

Minimalna plača se mu medtem ne zdi problematična, je pa težava po njegovih besedah kompresija od minimalne do povprečne plače. "Moramo se pogovoriti o sistemu plač in obdavčitev. Moramo zagristi v to kislo jabolko, to je naša naloga," je dejal.

Suzano Lep Šimenko (SDS) pa je med drugim zanimalo, zakaj pri razpisih za vlaganje v javno turistično infrastrukturo ni razpisa, na katerega bi se lahko prijavile male občine. Kot je odgovoril Han, so se morali pri zadnjem razpisu držati programa, ki je začrtan v načrtu za okrevanje in odpornost.

V teku je reorganizacija vlade

Spremenjeni zakon o vladi, ki je bil po potrditvi na novembrskem referendumu uveljavljen tik pred koncem leta 2022, prinaša tri nova ministrstva – za visoko šolstvo, znanost in inovacije, za okolje, podnebje in energijo ter za solidarno prihodnost. Štirim ministrstvom se ob tem spreminjajo pristojnosti in imena, dve vladni službi pa postajata ministrstvi.

V četrtek so zaslišanja pred poslanci uspešno opravili kandidati za ministra za vzgojo in izobraževanje Darjo Feldo, za ministra za visoko šolstvo, znanost in inovacije Igor Papič, za ministrico za infrastrukturo Alenka Bratušek, za ministra za naravne vire in prostor Uroš Brežan ter za ministrico za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh.

V petek pa so poleg Hana zaslišanje uspešno opravili še kandidati za ministra za solidarno prihodnost, za kohezijo in regionalni razvoj ter ministra za okolje, podnebje in energijo - Simon Maljevac, Aleksander Jevšek in Bojan Kumer.

Ministrski kandidati bodo prisegli na redni januarski seji, ki se začne 23. januarja.