Avtoceste do Koroške še nekaj časa ne bo. Foto: MMC RTV SLO
Avtoceste do Koroške še nekaj časa ne bo. Foto: MMC RTV SLO
Peter Gašperšič
Minister za infrastrukturo je tokrat razburil Korošce. Foto: BoBo

Zaradi vse več informacij, da se gradnja tretje razvojne osi odmika v daljno prihodnost, so v petek v Dravogradu pripravili okroglo mizo o tem vprašanju. Poleg ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča se je je udeležila tudi delegacija državnih svetnikov in članov avstrijskega zveznega sveta na čelu s predsednico Ano Blatnik, ki se je predtem v Ljubljani srečala z najvišjimi političnimi predstavniki države.

Korošci so od ministra Gašperšiča pričakovali jasen časovni načrt gradnje avtoceste, a se to ni zgodilo. Minister je tako povedal, da najpomembnejši od štirih odsekov severnega dela tretje razvojne osi, to je odsek od avtoceste do Velenja, še ni umeščen v prostor. Na ministrstvu si bodo prizadevali za premik naprej in da se "vsaj približamo gradnji v tem mandatu", je dodal minister. Glede dveh odsekov naprej od Slovenj Gradca, najprej do Otiškega Vrha in nato od tam v Mežiško dolino, pa je dejal, da bodo iskali "najustreznejšo prometno rešitev", veliko pa je po njegovem treba storiti tudi za obnovo obstoječega omrežja.

Vsaka nova vlada pripravlja svoje študije
Več govornikov je znova izpostavilo vpliv slabih cestnih povezav na razvoj gospodarstva in spodbujajo odseljevanje predvsem mladih. Koordinator koroških občin za projekt tretje razvojne osi in prevaljski župan Matic Tasič je ob tem dodal, da je treba k projektu resno pristopiti, ne pa da vsaka nova vlada pripravlja novo štetje prometa in nove študije. Prepričan je še, da rekonstrukcija obstoječih prometnic kot alternativa tretji razvojni osi ni sprejemljiva in da Korošci tudi tega, da se hitra cesta zgradi samo do Slovenj Gradca, ne sprejemajo.

Predsednik slovenjgraške območne obrtne zbornice Ivan Meh je bil zaradi vnovičnega odlašanja pri poteku gradnje ogorčen - poudaril je, da so koroški obrtniki zelo razočarani nad dejanji države, dodal: "Enako plačujemo davke in cestnine, pa nikakor ne moremo priti do ugodnosti, ki jih imajo v osrednji Sloveniji." Tudi zato je napovedal, da bo sam pobudnik protestov, državljanske nepokorščine in zapore cest v Ljubljani.

Za naložbe je nujna infrastruktura
Toda slabe cestne povezave ne vplivajo le na konkurenčnost koroškega gospodarstva - tretja razvojna os do mejnih prehodov Vič in Holmec je pomembna tudi za Avstrijo, je poudarila predsednica avstrijskega zveznega sveta Ana Blatnik: "Avstrija je največja in najpomembnejša vlagateljica v tem delu Slovenije." Dodala je, da je za spodbujanje naložb nujna urejena infrastruktura.