"Hočemo močno Veliko Britanijo, močan EU in močno Slovenijo znotraj EU-ja," je na novinarski konferenci v Ljubljani dejal Boris Johnson, sicer eden glavnih zagovornikov brexita. Foto: BoBo
Boris Johnson na obisku v Sloveniji

Britanski zunanji minister Boris Johnson se na delovnem obisku v Sloveniji mudi ob 25-letnici britanskega priznanja Slovenije in 25-letnici diplomatskih odnosov med državama. Zunanja ministra sta izrazila prepričanje, da se bodo odnosi med Slovenijo in Veliko Britanijo okrepili in poglobili. "Bilo je odličnih 25 let, veselimo se prihodnjih 250 let," je dejal Johnson in tudi potrdil, da bo Velika Britanija izstopila iz Evropske unije.

"Zapustili bomo EU, a ne bomo zapustili Evrope," je Johnson ponovil stališče Londona. "Hočemo močno Veliko Britanijo, močan EU in močno Slovenijo znotraj EU-ja," je dodal. "Nočemo, da EU oslabi, ampak ga hočemo podpreti od zunaj," je pojasnil.

Ministra sta govorila tudi o prebežniški krizi. Johnson je dejal, da se Velika Britanija zaveda pomembne vloge Slovenije na področju migracij. Erjavec pa je Johnsona danes tudi seznanil s potekom arbitraže o meji med Slovenijo in Hrvaško. "Mi pričakujemo, da bo Hrvaška spoštovala mednarodne sporazume," je poudaril Erjavec.

Govorila sta tudi o Zahodnem Balkanu in izmenjala mnenje o stanju v regiji, s katerim, kot je dejal Erjavec, nista najbolj zadovoljna - tako v Makedoniji, BiH-u kot drugod. Po njegovem mnenju je "primarno, da imajo te države evroatlantsko perspektivo".

Boris Johnson na obisku v Sloveniji