Pogovor z Alešem Hojsom po odstopu

Po začetku preiskav glede nabav zaščitne opreme je minister za notranje zadeve Aleš Hojs, ki meni, da so preiskave politične motivirane, odstopil. Svoje razloge za odstop je med drugim pojasnil Rosviti Pesek v Odmevih Televizije Slovenije.

Kakšen je konkreten razlog vašega ekspresnega odstopa v torek dopoldne?

Razlog sem navedel v odstopni izjavi predsedniku vlade Janezu Janši. Mislim, da je treba povedati, da ne samo, da policija ali pa kriminalistična policija nekaj dela ... zelo pomembno je tudi, česa ne dela, in več kot očitno je, da se v teh, posebej zadnjih letih ugotavlja, da za nekatere ta policija dela, za nekatere pa ne. Seveda sem v odstopni izjavi predsedniku vlade jasno zapisal, da visoko spoštujem vse tisto, kar je policija, še posebej uniformirani del, naredila v času koronavirusa. Ne morem pa se izogniti temu, kar govorim že od svojega zaslišanja v parlamentu, da sem pričakoval bolj intenzivno, drugačno delo, tako Nacionalnega preiskovalnega urada, kriminalistične policije kot vseh tistih, ki očitno iz ozadja že več let usmerjajo del te kriminalistične policije – zato, da so tarča preiskav, tarča obtožnic, tarča sodnih postopkov zgolj nekateri, in ne vsi tisti, ki bi tam morali biti.

V. d. generalnega direktorja policije postal Andrej Jurič

Vlada je na dopisni seji s 1. julijem za vršilca dolžnosti generalnega direktorja policije imenovala Andreja Juriča, in sicer do imenovanja generalnega direktorja po opravljenem natečajnem postopku, vendar največ za šest mesecev.

Če imate občutek, da pri nekaterih preiskavah organi pregona ne delajo, imate nadzorne mehanizme, pa jih uvedite in seznanite javnost, da nekatere zadeve na policiji oziroma v NPU-ju stojijo iz teh in teh razlogov. Vsi ministri ste po tem, ko je minister Zdravko Počivalšek dobil interpelacijo, rekli: "Pričakujemo preiskave, pričakujemo Računsko sodišče, ki naj raziščejo in pokažejo, ali je šlo v zadevi z maskami kaj narobe." Zakaj torej odstop, ko vendarle imate vse možnosti nadzora in čakanja na to, da se preiskava zaključi?

Moram povedati, da sem o nadzoru nad delom kriminalistične policije in NPU-ja v teh treh mesecih govoril večkrat. Nazadnje sem podal obširno poročilo o nadzoru, ki je pravzaprav raztrgalo delo NPU-ja v povezavi z milijardo opranega denarja v Novi Ljubljanski banki. Tam sem prebral stvari, ki so bile seveda napisane pred mojim prihodom, o tem, kako je to preiskavo vodila nekompetentna oseba, o tem, kako je preiskavo končala, če grdo rečem, administratorka, in nazadnje lahko govorimo tudi o tem, da so nekateri ljudje, ki se pravzaprav norčujejo iz tega sistema, ki javno govorijo – med njimi tudi nekateri župani –, da nikoli v tej državi ne bodo obsojeni. Več kot očitno je, da ne bodo, kajti leta trajajo postopki proti njim. To je najjasnejši in najverodostojnejši dokaz, da sem bil v tem boju ali v tej želji po spremembah v teh treh mesecih nekako nemočen. Moram pa priznati in poudariti, da je dejstvo, da smo se s samim delom policije oziroma s strukturami znotraj policije resnično začeli ukvarjati šele v zadnjih 40 dneh, treh tednih. Kot veste, smo bili dva meseca polno zasedeni z obvladovanjem koronaepidemije in mislim, da smo ta del izvrstno opravili.

Foto: TV Slovenija
Foto: TV Slovenija

Imeli ste kadrovske škarje v rokah, lahko bi potegnili spremembe.

Ne drži. Poglejte vaše prispevke, poglejte izjave opozicije. Povedal sem, da sam nimam nikakršnih pristojnosti znotraj policije razen tega, da imenujem generalnega direktorja oziroma ga predlagam vladi. Nikakršnih pristojnosti nimam, ne v kriminalistični policiji ne na NPU-ju, kaj šele v tistem delu, ki je pravzaprav popolnoma neodvisen od vseh teh vodstev. Torej od samih vodij preiskav, od samih kriminalistov in navsezadnje od tistega dela, ki je vso to preiskavo, o kateri poslušamo danes, vodil. To pa sta tožilstvo in seveda del sodstva. Naravnost neverjetno je, kako sovpadajo vsaj tista imena, ki sem jih danes videl, s preiskavami na sedežu stranke SDS pred leti. Pravzaprav se v tej preiskavi pojavljajo isti ljudje, isti kriminalisti, isti preiskovalci in sam bom izjemno presenečen, potem ko bom lahko primerjal ovadbo, ki jo je podal Nacionalni preiskovalni urad, s tisto ovadbo, ki je bila objavljena v tedniku Mladina. Takrat bom lahko tudi tudi verodostojno odgovoril na to, kar trdi urednik revije Mladina.

Sorodna novica Odstopila notranji minister Hojs in direktor policije Travner

Če ste vi po treh mesecih in pol obupali, zakaj naj bi vaš naslednik imel več možnosti, da spremeni zadeve? Situacija je potem z vidika vaše vlade, z vidika premierja brezupna.

Nikakor ne. Sam nisem obupal. Se mi pa zdi politično korektno ali pa bi rekel, da je stvar politične kulture, da če zapirajo podpredsednika vlade, če minister ocenjuje, da so take poteze v tem trenutku neprimerne, da potegnem politične posledice. Torej sam sem jasno povedal, da ocenjujem to dosedanje delo, tako kriminalistične policije kot NPU-ja, kot politično motivirano. In ker sem sam politik, se mi je zdelo prav, da sprejmem politično odgovornost. Ta politična odgovornost je bila z mojim odstopom z današnjim dnem slovenski javnosti izkazana.

Ali se vodijo preiskave še zoper katere druge politike v zadevi nabava zaščitne opreme?

Tega ne vem, ker se ne vtikam v neposredne postopke, ne NPU-ja ne kriminalistične policije. Sem bil pa iz medijev obveščen, kar se mi zdi pravzaprav škandalozno, da je bila spisana ovadba zoper ministra Mateja Tonina v obliki, kjer so spregledali celo to, da ministru niti svojega zagovora še ni uspelo podati. Torej na mizi je bila ovadba, ki naj bi jo podpisal direktor Nacionalnega preiskovalnega urada – ovadba, ki naj bi šla na tožilstvo taka, da so v njej napisali, da je potekal zagovor ministra 2. 7. , danes pa je 30. 6.

Sorodna novica Opozicija: "Delo policije trn v peti vladajočih"; v koaliciji zadržani

Ste tudi politik. Kaj vaš odstop pomeni za koalicijo in za vlado v celoti?

Sam pričakujem, da bo moj odstop še dodatno opogumil vse stranke koalicije v delu za demokracijo, za depolitizacijo policije, za drugačno oziroma bolj verodostojno tožilstvo. Verjamem, da so vsi predsedniki koalicijskih strank moj odstop razumeli kot neki poziv, da naj v nadaljnjem delu te koalicije za dobro državljanov vztrajajo, in verjamem, da bodo moj simbolični ali pa neposreden odstop kot politično dejanje razumeli v tej smeri.

Ali zapuščate politiko?

V politiko sem vstopil leta 1989, ko smo začeli ali pa vzpostavljali to našo državo, ko smo se borili za demokratične spremembe. Čeprav me je poslanec opozicijske stranke Matjaž Nemec, ki strumno stoji ob samozvani vodji opozicije Tanji Fajon, pred desetimi dnevi javno pozival, da če ne bom deloval, tako kot mi veleva Fajonova, naj zapustim to državo. Takšne pozive sem poslušal leta 1990 od Slobodana Miloševića in podpornikov, naj zapustim to državo in se odselim v Filadelfijo oziroma na Dunaj. Težko zapustim politiko. Torej nikakor ne.