Foto: BoBo
Foto: BoBo

Predsednik LMŠ-ja Marjan Šarec je ob hišnih preiskavah, ki so doletele tudi gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, in odstopu ministra Aleša Hojsa opomnil, da so v stranki opozarjali na sumljive vladne prakse, zdaj pa se kažejo razsežnosti. "Celotna vlada je zrela za odstop. Prikrivanje z napadi na NPU in celotno policijo kaže, da je neodvisnost organov pregona trn v peti vladajočih," je zapisal na Twitterju.

Sorodna novica Odstopila notranji minister Hojs in direktor policije Travner

Minister za notranje zadeve Hojs je namreč na novinarski konferenci, sicer namenjeni aktualnemu stanju glede covida-19, sporočil, da je ob današnjih hišnih preiskavah glede nabav zaščitne opreme, ki jih vidi kot politično motivirane, premierju Janezu Janši ponudil svoj odstop, Janša pa ga je sprejel. Ob tem je Hojs dodal, da je sam sprejel tudi odstop generalnega direktorja policije Antona Travnerja.

Fajonova: "Janeza Janšo pozivam, da odstopi"

Predsednica SD-ja Tanja Fajon odstopa notranjega ministra in direktorja policije ter pridržanje gospodarskega ministra vidi kot dokaz, da vlada ne more več delovati. "Nima ne politične in ne moralne odgovornosti, da nadaljuje delo. Zato predsednika vlade Janeza Janšo pozivam, da odstopi," je dejala.

Odstop ministra je Fajonovo presenetil, kot domnevajo v SD-ju, vladi ni uspelo "prikriti ali ustaviti hišnih preiskav". Glede pojasnil ministra pravi, da gre za preusmerjanje pozornosti. "Očitno ve minister Hojs, kdo je ta globoka država. Ti izgovori so zelo neresni," je poudarila. "Smo sredi globoke krize. Namesto da bi se vlada ukvarjala z reševanjem problemov ljudi, se veliko preveč ukvarjamo s kriminalom epskih razsežnosti, ki verjetno sega v vrh same vlade," je dejala.

Sorodna novica Hojs: Za nekatere policija dela, za nekatere pa ne

Spomnila je, da so v SD-ju proti Hojsu vložili interpelacijo. "Sem pa po svoje zadovoljna glede na to, da smo Socialni demokrati vložili interpelacijo, upravičeno, z dovolj razlogi, zakaj pričakujemo njegov odstop. Vrh ledene gore je bil Thompsonov koncert, ampak dovolj je drugih razlogov, da si je minister zaslužil našo nezaupnico. Tako da nam je mogoče samo olajšal delo," je povedala.

Poudarila je še, da je imela Nova24TV informacije o napovedanih hišnih preiskavah že v ponedeljek, Hojs pa je bil v preteklosti direktor te televizije. Poudarila je, da to dejstvo "pove vse".

Fajonova je dodala, da naj Janša z odstopom "da priložnost novi vladi, ki bo začela delo, se resno lotila reševanja problemov ljudi, predvsem pa spet dobila zaupanje ljudi". Kot najboljšo možnost v trenutnih razmerah tako vidi predčasne volitve.

Igor Pribac in Bernard Nežmah komentirata razgreto dogajanje

Mesec: "Odstopila sta zato, ker policije nista uspela podrediti SDS-u"

Kot je v izjavi za medije dejal koordinator Levice Luka Mesec, sta notranji minister Hojs in generalni direktor policije Travner odstopila po tem, ko so "korupcijo z maskami več kot dva meseca poskušali braniti z lažmi in teorijami zarote". "Odstopila sta, ker se posipata s pepelom, da nista uspela policije disciplinirati toliko, da tam ne bi bilo več kriminalistov, ki delajo po lastni vesti in poklicni etiki," je ocenil Mesec. V Levici si bodo po njegovih besedah prizadevali za zaščito neodvisnosti policije, temeljito izvedbo policijskih preiskav in čimprejšnje predčasne volitve.

Premier Janša bo po besedah koordinatorja Levice zdaj verjetno poskušal "nastaviti naslednika, ki bosta partijsko delo v policiji opravila bolje kot Hojs in Travner". Mesec je ob tem poudaril še, da je vlada "nemudoma ubrala svojo znano taktiko – osebno diskreditacijo in napade na kriminaliste, kar je popolnoma nezaslišano". V Levici ne bodo dopustili ustrahovanja državljanov ali uslužbencev pri opravljanju svojega dela, je dodal.

Odstop je vedno odločitev posameznika, zato tega ne komentiram. Kar se pa tiče očitka o politizaciji policije, mislim, da policija z vsemi preiskavami dokazuje ravno nasprotno. Čeprav so se nekateri bali, da zaradi vseh teh menjav na vrhu policije ta ne bo opravila korektno svojega dela, ga je začela opravljati. Navsezadnje je bil sum za kaznivo dejanje izkazan že davno pred tem. Če pa sam opravljaš menjave vrhovnih policijskih vodij zato, da boš uredil zadeve na način, da policija ne bo preiskovala "naših", potem je to hudo narobe.

Miroslav Žaberl s Fakultete za varnostne vede

Bratuškova: Čas je, da štiri opozicijske stranke strnejo vrste

Odstop Hojsa je presenetil predsednico SAB-a Alenko Bratušek, kaže pa na to, da si je delo policije očitno "predstavljal nekako po svoje". Zato tudi premierju Janši Bratuškova predlaga razmislek o tem, ali ne bi bilo prav, da "tudi sam stopi pred ogledalo" in prevzame odgovornost za dogajanje z zaščitno opremo v času krize.

Bratuškova je v izjavi za medije še izrazila zadovoljstvo, da policija opravlja svoje delo oz. da preiskuje tudi vladne funkcionarje, ne glede na to, kdo je vodja policije, in ne glede na to, kdo vodi Nacionalni preiskovalni urad.

Je pa Bratuškova ob tem tudi spomnila na hišne preiskave pri ljubljanskem županu Zoranu Jankoviću pred skoraj desetletjem. V tem primeru zadeva po njenih besedah še vedno ni končana. "Hišne preiskave so večkrat namenjene nekemu resničnostnemu šovu v politiki, kar je hudo narobe," je opomnila. Zato se je zavzela, da bi postopki zdaj, ko so hišne preiskave opravljene, tudi hitro stekli, da bo jasno, ali je bilo kaj narobe ali ne.

Ob tem je Bratuškova izrazila upanje, da je zdaj vendarle na mizi dovolj podatkov, da štiri opozicijske stranke strnejo vrste in končno ugotovijo, kako pripeljati državo do predčasnih volitev. Edino konstruktivna nezaupnica je po njenem mnenju način, ki lahko zagotovi neko prehodno projektno vlado, po tem pa predčasne volitve.

Sorodna novica Preiskovalci končali delo, Počivalšek si želi hitro in strokovno neoporečno preiskavo

Zato bi opozicija sicer potrebovala absolutno večino v DZ-ju, ki pa je ta trenutek nima. A Bratuškova je poudarila, da morajo najprej vrste strniti štiri opozicijske stranke. "Potem bomo pa lahko gledali tudi po drugih," je pojasnila, med prvimi, s katerim bi se na to temo lahko pogovarjali, pa omenila DeSUS.

Pivčeva ni želela komentirati izjav, da gre za politično motivirano preiskavo

Predsednica DeSUS-a Aleksandra Pivec ni želela komentirati Hojsovih izjav, da gre pri preiskovanju ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška za politično motivirano preiskavo. Na vprašanje, kako bo dogajanje vplivalo na koalicijo, pa je odgovorila, da zadeva še ni končana. "Ko bo znanega kaj več, pričakujem, da se bomo tudi koalicijski partnerji usedli, se seznanili z dejstvi in potem tudi sprejemali odločitve," je pojasnila Pivčeva.

Tudi v drugih koalicijskih strankah so z odzivi danes zadržani. V poslanski skupini SDS-a so pojasnili, da dogajanja ne bodo komentirali. Da se bodo vzdržali komentarja, so sporočili tudi iz NSi-ja. Kot je glede obrambnega ministra Mateja Tonina iz vrst NSi-ja dejal Hojs, je danes izvedel, da je tudi zoper njega spisana kazenska ovadba, in to vnaprej, saj niso niti počakali Toninovega zagovora pri kriminalistih.

Prav tako se na dogajanje za zdaj še niso odzvali v SMC-ju, iz katerega prihaja gospodarski minister Počivalšek, pri katerem so potekale hišne preiskave.

Presenečen tudi Jelinčič

Tudi predsednika opozicijske stranke SNS Zmaga Jelinčiča je Hojsov odstop nekoliko presenetil. "Pričakoval sem, da se bo zavzel in začel čistiti na policiji, ki potrebuje reorganizacijo," je dejal. Nižji kadri policije so po njegovih besedah namreč izredno dobri, profesionalni in delavni. "Tisti, ki so skoraj pri vrhu, pa so politično nameščeni kadri, ki so na položajih že 30 let ali več in zavirajo strokovno delo policije," je prepričan.

Hojs: "Policija je v službi globoke države"

Kot je pojasnil notranji minister v odstopu Aleš Hojs, o današnjih hišnih preiskavah glede nakupov opreme vnaprej ni bil obveščen, danes okoli 8. ure pa ga je namestnik generalnega direktorja policije Jože Senica obvestil, da NPU izvaja hišne preiskave pri več ljudeh in na več lokacijah, med drugim tudi pri varovani osebi, ministru za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravku Počivalšku. Uro za tem je prejel tudi obvestilo, da je bila ministru za čas hišne preiskave odvzeta prostost.

"Težko me boste prepričali, da ne gre za politično policijo, da ne gre za to, da policija ni v službi državljanov, ampak v službi globoke države," je dejal Hojs. Globoka država je po njegovih navedbah "rakrana" slovenske družbe in tista, ki ovira, da nismo spodobna in verodostojna evropska država.

Opozicija poziva k odstopu celotne vlade, koalicija zadržana