Kaj se je dogajalo nad dolino Glinščice blizu meje z Italijo, še ni pojasnjeno. Foto: BoBo
Kaj se je dogajalo nad dolino Glinščice blizu meje z Italijo, še ni pojasnjeno. Foto: BoBo

"Če je ta vojak imel indic, da gre za organiziran kriminal, da gre za tihotapljenje ljudi, je – tako kot bi moral narediti vsak izmed nas – v bistvu moral odreagirati in kazniva dejanja preprečevati," je ob robu obiska v Metliki izjavil notranji minister Aleš Hojs. Preiskava dogodka sicer še poteka. Minister je bil kritičen tudi na račun medijev, ki naj bi v četrtek "izjemno zavajali". "Informacije o tem, da vojska ne bi smela nositi orožja, so neresnične," je poudaril.

Ko naj bi s puško merili v sprehajalca, slovenskih vojakov na meji ni bilo

Hojs sicer ni pojasnil, kateri mediji naj bi poročali o tem, da vojska ne bi smela nositi orožja. So pa številni strokovnjaki za varnost – med njimi obramboslovca Jelena Juvan in Vladimir Prebilič – opozorili, da glede na zdajšnja pooblastila po 37. členu zakona o obrambi vojak pri varovanju meje nikakor ne bi smel uperiti orožja v osebo in je na takšen način ustaviti, vsaj ne v primeru, kot je bil opisan. To bi lahko naredil samo policist, s katerim je vojak v skupni patrulji za nadzor državne meje.

Hojs je sicer poudaril še, da ne držijo trditve, "da bi morali biti vojaki neprestano skupaj s policistom". "Sodelovanje vojske tudi ob neuporabi 37.a člena (zakona o obrambi, op. a.) pomeni, da je vojska pod usmerjanjem in nadzorstvom policije in tudi v teh primerih je bila vojska tam pod takim nadzorom," je zagotovil minister. Hkrati je napovedal, da bo državnemu zboru znova predlagal aktivacijo 37.a člena zakona o obrambi, ki bi vojakom na meji dal policijska pooblastila, "če bo intenzivnost migracij spet večja".

Janša namignil, da je bil dogodek na meji z Italijo insceniran

Domnevni dogodek je na Twitterju komentiral tudi predsednik vlade Janez Janša, ki je delil prispevek Nove24TV, v katerem ta razkriva domnevno identiteto omenjenega sprehajalca. Televizija na svoji spletni strani hkrati navaja, da naj bi šlo "za radikalnega titoista in zagovornika Antifa" in da pri tem dogodku "ne gre izključiti možnosti o načrtni provokaciji Slovenske vojske in s tem tudi vlade z namenom insceniranja incidenta".

Zatem je Janša poobjavil tudi tvit nekega drugega uporabnika tega družbenega omrežja, da je "slučajno Slovenska vojska na meji legitimirala podpornika, člana teroristične organizacije Antifa in 'gorečega' nasprotnika Janeza Janše".

V kabinetu predsednika vlade na vprašanje STA-ja, ali premier meni, da je šlo za insceniran dogodek in da so v njegovem ozadju kadri globoke države v tožilstvu in policiji, za zdaj njegovih stališč niso podrobneje pojasnjevali. Prav tako STA še čaka odgovor na vprašanje, kako bo premier ukrepal v tem primeru.

Preiskava spornega dogodka na meji z Italijo po dozdajšnjih informacijah s policijske uprave v Kopru še ni končana. Zadevo preiskuje tudi obveščevalno-varnostna služba ministrstva za obrambo, poročilo o dogodku pa je zahteval predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor. Pojasnila pričakuje tudi opozicija.

Glavaš: "Vsakršno odstopanje je treba sankcionirati"

Sicer so tudi v Slovenski vojski že nekajkrat pojasnili, kakšne so naloge slovenskih vojakov pri varovanju meje. S policisti pri varovanju meje sodelujejo v mešanih patruljah, ki jih običajno sestavljata po dva vojaka in en policist. Ni nujno, da so vseskozi fizično skupaj, ampak so lahko tudi v stiku s pomočjo komunikacijskih sredstev.

Vojaka policistu nudita predvsem podporo in varnost pri izvajanju njegovih nalog in izvajanju postopka z osebami. Vojakova naloga je, da varuje sebe in policista med izvajanjem policijskih opravil, so pojasnili pri Slovenski vojski. Načelnik Generalštaba Slovenske vojske, brigadir Robert Glavaš, je v četrtek poudaril, da bodo dogodek raziskali. "Ne dopuščamo prekoračitev pooblastil. Vsakršno odstopanje je treba sankcionirati," je dejal.

Hojs: Incident na meji "umetno ustvarjen"