Minister za notranje zadeve Aleš Hojs. Foto: BoBo
Minister za notranje zadeve Aleš Hojs. Foto: BoBo
Sorodna novica Hojs ostaja minister, pogovor z Janšo o njegovi prihodnosti v ponedeljek

Tednik Mladina razkriva, da naj bi notranji minister Aleš Hojs s pomočjo političnih zaveznikov prišel do večje premoženjske koristi. Parcelo na Obali naj bi namreč dobil po nenavadno nizki ceni.

Kot so objavili danes, se je Mestna občina Koper, ko jo je vodil še Boris Popovič, odločila za prodajo večje gradbene parcele v kraju Kolomban. Sklenila je prodati večji, domnevno komunalno neopremljen kos zemljišča, do katerega ni mogoč normalen dostop z avtomobilom.

Občina je aprila 2017 pripravila javno dražbo za 3894 kvadratnih metrov veliko gradbeno parcelo, za parcelo se je potegoval le Rus Marat Idrisov. Parcelo je njegovo podjetje Rjeckon kupilo po izklicni ceni 262.920 evrov brez DDV-ja ali 67,5 evra za kvadratni meter. To je cena, nižja od tiste, po kateri Koper občanom navadno prodaja funkcionalna zemljišča, navaja Mladina.

Ob tem tednik dodaja, da podjetje Rjeckon "ni ravno znano, nima posebnih referenc in dejansko do leta 2017 ni imelo omembe vrednih prihodkov ali sredstev, kot bi se za podjetje, registrirano za preprodajo nepremičnin, spodobilo".

Občina je zemljišče prodala pod županovanjem Borisa Popoviča, ki je potem tudi sam ugodno kupil del zemljišča. Foto: BoBo
Občina je zemljišče prodala pod županovanjem Borisa Popoviča, ki je potem tudi sam ugodno kupil del zemljišča. Foto: BoBo

Idrisov je znanec Popovičevega infrastrukturnega svetovalca Radivoja Andjelkovića, ki naj bi Rusu "prijateljsko pomagal" pri nakupu parcele. Andjelković je Idrisu tudi dovolil, da je podjetje registriral na naslovu njegove hiše v Ljubljani.

Po prodaji občina uredi infrastrukturo

Ob prodaji parcele Idrisovu ta še ni imela urejenega dostopa. A ko jo je kupil Idrisov, je občina odločila, da bo točno tam zgradila komunalno infrastrukturo, torej cesto do vseh prodanih parcel, skupaj s kanalizacijo, piše Mladina.

Idrisov je torej po 65 evrov na kvadratni meter kupil gradbeno parcelo, ki jo je občina takoj za tem začela komunalno opremljati, česar drugi morebitni interesenti niso mogli vedeti ali predvidevati. Namesto zemljišča za cesto, ki jo bo občina zgradila po sredini prodane parcele, pa je Idrisov dobil v zameno še preostali del parcele in z njimi povečal funkcionalnost skupnega zemljišča, poroča Mladina.

Idrisov je nato parcelo razdelil na več manjših in jih prodal štirim kupcem, med drugim Popoviču, Hojsu in Andjelkoviću, ki je parcelo kupil za sina. Hojs je od Rusa kupil 882 kvadratnih metrov po ceni 75.910 evrov oz. po 86 evrov na kvadrat.

Hojs nakup prijavil KPK-ju

Minister je za Mladino odgovoril, da je nakup parcele prijavil Komisiji za preprečevanje korupcije, nakup je financiral z lastnimi sredstvi in delno s posojilom. Zanika, da bi mu pri nakupu pomagal Popovič.

Zakaj niso uredili parcel pred prodajo?

Če bi občina najprej uredila parcele in jih potem prodala, bi lahko za kvadratni meter takšne parcele gotovo dobila več kot 300 evrov za kvadratni meter oz. skupaj več kot milijon evrov. Hojs pa bi potemtakem za svojo parcelo moral odšteti 264.600 evrov, še piše Mladina.

Hojs do poceni parcele s pogledom na morje