Aleš Hojs je zavrnil očitke glede promocije ustaštva. Foto: BoBo
Aleš Hojs je zavrnil očitke glede promocije ustaštva. Foto: BoBo

V koaliciji je bilo glasovanje v skladu s pričakovanji, z nekaj ločenimi mnenji oz. glasovanji poslancev, ki so bila skladna z njihovimi prepričanji in ideologijo, je v izjavi novinarjem po interpelaciji dejal Hojs. Poslanci DeSUS-a namreč niso glasovali enotno – Robert Polnar je interpelacijo podprl, preostalih štirih poslancev ni bilo ali pa so se glasovanja vzdržali.

Po njegovem mnenju je bila razprava v nekaterih segmentih izrazito podcenjujoča, na nekakšen način nesramna in neprimerna temu okolju. Sam upa, da ni bil žaljiv, mnogi pa so po njegovih besedah bili. "Ob ideoloških temah ne gre drugače, kot da sama razprava morda zaide kdaj s tira. To je normalno," je dejal.

Z Janšo se bosta v ponedeljek pogovorila o nadaljnjem (ne)sodelovanju

Minister predvideva, da se bosta s predsednikom vlade Janezom Janšo sestala v ponedeljek in ponovno pogovorila o nadaljnjem sodelovanju ali nesodelovanju. K tej odločitvi lahko po njegovih besedah vsekakor pripomore rezultat glasovanja DZ-ja o njegovem delu. "Premier bo verjetno povedal, kakšna je situacija z iskanjem novega ministra, presodil, kakšne so možnosti, da do tega pride, ali pa mi dal možnost, da delo nadaljujem," je ugotavljal Hojs. Če bo to zadnje, ga bo prosil, da mu zaprto ovojnico z njegovim junijskim odstopom vrne, je napovedal.

Hojs je namreč po že vloženi interpelaciji premierju Janši konec junija poslal odstopno izjavo po hišnih preiskavah glede nabav medicinske in zaščitne opreme. A Janša o odstopu ni obvestil DZ-ja. Pozneje je pojasnil, da ovojnice z odstopno izjavo ni odprl, saj je Hojsa prosil, naj z odločitvijo o odstopu počaka in še enkrat premisli, dokler ne bo nove rešitve.

"Aleš Hojs za funkcijo ministra ni in nikoli ni bil primeren"

Napovedanega odstopa se je namreč v uvodu predstavitve interpelacije dotaknil prvopodpisani pod njo Matjaž Nemec (SD): "Pred seboj imam nepreklicni odstop Aleša Hojsa, ki ga je v zaprti kuverti predal predsedniku vlade Janezu Janši. Janša se je v maniri pravega samodržca odločil, da kuverte ne odpre, preprosto zato, ker vsebina ne odgovarja njegovim osebnim in strankarskim interesom. Težava predsednika vlade pa je, da je pismo javno objavil, odločitev o nepreklicnem odstopu pa celotni slovenski javnosti sporočil na uradni tiskovni konferenci Vlade RS."

Aleš Hojs ni primeren za ministra, je v uvodu dejal prvopodpisani pod interpelacijo Matjaž Nemec. Foto: BoBo
Aleš Hojs ni primeren za ministra, je v uvodu dejal prvopodpisani pod interpelacijo Matjaž Nemec. Foto: BoBo

"Aleš Hojs za funkcijo ministra ni in nikoli ni bil primeren, ker tepta človekovo dostojanstvo s tem, ko podpira posameznike, ki poveličujejo ustaštvo, policijo podreja stranki SDS, lastnemu narodu postavlja ograje. Kljub opozorilu varuha človekovih pravic odreja legitimiranje ljudi, verjame obtožencu za organiziranje prostitucije prej kot policiji, odreja nezakonite vpoglede v tajne podatke, namesto državnega tožilca usmerja policijo v postopkih, kot ugotavlja tudi Knovs (Komisija za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb), in to počne brez zakonske podlage, torej – nezakonito," je očitke naštel Nemec.

Odločitev o možnosti koncerta Thompsona je tako po Nemčevih besedah le eden izmed razlogov za interpelacijo, z njo pa je državi "prostovoljno oziroma samovoljno zagotovil nečastno članstvo v združbi idej in ljudi, za katere poveličevanje ustaštva ni težava".

Nemec: Hojs je lagal

Delo ministra Hojsa vsebuje niz ekscesnih dogodkov, je nadaljeval Nemec. "Lagal je, ko je obvestil DZ, da policijski sindikat podpira njegova prizadevanja za aktivacijo 37. a člena zakona o obrambi, ko je sindikat to zanikal, je z enako mero vehemence sporočil, da je bil to pravzaprav drugi sindikat, ko so tudi od tam sporočili, da Aleš Hojs ne govori resnice, pa je zgolj skomignil z rameni," je dejal in poleg laži ministru očital tudi pritiske na strokovno in neodvisno delo policije in tožilstva. "Njegova toleranca do zakonodaje je nizka, do Franca Kanglerja pa zelo visoka, tudi ko se je Kangler odločil kar sam disciplinirati policiste, ki so zaradi prostitucije preiskovali njegovega prijatelja," je še dodal.

"Brez slabe vesti" pa po Nemčevih navedbah po spletnih omrežjih tudi sporoča, kako naj se policija vede do miroljubnih ljudi, ki intimno izražajo svoje nezadovoljstvo z vlado. Tako so po njegovih besedah njegovi cilji jasni, med njimi pa je, tako Nemec, "popolna politična podreditev policije in Nacionalnega preiskovalnega urada". Pri tem se je vprašal, ali je razlog morda v tem, "ker bi lahko preiskava pokazala na madžarski kapital sumljivega izvora za medije, ki širijo sovražni govor in lažne novice", med njimi tudi "medije, ki so tesno povezani z najbolj vidnimi člani SDS-a".

Nemec je bil do premierja Janše kritičen tudi zaradi njegove odsotnosti na seji. Foto: BoBo
Nemec je bil do premierja Janše kritičen tudi zaradi njegove odsotnosti na seji. Foto: BoBo

Nemec: Samovolja Janeza Janše

Prvi, ki bi moral biti na potezi, je po Nemčevem prepričanju predsednik vlade Janez Janša. A kot je v uvodu spomnil Nemec, se je ta odločil, da ovojnice s Hojsovim nepreklicnim odstopom ne odpre, "preprosto zato, ker vsebina ne odgovarja njegovim osebnim in strankarskim interesom". Težava pa je, je dejal Nemec, da je Hojs pismo javno objavil, odločitev o nepreklicnem odstopu celotni slovenski javnosti sporočil na uradni tiskovni konferenci vlade. Odstopne izjave pa tudi ni nikdar preklical.

"Vse od nepreklicnega odstopa ministra Hojsa smo priča demonstraciji ignorance," je ugotavljal Nemec in dodal, da gre pri vladanju, ki ga od prevzema oblasti vsiljuje Janez Janša, za samovoljo, za brezbrižnost. "Do ustave, zakonov, resnice in dejstev, ljudi. Vsega, vseh in vsakogar, ki ne sodijo v enačbo Janeza Janše in njegove sle po oblasti."

Sodeč po dejanjih ministra Hojsa pa Nemec meni, da mu je bilo "zaupano mesto nosilnega stebra avtoritarne politike vlade Janeza Janše". Najbolj "zvest ambasador" Janševega načina dela je prav notranji minister, čigar delo govori "o nizu ekscesnih dogodkov", je bil oster Nemec. Do Janše pa je bil kritičen tudi zaradi njegove odsotnosti na današnji seji.

Hojs: Ustaštvo je zavržno

"Ta interpelacija je vredna branja, na 16 straneh interpelacije se predlagatelji ukvarjajo z ustaštvom. Petnajstim stranem je mogoče pritrditi, to so dejstva in jih je treba podpisati. Ustaštvo je zavržno, da so se storili zločini, da je to nekaj nesprejemljivega. Seveda pa se ni mogoče strinjati s tem, kar mi predlagatelji očitajo, torej da sem jaz tisti, ki spodbujam ustaštvo, ali celo več, da intimno podpiram ustaštvo," je v zagovor povedal notranji minister Aleš Hojs in dodal, da gre "očitno za predstavo za javnost". V uvodu je poudaril tudi, da ne ve, ali gre za interpelacijo zoper njega ali zoper premierja Janšo, ki ga je prvopodpisani Nemec nenehno omenjal in mu namenil nemalo kritičnih besed. Besedilo interpelacije in Hojsov odgovor nanjo sta na voljo na spletnih straneh MNZ-ja, je še dodal.

Minister Hojs je tako v DZ-ju v odgovoru na interpelacijo odločno zavrnil očitke predlagateljev, da spodbuja ustaštvo ali da ga celo intimno podpira. Glede kritik o odpravi prepovedi koncerta pevca Thompsona pa je dejal, da je šlo strokovno odločitev uradnikov, pri kateri sami ni sodeloval. Ob tem je bil oster do stranke SD.

Kot je minister za notranje zadeve Hojs zatrdil v svoji obrazložitvi odgovora na interpelacijo, ni podpisan pod noben dokument, da lahko Marko Perković Thompson nastopa v Mariboru. "Ustaštvo je nesprejemljivo. V Jasenovcu je bilo pomorjenih več kot 700.000 ljudi. Sam Thompsona ne poslušam in tudi ne vem, kakšno glasbo predvaja. Povem pa, da je to, kar si je v zadnjem tednu dovolila stranka SD s svojimi videoklipi, Goebbelsova propaganda. Pravijo, da sem podpisal, da lahko Thompson nastopa, upam, gospod Nemec, da boste v današnjih 17 urah pokazali papir, kje je moj podpis," je dejal Hojs.

Aleš Hojs ostaja minister

Hojs: Želijo me ideološko oblatiti

Po njegovem mnenju ga želi opozicija, predvsem stranka SD, ideološko oblatiti. Po njegovih besedah je bil ob branju interpelacije osebno prizadet, prav tako tudi njegova širša družina. Enega od njegovih stricev so namreč izdali med šolanjem v partijski šoli v Cerknem in ga ubili skupaj z drugimi partizani, drugi stric pa je bil zaprt na Golem otoku, ker ni želel ovajati ljudi, se je spominjal.

Hojs je večkrat poudaril, da je ustaštvo nesprejemljivo. "Ampak zame je nesprejemljivo tudi četništvo, posebej tisto, ki se je dogajalo na Hrvaškem v času tako imenovane domovinske vojne," je dejal in ob tem pokazal fotografijo poslanca SD-ja Matjaža Nemca s srbsko pevko Ceco, nekdanjo ženo poveljnika paravojaških srbskih enot Željka Ražnatovića – Arkana.

"Žalostno se mi zdi, da živim v državi, ki smo jo skupaj izbojevali v letih od 1988 do 1991. Žalostno zato, ker so v njej še zmeraj ljudje, ki ne morejo iz svojih ideoloških okvirov, ki političnim nasprotnikom podtikajo fašizme, nacizme in ustaštvo, ki se ne morejo argumentirano soočiti s problematiko ljudi danes in v prihodnje in ki še vedno podpirajo tiste, ko so našemu narodu naredili veliko gorja in veliko škode," je še dejal notranji minister iz vrst SDS-a.

Že pred koncem jasno, da bo Hojs prestal interpelacijo

Očitki o vmešavanju v delo polcije

Razprava poslancev iz opozicije se je popoldne vrtela zlasti okoli ministrovih usmeritev policiji. Očitali so mu vmešavanje v delo policistov. Hojs je očitke odločno zavrnil. Poslanci iz dela opozicije so bili kritični do ministrovega vmešavanja v delo policistov in Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU). Fakulteta za varnostne vede Univerze v Mariboru je pripravila jasno mnenje o nezakonitem delovanju ministra v primeru danih usmeritev policistom, je dejal Matjaž Nemec. Po njegovih besedah pojasni, kaj minister sme in česa ne sme početi, pa tudi to, kaj lahko počne v odprtih zadevah in kaj v zaključenih.

Kot je dejal Nemec, minister Hojs trdi, da je vseh pet primerov na Nacionalnem preiskovalnem uradu, za katere je bila odrejena revizija, zaključenih, vendar pa po Nemčevih besedah on tega ne more in ne sme vedeti, je poudaril. Ministra je vprašal, kako je prišel do informacije o zaključku primerov. Postopki, ki so navedeni v obveznih usmeritvah generalnemu direktorju policije, so zaključeni za policijo, je poudaril Hojs. Bodisi je bilo po njegovih besedah podano poročilo bodisi je bila podana kazenska ovadba. Naloga direktorja policije pa je, da preveri, ali so njegovi kriminalisti v postopkih, ki so za policijo zaključeni, opravili stvari, kot je treba, ali pa so kaj pozabili, je dejal. Po njegovih besedah je moški, ki je bil organizator pranja milijardnega iranskega denarja, po Sloveniji mesece hodil prosto, pa ga kriminalisti niso niti zaslišali. Usmeritve, ki jih je izdal, sicer niso namenjene nadzoru, je zagotovil in hkrati napovedal, da bo nadzor še sledil.

Z julijskimi usmeritvami in obveznimi navodili za izvajanje policijskih nalog pri odkrivanju in preiskovanju zahtevnih kaznivih dejanj je Hojs poleg revizije preiskave v primeru lani zavržene kazenske ovadbe bančnikov iz NLB-ja v primeru Farrokh odredil revizijo preiskav v Banki Slovenije iz leta 2012, primera domnevne zlorabe prevladujočega položaja družbe Pro Plus pri televizijskem oglaševanju, primera domnevne korupcije v zdravstvu pri nakupu žilnih opornic in primera preiskave sumov nepravilnosti na otroški srčni kirurgiji.

Opozicijski poslanci so izpostavljali tudi vprašanje, kako je mogoče, da je Hojs kljub svojemu odstopu z ministrskega položaja še vedno na tem mestu. Do obravnave interpelacije zoper ministra, ki to ni več, sploh ne bi smelo priti, je prepričana Tina Heferle iz LMŠ-ja.

V SDS-u ugotavljajo, da interpelacija temelji na Hojsovem spoštovanju sodišča, ki je odpravilo prepoved koncerta Thompsona, medtem ko bi bila upravičena, če sodišča ne bi spoštoval, je poudaril Branko Grims. Glede Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) je ocenil, da ni izpolnil pričakovanj. Po njegovih besedah bi bilo treba razmisliti o tem, da bi se NPU zlil nazaj v sistem in da bi tako dosegli večjo učinkovitost. Vložena interpelacija je netenje nestrpnosti, tako da je v tem delu celo protiustavna, je dejal. Po njegovih besedah se je Thompson v Sloveniji namreč javno distanciral od ustaštva. Grims je prepričan, da predlagatelji vedo za vse to in torej zavestno zavajajo.

Poslanci so o interpelaciji razpravljali več kot 16 ur. Foto: BoBo
Poslanci so o interpelaciji razpravljali več kot 16 ur. Foto: BoBo

Vložena interpelacija ne rešuje ničesar, ni glas razuma in tehtnih argumentov, kaže pa na brezkompromisen boj opozicije za oblast, menijo v NSi-ju. Pravno državo in z njo sodbo upravnega sodišča v primeru koncerta je treba spoštovati, je poudaril Andrej Černigoj. Po njegovih besedah pa so potrebni zakonski okviri, ki bi jasno določili meje sprejemljivih vsebin. V NSi-ju pozdravljajo Hojsovo delo, tudi njegova prizadevanja pri obravnavanju množičnih migracij.

Interpelacija je smiselna, če sledita ministrova razrešitev in rahljanje odnosov v koaliciji, v nasprotnem primeru pa je le predstava za javnost, menijo v SMC-ju. V primeru tokratne interpelacije poudarjajo, da pravna država velja vedno enako, tako takrat, ko nam je prav, kot takrat, ko nam ni, je dejal Gregor Perič. Po njegovih besedah bi morali predvideti ustrezen zakonodajni okvir, da se lahko dogodki, kot bi bil Thompsonov koncert, nedvomno prepovedo. Argumentacija predlagateljev interpelacije ni prepričala SMC-ja, je dejal.

Po mnenju opozicijskega SNS-a je namen interpelacije ministra za notranje zadeve Hojsa zrušiti sedanjo vlado, prevzeti oblast in še naprej odpirati pipe, iz katerih je teklo ogromno denarja, je dejal Zmago Jelinčič Plemeniti. Na NPU-ju po njegovih besedah, denimo, nočejo raziskati afere z iranskim denarjem, NPU se ni vprašal niti glede visokih sredstev za gradnjo mošeje v Ljubljani, ki jih je prispeval Katar. "NPU spravlja določene zadeve v predal, iz katerega nikoli ne pridejo ven," je poudaril. V SNS-u so proti uničevanju ministra, ki želi odpraviti nepravilnosti, in interpelacije ne bodo podprli, je napovedal.

V DeSUS-u niso oblikovali skupnega stališča do interpelacije, saj so presodili, da je ideološka in da bo večji del razprave namenjen ideologiji, je dejal Franc Jurša. Interpelacija sicer po njegovih besedah govori le o koncertu Thompsona, ki ga v Mariboru dejansko ni bilo. Takoj ko se je začelo govoriti o tej temi, so v DeSUS-u po njegovih besedah povedali, da človek, ki spodbuja narodno, rasno in versko nestrpnost, v Sloveniji nima česa iskati, in tu so si enotni. Niso pa si enotni glede glasovanja o ministrovem delu in politični odgovornosti. Tako bodo glasovali po svoji vesti, je napovedal.

Sorodna novica Hojs naj bi do parcele na Obali prišel po nenavadno nizki ceni

Interpelacija vložena 9. junija

Interpelacijo so LMŠ, SD, Levica in SAB 9. junija vložili po odločitvi ministrstva, s katero je odpravilo prepoved koncerta hrvaškega glasbenika v Mariboru. Po njihovem prepričanju je ministrstvo s tem omogočilo poveličevanje ustaštva, sovraštva in nasilja, ki naj bi jih promoviral omenjeni pevec. Ob tem so na ministra opozicijski poslanci usmerili precej neprijetnih vprašanj. V času protivladnih protestov je namreč obiskoval prostore Operativno-komunikacijskega centra policije v Ljubljani, kjer je v določenem delu skušal usmerjati delo policije med protesti. Ostre odzive so sprožili tudi njegove usmeritve in obvezna navodila, ki jih je izdal generalnemu direktorju policije glede nadzora NPU-ja in nekaterih že zaprtih primerov preiskav.

Predlagatelji interpelacije med drugim opozarjajo, da je minister konec junija odstopil po policijskih preiskavah v povezavi z nabavo zaščitne opreme v epidemiji, a premier o odstopu ni obvestil DZ-ja. "Povedal sem mu, da bom ostal do interpelacije, kaj bo potem, pa se bomo pogovarjali po interpelaciji," je pred nekaj dnevi povedal Hojs.

Nova afera

Kot kaže, bo moral Hojs odgovarjati na še en očitek. Tednik Mladina razkriva, da naj bi notranji minister s pomočjo političnih zaveznikov prišel do večje premoženjske koristi. Parcelo na Obali naj bi dobil po smešno nizki ceni.

44. izredna seja državnega zbora, 1. del
44. izredna seja državnega zbora, 2. del
44. izredna seja državnega zbora, 3. del
44. izredna seja državnega zbora, 4. del
44. izredna seja Državnega zbora, 5. del