Policijska ura bo veljala tudi med prazniki. Foto: BoBo
Policijska ura bo veljala tudi med prazniki. Foto: BoBo

Kot je znano, je vlada konec tedna sprejela načrt ukrepov, ki bo veljal med prihajajočimi prazniki. Tako še vedno velja prepoved druženja in zbiranja na javnih površinah, tako bo tudi na silvestrovo. Še naprej bo omejeno tudi gibanje v nočnem času od 21. ure do 6. ure, je na vladni novinarski konferenci o aktualnem stanju covida-19 povedal notranji minister Aleš Hojs.

Se je pa vlada odločila za omilitev omejitev gibanja znotraj posamezne statistične regije oz. občine od 24. 12. od 12. ure do 25. 12. do 20. ure in prav tako od 31. 12. od 12. ure do 1. januarja do 20. ure. "V tem času je vsem, ki bi želeli opraviti obisk zasebne narave, dovoljen prehod občinskih meja brez omejitev, brez uporabe aplikacije in navajanja konkretnega vzroka," je razložil minister.

Ta obisk zasebne narave je omejen na dva dni – mogoče se je obiskovati, a je to omejeno na šest odraslih ljudi (otroci do 15. leta so izvzeti).

"Vlada priporoča vsem, ki se boste odpravili na zasebne obiske, da se dan predtem poskušate čim bolj samoosamiti. Ni priporočljivo, da imate v dneh predtem intenzivne stike. Vsak tak stik lahko potencialno prinese okužbo – torej omejimo stike pred zasebnimi obiski," je opozoril notranji minister.

Hojs o odpravi policijske ure: "Ocenili smo, da ni smiselno spreminjati pravil tik pred zdajci"

In zakaj ob rahljanju omejitev gibanja med občinami niso omilili tudi t. i. policijske ure? "O tem smo kar nekaj časa razpravljali. Presodili smo, da ni smiselno spreminjati pravil tik pred zdajci, v preteklosti smo bili, tudi od medijev, deležni kritik, da se stvari sprejemajo iz dneva v dan. Še pomembnejše kot to pa je, da sem prepričan, da bi veliko tistih, ki tej vladi nagajajo, takšno skrajšanje omejitev izkoriščali," je odgovoril Hojs.

Če bi odpravili omejitev gibanja v nočnem času, je Hojs prepričan, da bi številni stali ob enajstih, dvanajstih, enih ali dveh zjutraj na kakšnem mestnem trgu, svojo navzočnost pa "pojasnjevali s tem, da odhajajo ali prihajajo k svojim sorodnikom, kar bi bilo bolj ali manj jasno očitno izigravanje odloka, zato smo se odločili, da ta omejitev ostane v veljavi, in s tem razblinimo vse dvome, ki bi takšnim potencialnim kršilcem padli na pamet".

Ob tem razbremenjujejo tudi vse tiste, ki morajo biti tudi v prihajajočih prazničnih dneh v polni delovni pripravljenosti – policijo, redarje in inšpekcijo. Hojs je ob tem ponovil poziv državljanom, naj na minimum zmanjšajo stike že v dneh pred božičem in v tednu po novem letu. "Ne pričakujem kakršnih koli zapletov. Stvari so enostavne in dobro pojasnjene," je dodal minister.

Poudaril je, da veljavnost odloka do 4. januarja ne pomeni, da po sedmih dneh ne bodo ponovno preverili, ali še obstajajo razlogi za njegovo veljavo. "Za spremembe tega odloka se bomo odločili, če se bo epidemiološka slika drastično poslabšala, kar pa sam ne verjamem," je poudaril Hojs.

"Industrija se med prazniki ne bo zapirala"

Državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Simon Zajc pa je na današnji novinarski konferenci predstavil odlok, s katerim je vlada od 24. decembra do vključno 4. januarja znova zmanjšala število izjem, ki jim bo med prazniki dovoljeno obratovanje.

Skladno z odlokom bodo od četrtka med izjemami med drugim spet prodajalne, ki v glavnem prodajajo živila, blago za osebno nego in čiščenje, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji (pri čemer se kot izjema ne šteje prodaja oblačil in obutve v teh prodajalnah), lekarne, prodajalne z medicinskimi pripomočki in ortopedskimi pripomočki, kmetijske prodajalne, bencinski servisi, finančne storitve, pošta ter dostavne službe.

Dimnikarske storitve bodo dovoljene pogojno, na seznamu izjem pa so med drugim tudi individualne nezdravstvene svetovalne in terapevtske storitve in osebni prevzem blaga ali hrane, razen alkohola in alkoholnih pijač na prevzemnih mestih, kjer je zagotovljen minimalni stik s potrošniki.

Sorodna novica V ponedeljek 1474 okužb, velik porast okuženih v sežanskem domu starejših občanov

Še naprej velja tudi prepoved prodaje pirotehničnih izdelkov.

Pri ponujanju blaga in storitev pa se mora v prostorih še naprej zagotoviti 30 kvadratnih metrov na posamezno stranko ali v primeru manjšega prostora ena stranka na prostor. Ob tem pa se morajo upoštevati vsa preostala higienska priporočila ministrstva za zdravje in NIJZ-ja. "Pomembno je, da se pri ponudbi in prodaji blaga ter storitev ustvarja čim manjši stik s strankami, redno prezračevanje in razkuževanje rok pred izstopom iz prostora. Tri osnovna in preprosta priporočila," je navedel Zajc.

Pozivi podjetjem, da organizirajo kolektivni dopust. Zajc pa je znova poudaril, da se industrija v tem prazničnem času ne bo zapirala.

"Industrija pa se med prazniki ne bo zapirala. Pozivamo pa vsa proizvodna podjetja, da v tem času odredijo kolektivni dopust, če jim to dopuščajo razmere in če zmorejo delo tako organizirati," je še dodal Zajc.

Ob tem odločitev, da je vlada prejšnji teden sprostila nekatere dejavnosti, vidi kot pozitivno in pravo rešitev drugega vala. Storitvenim dejavnostim so želeli, kot je dejal, vsaj v vmesnem času zagotoviti delovanje, saj je bilo napetosti, ko se je kriza poleg zdravstvene in gospodarske razvila še v psihološko, že preveč. Da bi bile številke ob začetku novega leta bolj optimistične, je Zajc pozval k spoštovanju ukrepu. "Naj nam novo leto prinese upanje in nov zagon za reševanje epidemioloških izzivov," je sklenil.