Avstrija je nekatere ukrepe omilila že 7. decembra. Foto: Reuters
Avstrija je nekatere ukrepe omilila že 7. decembra. Foto: Reuters

Avstrijska vlada je v petek zvečer sprejela odločitev, da bodo 24. in 25. decembra dovoljena zasebna druženja do deset ljudi, 31. decembra pa ne bo veljala policijska ura.

V Avstriji so sicer zasebna druženja omejena na šest odraslih in šest otrok iz največ dveh gospodinjstev. Velja tudi policijska ura od 20. do 6. ure. "Po 26. bo vse tako, kot je zdaj," je ob tem dejal avstrijski kancler Sebastian Kurz po srečanju s predstavniki avstrijskih zveznih držav in nekaterimi ministri. Ob tem je Kurz posvaril, da pandemija še zdaleč ni mimo, in sodržavljane pozval, naj omejijo stike samo na nujne.

Ljudem je še sporočil, da jih čakajo težki časi tudi januarja, februarja in marca, zaradi česar so protikoronski ukrepi nujni. Prva resna rahljanja ukrepov bo po besedah avstrijskega kanclerja prineslo le cepljenje, ki bo na začetku namenjeno predvsem starejšim. "Čeprav naše številke padajo, je raven (novih okužb z novim koronavirusom) še vedno visoka," je opozoril Kurz.

Posamezne zvezne dežele so ob tem dobile možnost, da na prostem, kjer je veliko ljudi, uvedejo obvezno nošenje zaščitnih mask. Prav tako bodo od zdaj zaščitne maske obvezne na delovnih mestih, kjer ni mogoče spoštovati priporočene medsebojne razdalje.

Z množičnim testiranjem proti tretjemu valu

Po besedah podkanclerja Wernerja Koglerja naj bi z množičnimi testiranji, ki bodo stalnica do cepljenja, preprečili tretji val epidemije covida-19 v državi. Kurz je v povezavi s tem napovedal nova množična testiranja v zveznih deželah, ki naj bi potekala od 8. do 10. januarja, na Dunaju celo do 17. januarja. Zaposlene, ki imajo tesne stike z drugimi, kamor med drugim spadajo učitelji in pedagogi, naj bi od 8. januarja, testirali vsaka dva tedna.

Na avstrijskem Štajerskem in v Spodnji Avstriji se je medtem začelo prostovoljno množično testiranje. Dvodnevno testiranje poteka danes od 8. ure zjutraj do nedelje do 18. ure. Na avstrijskem Štajerskem se je od okoli 1,25 milijona upravičenih za testiranje do petka popoldne prijavilo okoli 160.000 ljudi, kar je 12,8 odstotka. Za nemoten potek testiranja skrbi okoli 8000 ljudi.

V Spodnji Avstriji za nemoten potek testiranja skrbi okoli 20.000 ljudi, od tega 6000 prostovoljnih gasilcev. Do testiranja je upravičenih okoli 1,53 milijona ljudi. Do petka zvečer se je k testiranju prijavilo več kot 440.000 ljudi ali več kot 28,8 odstotka.

Omilitev ukrepov od 7. decembra

Avstrija je 7. decembra omilila nekatere koronske ukrepe. Trgovine, frizerski, kozmetični in masažni saloni, knjižnice ter muzeji so znova odprli vrata. Od 24. decembra bodo znova na prostem dovoljeni posamični športi, kot sta smučanje in drsanje. Restavracije, hoteli in druge kulturne ustanove ostajajo še naprej zaprte.

V Avstriji so v zadnjih 24 urah potrdili 3241 novih okužb z novim koronavirusom, umrlo je še 126 bolnikov s covidom-19, poroča avstrijski Krone Zeitung. V bolnišnicah se zaradi covida-19 zdravi 3599 bolnikov, od tega 591 na intenzivni negi, kar je 19 več kot dan prej. Skupno je v državi umrlo 4415 bolnikov s covidom-19.

Italija: Lombardija, Kalabrija in Abruci med oranžnimi deželami

Dijaki srednje šole Alberta Einsteina v Milanu so se z mizami in stoli zbrali na ulicah, kjer so se učili, s čimer so izrazili nasprotovanje pouku na daljavo. Foto: EPA
Dijaki srednje šole Alberta Einsteina v Milanu so se z mizami in stoli zbrali na ulicah, kjer so se učili, s čimer so izrazili nasprotovanje pouku na daljavo. Foto: EPA

V Italiji pet tednov po delnem zaprtju zaznavajo manj novih okužb z novim koronavirusom, zaradi česar nimajo več treh rdečih območij. Lombardija na severu in Kalabrija na jugu države sta od zdaj rumeni, Abruci oranžni. V nekaterih predelih države naj bi v nedeljo znova odprli restavracije, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

V rumenih območjih so čez dan lahko odprti lokali, prebivalci pa lahko brez omejitev zapuščajo svoje domove. Po vsej državi morajo sicer lokali še vedno zapreti svoja vrata ob 18. uri. Še naprej velja za vso državo policijska ura, ki se začne ob 22. uri.

Italijanski minister za zdravje Roberto Speranza je v Rimu sicer dejal, da ga skrbi bližajoči se božični čas. Tudi italijanski strokovnjaki svarijo pred prezgodnjim optimizmom. Vodja italijanskega inštituta za javno zdravje ISS Silvio Brusaferro je poudaril, da je število novih okužb še vedno precejšnje.

V Italiji z okoli 60 milijoni prebivalcev so v petek potrdili okoli 18.700 novih okužb z novim koronavirusom, kar je več kot 5000 manj kot pred tednom dni. Reprodukcijsko število za sedem dni v tednu do 6. decembra je 0,82, kar pomeni, da en okuženi okuži naprej manj kot enega človeka, kar je znak za umirjanje epidemije, še piše APA.

Italijanska vlada je za čas po 21. decembru sprejela stroge omejitve potovanj v času praznikov. Posamezne dežele na drugi strani zahtevajo omilitve ukrepov in več izjem.

Na Slovaškem rekordno število novih okužb, država zaustavlja javno življenje

Na Slovaškem so potrdili rekordno število novih okužb s koronavirusom – s PCR-testi 3707 in še dodatnih 2357 z uporabo manj zanesljivih antigenskih testov. Oblasti napovedujejo zaustavljanje javnega življenja, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Slovaški minister za zdravje Marek Krajči je v petek napovedal, da bo vladna komisija predlagala dodatne omejitve gibanja znotraj države. Po predlogu bi lahko državljani svoja domovanja zapustili samo v primeru odhoda na delo ali nakupov najnujnejših stvari.

Slovaški premier Igor Matovič je že v sredo napovedal načrt za postopno delno zaustavitev javnega življenja v državi. Od petka bodo morale restavracije in kavarne zapreti tako notranje prostore kot terase. Hoteli bodo lahko sprejemali samo goste, ki bodo ob vstopu pokazali negativni izvid testa na okužbo z novim koronavirus. Podobno bo veljalo za žičniške naprave na tamkajšnjih smučiščih.

Tri dni pred božičem bodo najmanj za tri tedne zaprli večino trgovin, razen tistih z živili in drugih trgovin z najnujnejšimi izdelki.

Ukrepe bo država uvedla kljub nedavni odločitvi za množično hitro testiranje, ki jo je premier predstavil kot alternativo zaustavljanju javnega življenja na Slovaškem.

Prizor z množičnega testiranja na Slovaškem konec oktobra, s katerim se kljub obljubam vlade očitno niso uspeli izogniti zaprtju. Foto: EPA
Prizor z množičnega testiranja na Slovaškem konec oktobra, s katerim se kljub obljubam vlade očitno niso uspeli izogniti zaprtju. Foto: EPA

Bo Nemčija sprejela strožje ukrepe?

Nemška kanclerka Angela Merkel bo v nedeljo z vodji nemških dežel razpravljala o strožjih ukrepih, domnevno tudi o zapiranju šol in trgovin. Nemška nacionalna akademija znanosti, katere predloge je kanclerka izrecno podprla, je sicer pozvala h koncu obveznega pouka s 14. decembrom, k podaljšanim božičnim počitnicam in delu od doma v največji mogoči meri.

Nemčija je javno življenje delno ustavila pred šestimi tedni. Lokali in restavracije so zaprti, nekateri deli države pa so sprejeli še strožje ukrepe, poroča Reuters.

V Nemčiji so v soboto potrdili 28.438 novih okužb, umrlo je še 496 ljudi. Minister za gospodarstvo Peter Altmeier je dejal, da so oddelki za intenzivno nego na robu zmogljivosti in da Nemčija z ukrepi ne more čakati do božiča.

V Srbiji po dveh tednih manj kot 6000 dnevnih okužb

V Srbiji so v zadnjem dnevu ob 16.886 testih potrdili 5679 okužb z novim koronavirusom, s čimer se je število dnevnih okužb prvič v zadnjih dveh tednih spustilo pod 6000. Umrlo je 48 bolnikov s covidom-19.

V bolnišnicah se zdravi 8744 bolnikov s covidom-19, od tega jih je 318 priključenih na medicinske ventilatorje.

V Srbiji so od začetka epidemije novega koronavirusa 6. marca do zdaj opravili 2.016.984 testov in potrdili 261.437 okužb. Do zdaj je umrlo 2275 bolnikov s covidom-19.

V Srbiji javni promet obratuje ob strogih zaščitnih ukrepih. Foto: EPA
V Srbiji javni promet obratuje ob strogih zaščitnih ukrepih. Foto: EPA

Hrvaška: 4135 novih okužb, umrlo še 78 ljudi

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah opravili 11.114 testov in potrdili 4135 novih okužb. Trenutno je v državi 25.270 aktivnih okužb. V zadnjih 24 urah je umrlo 78 bolnikov s covidom-19, je sporočil hrvaški nacionalni štab za civilno zaščito.

V bolnišnicah se zdravi 2792 bolnikov s covidom-19, od tega jih je 295 priključenih na medicinske ventilatorje. Na Hrvaškem so doslej potrdili 172.523 okužb z novim koronavirusom, umrlo je 2562 bolnikov s covidom-19. Skupno so doslej opravili 872.515 testov.

V Rusiji 28.137 novih okužb

V Rusiji so zadnji dan potrdili 28.137 novih okužb, dan prej 28.585. Ob tem je zadnji dan umrlo 560 ljudi, dan prej 613.

9000 okužb na Nizozemskem

Na Nizozemskem so zaznali skokovit porast okužb z novim koronavirusom. V zadnjem dnevu so potrdili več kot 9000 novih okužb, kar je največji dnevni porast okužb od oktobra letos.

Skupno so do zdaj potrdili več kot 600.000 okužb z novim koronavirusom. Umrlo je več kot 10.000 bolnikov s covidom-19. Po napovedih naj bi se v nedeljo sešla nizozemska vlada in sprejela odločitev o morebitnih strožjih koronskih ukrepih pred božičem.

Na Češkem prepovedali prodajo kave za s seboj

Češka vlada je v okviru novih koronskih ukrepov poskrbela za kar nekaj negodovanja, saj je prepovedala prodajo kave za s seboj. Minister za zdravje Jan Blatny je dejal, da je ukrep namenjen temu, da ljudje med božičnimi stojnicami ali na ulicah ne bodo "tekali naokoli s kozarci ali hrano v rokah", poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Za zmedo je sicer pozneje poskrbel minister za trgovino Karel Havliček, ki je dejal, da meni, da je kava za s seboj dovoljena, če si jo "kdo odnese domov v torbi".