Minister je preimenoval štiri vojašnice. Na sliki je sicer Vojašnica generala Maistra v Mariboru. Foto: BoBo
Minister je preimenoval štiri vojašnice. Na sliki je sicer Vojašnica generala Maistra v Mariboru. Foto: BoBo
Majda Potrata in Janko Veber
Veber je predstavil zahtevo za sklic nujne seje odbora za obrambo na temo preimenovanja vojašnic Slovenske vojske. Foto: SD
Razburja tudi preimenovanje vojašnic

Vodja poslanske skupine SD-ja Janko Veber je na novinarski konferenci predstavil zahtevo za sklic nujne seje odbora za obrambo na temo preimenovanja vojašnic Slovenske vojske.

Veber je pojasnil, da želijo še posebej opozoriti na preimenovanje Vojašnice Franca Rozmana - Staneta v Vojašnico Edvarda Peperka. Ta poteza jih je presenetila, saj je bil Franc Rozman - Stane, kot pravi Veber, komandant zavezniške vojske, kar po njegovem mnenju pomeni, da pri preimenovanju ne gre samo za očiten poskus razvrednotenja NOB-ja in partizanskega odpora, ampak tudi za zmanjševanja pomena zavezniške vojske, "ki je odločilno prispevala k temu, da sta v 2. svetovni vojni bila poražena tako fašizem kot pozneje še nacizem".

SD za spremembo preambule ustave
Poudaril je, da bi Slovenci morali zaradi svoje državnosti zapisati v preambulo ustave tekst, ki so ga predlagali v SD-ju, in sicer, "da smo Slovenci v večstoletnem prizadevanju izoblikovali svojo narodno samobitnost in uveljavili svojo državnost z antifašističnim, narodnoosvobodilnim in osamosvojitvenim bojem".

"Mislim, da bi s tem tekstom v preambuli ustave zaprli ideološke teme, ki so očitno ta hip zelo domače tako predsedniku vlade kot tudi ministru za obrambo. Menimo, da želijo s tem predvsem prikriti po našem mnenju neuspešno vodenje države. Namreč, ne gre samo za to, da poskušajo na simbolni ravni razgraditi slovensko državo s tem, ko preimenujejo vojašnice. Gre tudi za veliko resnejše odločitve, kot so nespoštovanje državne himne in tudi instituta predsednika republike," je zatrdil Veber.
Hojs: Ni razloga za umik preimenovanja
Kritike zaradi preimenovanja Vojašnice Franca Rozmana - Staneta v Vojašnico Edvarda Peperka so povsem neupravičene, meni minister za obrambo Aleš Hojs. Zanikal je kritike opozicije, da z odredbo odpira ideološke teme in poudaril, da ne vidi razloga za njen umik. Odločitev o preimenovanju vojašnic je bila sicer izključno njegova, je poudaril.

Hojs je medijem pojasnil, da se je za preimenovanje sedmih vojašnic Slovenske vojske odločal na podlagi kriterija, da se najbližja vojašnica poimenuje po tistem pripadniku Teritorialne obrambe, ki je padel v njeni neposredni bližini.

"Franc Rozman - Stane ima kar nekaj pomembnih obeležij, zato ni bil moj namen, da bi kakor koli zmanjševal njegov pomen v drugi svetovni vojni," je poudaril minister.

Po njegovih besedah preimenovanje ne spada pod odpiranje ideoloških tem. Med letoma 1990 in 1991 smo bili namreč Slovenci najbolj enotni, zato je spomin na tiste, ki so v tej enotnosti dali življenje za Slovenijo, ena najbolj povezovalnih tem, je pojasnil Hojs.
PS o odpiranju ideoloških tem
Na preimenovanje vojašnice so se za STA odzvale tudi ostale poslanske skupine. Tako se vodja poslanske skupine Pozitivne Slovenije Jani Möderndorfer strinja s poslanskim kolegom Vebrom, da se z odredbo ministra kažejo odpiranja ideoloških tem. Ob tem je izrazil razočaranje, da se je minister sploh odločil za to potezo.

Žveglič: Čas malo neroden in zgrešen
Poslanec SLS-a Roman Žveglič je poudaril, da je preimenovanje vojašnic v pristojnosti vlade in obrambnega ministrstva, vendar pa meni, da je čas za to odločitev "malo neroden in zgrešen". Po njegovih besedah bi se namreč zdaj morali ukvarjati predvsem s paketom gospodarskih zakonov, sicer pa v stranki nimajo nobenih zadržkov glede preimenovanj, saj da ta ne razdvajajo slovenske javnosti. Z njim se strinja tudi poslanec DeSUS-a Ivan Hršak, ki je povedal, da takšna preimenovanja lahko "počakajo na boljše čase".

Iz SDS-a so sporočili le, da gre za odločanja, ki so v pristojnosti vlade, v poslanski skupini Državljanske liste pa so zapisali, da bodo o tej temi razpravljali na seji v torek.

NSi odločitev ministra podpira
Z odločitvijo ministra pa se strinjajo v NSi-ju, kjer podpirajo tudi preimenovanje Vojašnice Franca Rozmana - Staneta. Po oceni stranke je namreč čas, da so vojašnice poimenovane po osebah, ki so padle v bojih za samostojno Slovenijo.

Razburja tudi preimenovanje vojašnic