"Mislim, da je treba maso plač v posamezni panogi v posameznem delu ministrstev obdržati, potem pa je odvisno od ministrov, da se znotraj posamezne veje teh naših podsistemov dogovorimo, na kakšen način, kako bodo ti ljudje oziroma ti zaposleni v naših ministrstvih ustrezno plačani," meni notranji minister Aleš Hojs. Foto: MMC RTV SLO

Prva izhodišča za spremembe plačnega sistema v javnem sektorju so po poročanju Radia Slovenija pripravljena. Ministrstvo za javno upravo bo z njimi najprej seznanilo vlado, nato pa sindikate javnega sektorja. Predsednik vlade Janez Janša je na Twitterju v torek napovedal, da bodo operativni del policije izvzeli iz enotnega plačnega sistema in pravičneje uredili razmerja. Problematika plač v policiji namreč po njegovem mnenju ni njihova javnost ali nejavnost, ampak razmerje med različnimi skupinami zaposlenih v policiji. Tako je po Janševem mnenju, kot je zapisal, problematično "razmerje med mnogimi (ne vsemi), ki vedrijo v (prenapolnjenih) pisarnah z vsemi možnimi dodatki, ter policisti in kriminalisti, ki delajo v težkih razmerah in tvegajo lastno zdravje za varnost vseh".

Sorodna novica Janša: Operativni sistem policije bomo izločili iz enotnega plačnega sistema

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je v sinočnjih Odmevih Televizije Slovenija dejal, da so se na vladi o spremembah enotnega plačnega sistema pogovarjali že pred tremi meseci. "Predsednik vlade je dal jasna izhodišča in mnogi od ministrov smo ta izhodišča potrdili, tudi obrambni minister, da se vsak posebej začne pogovarjati s tistimi, ki so pri nas zaposleni, za izvzem iz enotnega plačnega sistema, seveda pod enim pogojem, torej, da ohranjamo sistem mase plač tak, kot je zdaj," je dejal Hojs.

Kot je dodal, se mu zdi prav, da se v policiji vzpostavi karierni sistem in vnovič preveri višina plač. "Tudi sam stojim na stališču, da neki operativni policist, ne nazadnje fantje, ki so danes opravili svoje delo izjemno, vestno in strokovno (v središču prestolnice je potekal protestni shod, op. a.), so plačani več kot, recimo, če rečem na pamet, sindikalni predstavnik tega istega sindikata, gospoda Cvetka, recimo, ki dela zgolj sindikalno delo, zgolj sindikalno delo in na mesec zasluži več kot 4000 evrov bruto," je dejal Hojs.

Minister Aleš Hojs v Odmevih

Virant: Plačno nesorazmerje v policiji izhaja iz pretiranega poudarka na senioriteti

"Policisti za vsako leto v policiji dobijo dodatek za delovno dobo in še dodatek za stalnost. Če teh dodatkov ne bi bilo, bi prihranjeni denar lahko namenili za boljše plače mlajših policistov. To sem predlagal že leta 2007, vendar so sindikati predlog z gnusom zavrnili," je za časnik Večer dejal Gregor Virant. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Enotni plačni sistem je uvedla prva vlada Janeza Janše s takratnim ministrom za javno upravo Gregorjem Virantom na čelu. "Zdi se mi, da je dal premier to izjavo nekoliko na pamet. Prvič, celotna policija mora biti 'operativna'. Če so res kakšna delovna mesta "neoperativna", so odveč in jih je treba ukiniti. Drugič, ne predstavljam si, da bi za različne dele policije veljali različni plačni sistemi. Sam sem že zdavnaj zaznal plačno nesorazmerje v policiji, ki izhaja iz pretiranega poudarka na senioriteti," se je na napovedi o spremembah enotnega plačnega sistema v policiji za časnik Večer odzval Virant, ki je trenutno zaposlen na OECD (Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj) v Parizu.

Virant meni, da bi bila ukinitev enotnega plačnega sistema v javnem sektorju povsem legitimna rešitev, kakršno poznajo v mnogo državah. Ob tem opozarja tudi na tveganja. Po njegovem mnenju bi namreč vodila "v težje obvladovanje plačne mase, zmanjšanje transparentnosti in povečevanje neutemeljenih razlik v plačah." Vladi zato to pot odsvetuje in predlaga, da gre po poti popravkov plačnega sistema, ki jih je leta 2011 po opravljenem temeljitem pregledu našega plačnega sistema predlagal OECD – povečanje fleksibilnosti in menedžerske avtonomije, zmanjšanje avtomatizmov pri napredovanju in nekoliko manjša vloga sindikatov.

Ohranitev mase plač in drugačna razporeditev

Sorodna novica Po objavi plač policistov: velik del lahko predstavljajo variabilni dodatki

Nasprotnega mnenja je minister Hojs, ki napoveduje, da bo enotni plačni sistem "šel po gobe". "Sam nisem pristaš tega enotnega plačnega sistema. Zdi se mi naravnost nerazumljivo, da če povem povsem domače, neki vrhunski strokovnjak, zdravnik, zasluži morda samo 1,5-krat toliko kot sindikalni predstavnik policije pri nas," meni Hojs.

Ob tem je dodal, da bo ob ohranitvi mase plač na posameznih ministrih, "da se znotraj posamezne veje teh naših podsistemov dogovorimo, na kakšen način, kako bodo zaposleni v naših ministrstvih ustrezno plačani." Sam ocenjuje, da bi lahko znotraj policije zadevo relativno hitro rešili. "Ne še povsem v tem smislu, da je to popolnoma izvzeto iz javnega sistema javnih plač, ampak vendarle, deloma drugače, kot je zdaj," je napovedal.

"Mislim, da tudi državljani pričakujejo, da ob teh plačah policisti ne stavkajo, da se usedemo in prepričan sem, da lahko vsaj znotraj policije zadevo relativno hitro rešimo," je prepričan minister Hojs. Foto: BoBo

Sindikata pričakujeta dodatna pojasnila

Po pisanju časopisa Delo napoved o izvzemu operativnega dela policije iz enotnega plačnega sistema načeloma podpirata oba policijska sindikata. "Zamisel podpiramo, o tem nas je že na sestanku oktobra obvestil državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Franc Kangler. Vendar pričakujemo, kar smo tudi takrat sporočili, še dodatna pojasnila – predvsem, kako bi bilo to izvzetje izvedeno, kako, v kakšnem obsegu in kje se bo to urejalo. Ključnih informacij, kaj ta napoved pomeni, torej ni," je za časopis dejal predsednik stavkajočega Policijskega sindikata Slovenije (PSS) Rok Cvetko.

V PSS-ju zato v kratkem pričakujejo sestanek. Kot korak v pravo smer napoved sprememb vidijo tudi v Sindikatu policistov Slovenije (SPS), v katerem pričakujejo, da bodo lahko na pogajanjih z vlado zadeve uredili pravično in v korist policistov.