V odgovoru je Zagreb izpostavil ugovor na pristojnost Sodišča EU-ja za reševanje spora. Foto: BoBo
V odgovoru je Zagreb izpostavil ugovor na pristojnost Sodišča EU-ja za reševanje spora. Foto: BoBo

"Hrvaška zahteva, da sodišče v celoti zavrne tožbo kot nedopustno, ker ni pristojno za odločanje o zahtevah Slovenije v postopku, kot ga predvideva 259. člen pogodbe o delovanju Evropske unije, glede na to, da je spor med Hrvaško in Slovenijo treba reševati z uporabo pravil mednarodnega prava in reševanje spora ni odvisno od uporabe prava EU-ja niti od njegove razlage," so zapisali v kratkem sporočilu za javnost ob objavi, da so v skladu s četrtkovo odločitvijo vlade odgovorili na slovensko tožbo.

Na sedežu hrvaške diplomacije so na začetku tedna dejali, da odgovor na slovensko tožbo pripravljajo v sodelovanju s hrvaškimi in tujimi strokovnjaki za mednarodno in evropsko pravo.

Po hrvaškem odgovoru bo imela Slovenija pravico do replike, tožena stranka pa do odgovora nanjo. Za vložitev obeh je rok mesec dni. Ko se bo pisni postopek končal, bosta imeli stranki še možnost ustne obravnave, če bosta tako želeli.

V povzetku slovenske tožbe je navedeno, da Slovenija Hrvaški očita enostransko neizpolnjevanje zaveze, ki jo je sprejela v procesu pristopanja k EU-ju, da bo spoštovala arbitražno razsodbo in s tem mejo, določeno v razsodbi, ter druge obveznosti iz razsodbe.

V Ljubljani prav tako menijo, da Hrvaška zavrača spoštovanje pravne države, ki je temeljna vrednota EU-ja, ter da krši skupno ribiško politiko, schengenska pravila in pravila o prostorskem načrtovanju na morju.

Odločitev za tožbo na podlagi 259. člena lizbonske pogodbe je sprejela prejšnja slovenska vlada tik pred odstopom Mira Cerarja s premierskega položaja 14. marca. Slovenija je tožbo pred Sodiščem EU-ja vložila sredi julija, povzetek vsebine pa je bil v Uradnem listu EU-ja objavljen 5. novembra.