Fotografija je simbolična. Foto: EPA
Fotografija je simbolična. Foto: EPA

Hrvaška policista bosta med drugim delovala tudi na smučišču Kope, kjer so na tiskovni konferenci predstavili njune glavne naloge. "Poleg Kop bodo združene patrulje v prihodnjih dveh tednih delovale še na smučiščih Kranjska Gora in Rogla, tovrstno sodelovanje med policijama pa poteka že od leta 2013," je za TV Slovenija Barbara Štor poročala o hrvaških patruljah na slovenskih smučiščih.

Hrvaški policisti bodo slovenskim pomagali pri sporazumevanju s hrvaškimi državljani, svetovala bosta tudi v primeru morebitnih nevšečnosti ali nesreč. "Velikokrat je ugotovljena utrujenost, pomanjkanje znanja, za veliko nesreč pa je kriva tudi prevelika hitrost smučanja. Pozivamo vse smučarje, naj smučajo s takšno hitrostjo, da lahko v vsakem trenutku varno odvijejo, ali ustavijo," je povedal Alojz Sladič z Generalne policijske uprave (GPU).

"Ta projekt je zimska različica hrvaškega projekta Varna turistična destinacija, pri katerem slovenski policisti sodelujejo pri delu na hrvaški obali," pa je povedala Elvira Jakopinec Lacković, predstavnica hrvaške policije.

"Na naših smučiščih se letno zgodi okoli 1000 nesreč, od tega jih policija obravnava okoli 100, polovica od teh je s hudimi poškodbami," je še poročala Štor. Policisti po njenih besedah na smučiščih preverjajo tudi prisotnost alkohola, a ga potrdijo redkokdaj.

Najbolj ogrožena skupina so otroci, pri čemer pristojni opozarjajo, da je do vključno 14. leta starosti obvezna uporaba smučarske čelade. Za varno smučanje je sicer priporočena tudi za odrasle smučarje.