Zakonca Makovac vztrajata pri ribolovu v slovenskih vodah. Foto: MMC RTV SLO
Zakonca Makovac vztrajata pri ribolovu v slovenskih vodah. Foto: MMC RTV SLO

Največ prekrškov sta zbrala zakonca Makovac, saj Slovenija zgolj za lani od njiju zahteva 200.000 evrov kazni, je poročal Glas Istre. Kot je za puljski časnik povedal Diego Makovac, imata z ženo že poln voziček različnih dokumentov sodišč in odvetnikov.

"Zgolj lani sva dobila približno 400 kazni. Če štejemo, da je za prekršek povprečna kazen 500 evrov, sva samo midva Sloveniji za leto 2018 dolžna približno 200.000 evrov. Letos bo dolg verjetno še večji," je dodala Franka Makovac.

Prekrškarja v stalnem stiku s hrvaškimi oblastmi

Zakonca Makovac navajata, da glede na slovenske podatke med hrvaškimi ribiči prav onadva največ ribarita v "prepovedanih vodah". Kot sta pojasnila, s svojim ribolovom vztrajata pri stališču hrvaškega parlamenta o sredinski mejni črti v Piranskem zalivu. Prav tako zatrjujeta, da sta v stalnem stiku s hrvaškima ministrstvoma za kmetijstvo in pravosodje, s katerima se posvetujeta, kako ravnati v novih okoliščinah. Kot je pojasnil Diego Makovac, Hrvaški ribiči v skladu z navodili hrvaške vlade vse slovenske kazni odnesejo na policijsko postajo v Umagu.

Medtem naj bi zakonca slovenski odvetnik hrvaških ribičev Miha Kozinc obvestil, da je slovensko vrhovno sodišče zavrnilo vse njune pritožbe. A kot sta dejala, bosta verjetno pravosodno pot nadaljevala na Evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu.

Arbitražno sodišče je leta 2017 določilo, da Sloveniji pripadajo tri četrtine Piranskega zaliva. Hrvaška zavrača uveljavitev arbitražne odločitve zaradi prisluškovalne afere ter si prizadeva za nova pogajanja o meji.