Slovenske ribiče v Piranskem zalivu še naprej popisujejo hrvaški pomorski organi.  Foto: BoBo
Slovenske ribiče v Piranskem zalivu še naprej popisujejo hrvaški pomorski organi. Foto: BoBo

V treh poletnih mesecih so slovenski pomorski policisti zaznali več dogodkov na slovensko-hrvaški morski meji kot v prvih petih letošnjih mesecih.

Policija namreč vsako vplutje hrvaških ribičev v slovensko morje obravnava kot kršitev nedovoljenega prestopa meje. Letos poleti se je to zgodilo 462-krat. Vplutje hrvaških varnostnih organov pa slovenska policija obravnava kot mejni incident, od 1. junija do konca avgusta je bilo takšnih vplutij kar 374.

Glede na lansko leto se je nekoliko povečalo tudi število prekrškov, ki jih ugotavlja ribiška inšpekcija. Zatišje je torej le navidezno, potrjujejo tudi slovenski ribiči, ki se poleti redkeje odpravijo na ribolov, saj rib v toplem morju ni veliko.

Ko zaplujejo v morje, ki je po sodbi arbitražnega sodišča pod suverenostjo Slovenije, se jim takoj približa hrvaško policijsko plovilo, jih popiše in fotografira. Na tej podlagi so že večkrat prejeli plačilne naloge.

Umaško sodišče je spomladi njihove ugovore zavrnilo in izdalo prve sodbe oz. denarne kazni, vendar zaradi pritožb še niso pravnomočne.

Da bi se tem zapletom izognil, se je piranski ribič Zlatko Novogradec odločil, da ribe lovi le do sredinske črte. "Lovim do polovice zaliva, čeprav vem, da zaradi tega ulovim kakšno ribo manj. Ampak pri teh ribiških letih želim imeti mir. Incidentov sem bil vajen že pred leti," pravi.

Druge ribiče, ki gredo dlje, razume: "Najpogosteje gredo tisti ribiči s povlečno kočo. Tam je območje, kjer riba je. Upajo pa, da bo država držala obljubo in da bo poplačala kazni."

Slovenija je odvetniku za pravno pomoč ribičem izplačala 113 tisoč evrov. Septembra bodo slovenski ribiči prejeli skupaj 88 tisoč evrov nadomestila zaradi izpada dohodka, saj je njihov ribolov oviran.