Slovenski državljani morajo za vstop na Hrvaško predložiti podatke o tem, kam so namenjeni, potrdilo o rezervaciji nastanitve in svojo telefonsko številko. Foto: EPA
Slovenski državljani morajo za vstop na Hrvaško predložiti podatke o tem, kam so namenjeni, potrdilo o rezervaciji nastanitve in svojo telefonsko številko. Foto: EPA

Brez težav pri prehodu meje niso niti lastniki nepremičnin na Hrvaškem, medtem ko so dnevni turistični izleti še vedno nemogoči, je poročala dopisnica Radia Slovenija iz Zagreba Tanja Borčić Bernard.

Hrvaška, ki se na vsa usta hvali, da se je turistično že odprla, je dejansko svoja vrata odprla le napol. Po informacijah Borčić Bernardove imajo največ težav pri prehodu meje tisti, ki imajo svoje nepremičnine na Hrvaškem. Hrvaška policija namreč zahteva potrdilo o lastništvu, ki pa je v glavnem napisano le na eno osebo, in če nje ni v avtomobilu, drugi družinski člani ne morejo čez mejo. Težave pri prestopu meje imajo na primer tudi družinski člani lastnika nepremičnine, ki v Sloveniji niso prijavljeni na istem naslovu.

Hrvaške oblasti so za tujce, ki želijo na Hrvaško zaradi drugih nujnih razlogov, na primer družinskih, odprle poseben spletni naslov, kamor lahko pošljete prošnjo, vendar se nekateri slovenski državljani pritožujejo, da na odgovor čakajo tudi dva dni ali več.

Zaradi jemanja podatkov o tem, kam so namenjeni, kje bodo nastanjeni in na kateri telefonski številki bodo dosegljivi, so bili prejšnji konec tedna veliki zastoji na slovensko-hrvaški meji. Mobilna aplikacija, v katero naj bi slovenski državljani te podatke vpisovali še pred odhodom na pot, za zdaj še ni zaživela. Več informacij o tem je pričakovati po srečanju generalnih direktorjev obeh policij v sredo v Zagrebu.

Na Hrvaškem so sicer danes odkrili štiri primere novookuženih, vse v Slavoniji. Gre za delavce, ki so se vrnili iz Švedske, ali njihove sorodnike, je dodala Borčić Bernard.

Kakšne so razmere na mejnem prehodu Obrežje?

Kacin: S Hrvaško prehod meje mogoč brez omejitev

A informacije z obeh strani meje, kot kaže, še vedno niso usklajene. Spomnimo, že konec preteklega tedna je v javnosti in na slovensko-hrvaških mejnih prehodih prihajalo do zmede in nejasnosti, kateri slovenski državljani lahko vstopijo na Hrvaško in s kakšnimi razlogi. Tako je Jelko Kacin, uradni vladni govorec za covid-19, na današnji novinarski konferenci zatrdil, da je "Hrvaška edina država, s katero je danes mogoč prehod meje brez omejitev".

Na vprašanje, kakšen je režim prehajanja meje na Hrvaško, je odgovoril, da morajo biti tisti, ki želijo vstopiti v to državo, pripravljeni, da bo ob tem s hrvaško policijo delijo podatke o mestu začasnega prebivanja in telefonsko številko. "Vzpostavljeno imajo bazo podatkov, da lahko vse državljane obvestijo, če pride do novega žarišča novega koronavirusa na njihovem območju, in jih lahko opozorijo," je dodal Kacin.

Po njegovih besedah pa lahko iz Hrvaške čez slovensko-hrvaško mejo prehajajo vsi tuji državljani, ki imajo stalno ali začasno prebivališče v Sloveniji in so lahko iz tretjih držav, če niso bili zunaj EU-ja več kot 14 dni. V Slovenijo lahko prihajajo tuji državljani tudi na enodnevno službeno pot, na pogrebe in druga nujna opravila ter dijaki in učenci, ki se šolajo v Sloveniji.

Dovoljeno poležavanje na plažah