Barbarin rov bodo spet zasedli rudarji. Foto: MMC RTV SLO
Barbarin rov bodo spet zasedli rudarji. Foto: MMC RTV SLO
Marko Štrovs
Marku Štrovsu se zdi morebitna odločitev vlade, da se grobišče spremeni v grobnico, sprejemljiva. Foto: MMC RTV SLO

Ko bo še preiskovalni sodnik delavcem rudnika Trbovlje-Hrastnik izdal odredbo, bodo ti namreč lahko začeli izvajati pripravljalna dela za izkop nasutja oz. blata, ki je v drugem jašku prekrilo trupla, je pojasnil naš sogovornik. V Delu lahko beremo, da gre za okoli kilometer dolg rov za rudniškimi jaški, napolnjenimi s posmrtnimi ostanki. Rudarji se bojijo, da je napolnjen z vodo, ki bi lahko ob izkopavanju vdrla v izpraznjeni del.

Rudarski inšpektor dal zeleno luč
Kot je znano, je ustavitev del, dokler ne bodo zagotovljene razmere za varno delo, pred meseci naročil rudarski inšpektor. V tem času je izvajalec, torej omenjeni rudnik, izdelal rudarski načrt in ga dal v oceno ministrstvu za gospodarstvo, je poročalo Delo.

Ministrstvo za gospodarstvo je sicer prejšnji teden zahtevalo dopolnitev vloge z nekaterimi dokumenti, ki jih izvajalec ne bi mogel dobiti v kratkem času, ker je bila Huda Jama iz registra izbrisana že pred petdesetimi leti. Ker pa zakon o rudarstvu dopušča dve obliki izdaje dovoljenja za izvajanje del, je ministrstvo predlagalo, da dovoljenje izda tehnični vodja v jami, in to takoj, ko se bo o izpolnjevanju pogojev za zagotavljanje varnosti prepričal rudarski inšpektor. In ta naj bi že dal zeleno luč.

Namesto kostnice grobnica na samem prizorišču pobojev
Zakonskih ovir naj ne bi bilo več, tako da bi delavci lahko v jami že decembra napeljali elektriko ter prostor pripravili za mehanizirani izkop (na začetku so namreč vsa dela opravljali ročno), ki bi se ga nato lotili v začetku prihodnjega leta.

Delo piše še, da je v vladnem postopku tudi program za ureditev grobišča Huda Jama, ki ga je pripravila služba za vojna grobišča pri ministrstvu za delo. Čeprav je bilo torej sprva mišljeno, da bodo iz jaškov izkopali vse žrtve in jih prepeljali v osrednjo kostnico, ne bo tako, saj vseh žrtev ne bo mogoče izkopati. Namesto tega naj bi bila v Hudi Jami urejena grobnica. Štrovs je za našo spletno stran dejal, da se pri tem držijo pravila, da se množična nahajališča posmrtnih ostankov spremenijo v grobnice.

Skoraj 150.000 evrov za Hudo Jamo Muzeju novejše zgodovine
Pojasniti velja še, da je vlada za ureditev grobišča in nadaljevanje del v Barbarinem rovu že prerazporedila 145.273 evrov, ki so z ministrstva za delo prešla na ministrstvo za kulturo. S tega naslova bodo romala v Muzej novejše zgodovine, ki naj bi denar uporabil za nadaljevanje raziskave in izvedbo postopkov za ureditev grobišča. Muzej je že izdal tudi katalog predmetov, ki so jih našli pri doslej izkopanih žrtvah v Hudi Jami.