Slovenska generalna tožilka in njen hrvaški kolega sta Hudo jama obiskala že pred časom. Foto: MMC RTV SLO
Slovenska generalna tožilka in njen hrvaški kolega sta Hudo jama obiskala že pred časom. Foto: MMC RTV SLO

Kot je pojasnila, so to dogodki, ki so zelo oddaljeni, zato obstaja možnost, da osumljenec ali osumljenci niso več živi. A kljub temu se po njenih besedah vodja celjskega okrožnega državnega tožilstva Ivan Žaberl s primerom zelo intenzivno ukvarja, pri tem pa sodeluje z vodjo akcije Sprava Pavlom Jamnikom in tudi sodiščem, ki je že izdalo nekatere odredbe v zvezi z izkopom trupel.

Pri preiskavi primera sicer dobro sodelujejo tudi s hrvaškim tožilstvom, pojasnjuje tožilka, kraj najdbe pa si je že ogledal tudi njen hrvaški kolega Mladen Bajič.

Tožilci niso vedno vključeni v preiskave
Glede drugih preiskav povojnih grobišč je Brezigarjeva povedala, da so tožilci vanje vključeni v kar nekaj primerih, ne pa vedno. Dodala pa je, da je zbiranje dokazov zelo težko in ob tem navedla odpor proti temu preiskovanju in uvedbi postopkov ter pridobivanju podatkov iz arhivov.

Obdolženec za poboje pri Kidričevem
A kljub temu jim, tako pravi tožilka, uspe uvesti tudi sodne preiskave. Navedla je primer taborišča Šterntal pri Kidričevem, kjer se je zgodil poboj okoli 200 civilistov. To vojno hudodelstvo naj bi se zgodilo poleti 1945, torej po koncu vojne. V primeru imajo tudi obdolženca, ki je še živ.