Brezigarjeva in Bajić sta tudi prižgala sveče pri kapelici v Hudi Jami. Foto: MMC RTV SLO
Brezigarjeva in Bajić sta tudi prižgala sveče pri kapelici v Hudi Jami. Foto: MMC RTV SLO
Srečanje Brezigarjeve in Bajića

Kot je pojasnila Barbara Brezigar, so člani slovenske delegacije hrvaškemu kolegu Mladenu Bajiću in njegovi delegaciji predstavili ugotovitve iz rova Barbara v Hudi Jami pri Laškem, kjer so nedavno odkrili posmrtne ostanke 200 do 300 ljudi. Po oceni Brezigarjeve je bila podana zaključena slika teh povojnih dogajanj, v prihodnjih tednih pa bo pomembno sodelovanje na področju arhivov, saj je dejstvo, da so se v Hudi Jami zgodili poboji, ki jih je treba preiskati.

Med pregledanimi okostji ni žensk in otrok
Brezigarjeva je tudi dejala, da za zdaj še ni podatkov o tem , da so v jami tudi Hrvati, obstajala pa naj bi pričevanja, da so bili v Laškem tudi hrvaški vojni ujetniki. Poudarila je, da se posmrtni ostanki nahajajo na dolžini 15 metrov, del teh ostankov naj bi bil že pripeljan na Inštitut za sodno medicino v Ljubljani. Sicer pa med pregledanimi 120 okostji doslej niso našli ostankov žensk ali otrok.

Bajić pa je povedal, da so na srečanju govorili o možnosti skupnega sodelovanja Slovenije in Hrvaške glede dogajanj leta 1945 oziroma po končani drugi svetovni vojni. Ocenjuje, da je predstavitev dogodkov iz rova Barbara na člane hrvaške delegacije pustila močan pečat.

V Zagrebu že odprli državni arhiv
"Naš namen je skupaj preiskati, kaj se je dejansko dogajalo leta 1945 in pridobiti čim več materialnih dokazov, ki še vedno obstajajo. V Zagrebu smo že odprli državni arhiv, velik del dokumentacije je tudi v Londonu, skušamo pridobiti tudi dokumentacijo iz vojnih in državnih arhivov Srbije," je poudaril Bajić.

Bajić je opozoril, da so kljub temu pridobili nekaj pričevanj, kako so vojaki leta 1945 oz. po drugi svetovni vojni potovali skozi Slovenijo. Zatrdil je, da bo vsaka država na svojem ozemlju vodila preiskavo povojnih pobojev, ob tem pa bo potekala izmenjava informacij, kar pomeni, da Hrvaška ne bo posegala v suverenost Slovenije pri preiskavi omenjenih zločinov. Bajić in Brezigarjeva sta si sicer skupaj ogledala tudi spominsko znamenje pri Hudi Jami.

B. K.

Srečanje Brezigarjeve in Bajića