Igor Zorčič. Foto: BoBo
Igor Zorčič. Foto: BoBo
Dušan Vučko se bo čez nekaj mesecev poslovil s položaja. Vučko je bil v svoji karieri policist, pravnik in dolgoletni politik LDS-a. Foto: BoBo
Dušan Vučko se bo čez nekaj mesecev poslovil s položaja. Vučko je bil v svoji karieri policist, pravnik in dolgoletni politik LDS-a. Foto: BoBo

Igor Zorčič bo petletni mandat nastopil 1. februarja 2024. Takrat se bo po več kot 12 letih s položaja poslovil Dušan Vučko, so sporočili z Državne volilne komisije (DVK).

Sorodna novica Nekdanji poslanec LDS-a tajnik Državne volilne komisije

Na natečaj se je prijavilo sedem kandidatov, šest jih je izpolnjevalo pogoje. Natečajna komisija DVK-ja je tri uvrstila v ožji izbor in izmed njih po pogovorih izbrala Zorčiča.

Vsa imena kandidatov niso znana, poleg Zorčiča se je v javnosti omenjalo tudi nekdanjega sekretarja državnega sveta Dušana Štrusa, nekdanjega državnega sekretarja na ministrstvu za pravosodje Roberta Marolta in nekdanjo namestnico direktorja službe DVK-ja Nino Mujagić, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Med njegovimi prvimi nalogami bo izvedba evropskih volitev.

Zorčič je bil rojen leta 1978. Leta 2003 je diplomiral na ljubljanski pravni fakulteti, leta 2007 opravil pravniški državni izpit. Službeno pot je začel leta 2003 v Zavarovalnici Tilia, med letoma 2004 in 2009 je bil pripravnik in strokovni sodelavec na okrožnem državnem tožilstvu v Krškem, med letoma 2009 in 2014 je bil odvetnik za kazensko in gospodarsko pravo. Med letoma 2014 in 2022 je poslanec SMC-ja, zadnji dve leti je predsedoval državnemu zboru. Trenutno deluje kot odvetnik.

Člani državne volilne komisije

Peter Golob (predsednik), Marko Kambič, Mojca Dolenc, Drago Zadergal, Janez Pogorelec (namestnik člana), Iztok Majhenič (namestnik člana), Brigita Domjan Pavlin (namestnica predsednika), Mitja Šuligoj, Miroslav Pretnar, Ksenija Vencelj (namestnica člana), Ivana Grgić (namestnica članice), Terezija Trupi (namestnica člana).