Foto: Radio Maribor/Dejan Rat
Foto: Radio Maribor/Dejan Rat

Nekateri volivci se bodo to v nedeljo na volišča odpravili že šestič v tem letu. Spomladi so bile na sporedu parlamentarne volitve, jeseni predsedniške in lokalne volitve, volitve v državni svet, pa še trije referendumi.

"Za nami je res naporno leto, na tem mestu se bom predvsem zahvalil vsem članom volilnih odborov, ki so bili pripravljeni opravljati častno funkcijo na vseh voliščih na vseh volitvah in zadnjem referendumskem glasovanju," je dejal direktor službe Državne volilne komisije (DVK) v četrtkovi izjavi za medije Dušan Vučko.

Takšnih obremenitev za delo DVK-ja ne pomni, po njegovih besedah pa je tudi bistvena razlika med izvedbo trojnega referendumskega glasovanja leta 2011 in letos ter izvedbo predčasnih državnozborskih volitev leta 2014 in letošnjih rednih parlamentarnih volitev.

Kar pripisuje naelektrenemu političnemu ozračju v državi, ki je po njegovi oceni posledica tega, da se državljani bolj zavedajo svojih pravic, pa tudi posledica vpliva družbenih omrežij.

"Z vprašanji, s kakršnimi smo se v zadnjem letu ukvarjali, se v preteklih nismo - kje je žig, ali glasovnica ima žig ... To je vse posledica napačnih obvestil na družbenih omrežjih. Potem se to rezultira v vprašanjih preko e-mailov," je poudaril Vučko.

Na DVK so zlasti po parlamentarnih volitvah leteli očitki o domnevno nepravilnem in malomarnem delovanju. Vučka pa je julija doletel predlog za razrešitev, ki so ga člani državne volilne komisija s štirimi glasovi proti dvema zavrnili.