Robert Golob se iz energetike vrača na politični parket. Foto: BoBo
Robert Golob se iz energetike vrača na politični parket. Foto: BoBo
Sorodna novica Golob vnaprej zavrnil sodelovanje z Janšo in člani njegove koalicije

Robert Golob se torej po končani zgodbi v energetiki podaja, kot sam pravi, novi politični dogodivščini naproti. Kot je povedal včeraj v oddaji Studio City, zavrača vsakršno možnost sodelovanja s trenutnim premierjem Janezom Janšo in strankami sedanje koalicije, glede preostalih potez pred volitvami pa v tem trenutku javno še ni spregovoril. Trenutno še ni jasno, s kakšno ekipo in tudi kandidati namerava Golob nastopiti na prihajajočih volitvah, javno se pojavljajo tudi ugibanja o sodelovanju s stranko Lide Igorja Zorčiča, pa Dobro državo Bojana Dobovška in morebiti tudi z Desusom.

Po poročanju časopisa Dnevnik, naj bi v Z.dej pod vodstvom Goloba vstopila nepovezana poslanca Janja Sluga in Jurij Lep, kar bo stranki takoj dodalo parlamentarno dimenzijo, in to bi stranki lahko koristilo v predvolilni kampanji, saj so parlamentarne stranke deležne več pozornosti javnosti v predvolilnih soočenjih v medijih. Golob je že v ponedeljek napovedal, da bo stranka dobila novo ime, statut in da bo popolnoma reorganizirana. Po jutrišnjem kongresu, na katerem bodo izvolili tudi člane sveta stranke, bodo razkrili tudi nekatera vidnejša imena stranke.

Na političnem parketu je vse bolj vroče. Foto: MMC RTV SLO/Twitter
Na političnem parketu je vse bolj vroče. Foto: MMC RTV SLO/Twitter

Janša z basnijo o golobu in sokolu

V SDS-u imajo kandidatno listo v večji meri že evidentirano, Janša pa je vstop Roberta Goloba na politični parket pospremil v svojem slogu, in sicer s švicarsko basnijo: "Golobi brskajo po mestnem smetišču, otroci in bogati sprehajalci jih krmijo v parkih … In zato golobi verjamejo, da je tudi nebo njihovo. Dokler ne pride sokol."

KUL za skupen sestanek z Golobom

V koaliciji KUL so Goloba že povabili na skupni sestanek. In čeprav ne bo prevzel Pozitivne Slovenije (PS), na listi katere je v preteklosti kandidiral, ljubljanski župan Zoran Janković Golobov vstop v politiko pozdravlja, je poročala TV Slovenija.

A. Pivec vztraja pri samostojnem nastopu

Pri samostojnem nastopu na volitvah vztraja tudi Aleksandra Pivec s stranko Naša dežela, saj da ima stranka jasno identiteto in vrednote. Svojo vrednost želijo zato samostojno stehtati na volitvah, saj po njenih besedah ne želijo ustvarjati dodatne zmede na političnem parketu.

Naša dežela gre na volitve samostojno, je odločena predsednica stranke Aleksandra Pivec. Foto: BoBo
Naša dežela gre na volitve samostojno, je odločena predsednica stranke Aleksandra Pivec. Foto: BoBo

S Povežimo Slovenijo bi presegli delitve na levo in desno

V torek zvečer so se v Krškem srečali tudi glavni predstavniki gibanja Povežimo Slovenijo, v katerem v teh dneh mrzlično opravljajo javnomnenjske meritve glede priljubljenosti kandidatov v posameznih okrajih. Po informacijah TV Slovenija bo na listi precej trenutnih županov, kar naj nekaterim koalicijskim partnerjem ne bi bilo najbolj všeč.

Gibanje Povežimo Slovenijo je odgovor na razmere v slovenskem političnem prostoru, je ob srečanju, ki so ga pripravili v Nemški vasi pri Krškem, poudaril evropski poslanec in podpredsednik SLS-a Franc Bogovič. Temu so pritrdili tudi drugi sogovorniki in dodali, da želijo preseči slovensko delitev na dva politična pola.

Predsedniki petih strank, Marjan Podobnik (SLS), Andrej Čuš (Zeleni Slovenije), Zdravko Počivalšek (Konkretno), Franc Kangler (NLS) in Andrej Magajna (Nova socialdemokracija), so se tako dogovorili o še zadnjih podrobnostih sporazuma o sodelovanju pod blagovno znamko Povežimo Slovenijo. Podobnik je za časopis Dnevnik potrdil, da je dokončna odločitev o skupnem nastopu na volitvah že padla. Dorekli so tudi kadrovski seznam kandidacijske liste, podpis sporazuma pa naj bi izpeljali v tednu ali dveh.

Jožef Horvat naj bi vseeno kandidiral

Tudi v Novi Sloveniji je večina kandidatov že evidentirana, kljub drugačnim napovedim naj bi vendarle ponovno kandidiral tudi vodja poslanske skupine Jožef Horvat.

Priprave na volilno kampanjo in volitve so že v polnem teku, ali bomo priča še kakšnim novim zavezništvom pred volitvami, pa bo jasno do konca prihodnjega meseca.

V videu spodaj si lahko ogledate politični komentar aktualnega dogajanja Bernarda Nežmaha in Primoža Cirmana v Odmevih.

Pred volitvami še kakšna nova zavezništva?