Nejc Jemec (Val 202), Tadej Kobal in Mirko Štular (direktor Radia Slovenija). Foto: BoBo
Nejc Jemec (Val 202), Tadej Kobal in Mirko Štular (direktor Radia Slovenija). Foto: BoBo

Vsak ponedeljek je na Valu 202 poseben prostor namenjen izrednim posameznikom, ki so navduševali in navdihovali s svojo humanitarnostjo, inovativnostjo, športnimi presežki in dobro voljo. Poslušalci so tisti, ki odločajo o imenu tedna, in tisti, ki izglasujejo ime meseca.

Zadnja, največja odločitev je bila v rokah dvanajstih finalistov, ki so med seboj z glasovanjem izbrali še zadnje ime, ime leta 2019. Letošnjega prejemnika prestižnega naziva so uradno razglasili na tradicionalni prireditvi Ime leta, ki vsak december slovesno zaokroži celoletni projekt Ime tedna in Ime meseca.

Val 202 z izborom že več kot sedem let podpira projekt Botrstvo v Sloveniji. Hvala vsem, ki v projektu Botrstvo v Sloveniji pomagate pisati lepše zgodbe.

Imena mesecev

Ime leta 2018 je postal Primož Velikonja. Foto: BoBo
Ime leta 2018 je postal Primož Velikonja. Foto: BoBo

Ime januarja je Igor Cesarec, ustanovitelj Društva v tujini izobraženih Slovencev, ki združuje več kot 1.300 članov po vsem svetu in pomembno prispeva k sodelovanju slovenskih strokovnjakov v tujini s Slovenijo.

Ime februarja je Aljaž Verhovnik, koordinator iniciative za tretjo razvojno os in neomajni borec za hitro cesto na Koroškem. Ob Darsovi predstavitvi zamikov začetka graditve tretje razvojne osi je odločno zahteval takojšen začetek del na hitri cesti med Slovenj Gradcem in Velenjem.

Ime marca sta Mirjam Hadalin Makuc in Adrijana Mavri, vzgojiteljici v cerkljanskem vrtcu, ki sta skupaj z otroki pripravili “malo laufarijo” in tako popestrili letošnjo tradicionalno prireditev.

Ime aprila je Tadej Kobal, 18-letni dijak in prostovoljec, ki je v Slapu blizu Vipave pomagal ustanoviti knjižnico. V vasi s 400 prebivalci je bila knjižnica prvotno namenjena otrokom, a ker nimajo prostora za druženje, se je izkazalo, da so prostor za srečevanje zelo pogrešali tudi odrasli.

Ime maja je Ninna Kozorog, zdravnica v UKC Maribor in humanitarka, ki poleg službe opravlja številne prostovoljne dejavnosti, opozarja na težave in pomaga ranljivim skupinam mladih, socialno ogroženim starostnikom in brezdomcem. Je naj prostovoljka, zaposlena v javni upravi.

Finalisti izbora Ime leta. Foto: Adrian Pregelj
Finalisti izbora Ime leta. Foto: Adrian Pregelj

Ime junija je Aleš Štrancar, direktor podjetja BIA Separations, v katerem so razvili tehnologijo čiščenja zdravilnih učinkovin in s tem bistveno pripomogli pri odobritvi učinkovite genske terapije za zdravljenje dojenčkov s spinalno mišično atrofijo.

Ime julija je Anita Šumer, avtorica knjige Drožomanija, ki je za prvo slovensko knjigo o peki z drožmi na izboru najboljših kuharskih knjig na svetu v Macau prejela nagrado za najboljšo knjigo o kruhu.

Ime avgusta je Ana Petrič, direktorica centra starejših Notranje Gorice, kjer so osmim prostovoljcem v zameno za prostovoljno delo ponudili brezplačno enotedensko počitniško nastanitev v njihovi ustanovi.

Ime septembra je Mihael Tomše, občinski redar v Piranu, ki je med intervencijo gašenja požara v starem mestnem jedru brez zaščite pred dimom stekel v gorečo hišo, našel pogrešanega 12-letnega dečka in ga rešil v zadnjem hipu.

Ime oktobra sta Katja Grünfeld in Iva Ramuš Cvetkovič z ljubljanske pravne fakultete, ki sta na tekmovanju Manfred Lachs Moot Court v Washingtonu svoji ekipi prinesli zmago v poznavanju prava vesolja.

Ime novembra je Igor Paldauf, gospodar na kmetiji z več kot 130-letno tradicijo in prejemnik naziva inovativni mladi kmet 2019. Vse pridelke na družinski kmetiji pridelajo ekološko, prodajo pa jih v domači trgovini in v prodajalnah z lokalnimi izdelki.

Ime decembra je Andrej P. Škraba, avtor priljubljene spletne učilnice Astra.si, v kateri je brezplačno na voljo več kot 2600 videorazlag različnih matematičnih izzivov za osnovne in srednje šole. Spletna stran je v dobrih petih letih delovanja nabrala že več kot 10 milijonov klikov.