Poslušajte prireditev Ime leta 2023 na Valu 202. Kuverto, kjer pisalo, da je Primož Roglič ime leta 2023, je odprla Vida Drame Orožim.

Ime leta na Valu 202 je Primož Roglič, kolesar, ki je po vseh zapletih nepozabne 20. etape dirke po Italiji ohranil mirno kri, ob izjemni podpori navijačev vztrajal do konca in zmagal na posamični vožnji na čas iz Trbiža na Svete Višarje. Z osvojeno rožnato majico in končno zmago se je zapisal v zgodovino kot prvi Slovenec z osvojeno tritedensko dirko po Italiji.

Epska sobota, 27. maja 2023, je na vrhu Svetih Višarij vnovič okronala neverjetno športno in življenjsko zgodbo Primoža Rogliča. Nekdanji skakalec iz Kisovca pri Zagorju je na odločilnem kronometru kolesarske dirke po Italiji lovil rožnato majico. Do sredine vzpona je ob spodbujanju več tisoč slovenskih navijačev že nadomestil pomemben del zaostanka. Potem je sledil šok. Primožu se je snela veriga. Moral je sestopiti s kolesa. “Čeprav nisem mehanik, mi je nekako uspelo nadeti verigo. Ne vem, kako, a sem jo,” je opisal dramatične trenutke. Kot po naključju je ravno na tistem odseku za Primoža navijal Mitja Mežnar, njegov nekdanji skakalni kolega iz mladinskih reprezentanc. Mitja je potisnil Primoža in pripomogel k temu, da je kolesarski junak v neizprosnem ritmu še vedno dovolj hitro osvojil vrh Svetih Višarij in premagal tekmeca. Rožnata majica je bila njegova, dan pozneje je v Rimu slavil skupno zmago na Giru.

Višarje spomin za vse življenje. Ne samo za Rogliča, temveč tudi za tisoče Slovencev, ki so poromali na svetišče in stičišče treh narodov. Foto: EPA
Višarje spomin za vse življenje. Ne samo za Rogliča, temveč tudi za tisoče Slovencev, ki so poromali na svetišče in stičišče treh narodov. Foto: EPA

Na cilju je vladalo obsedno stanje, slišali so se glasni vzkliki: Rogla, Rogla, Rogla … Navdušenje je bilo podobno kot v najboljših izdajah Planice. “Ja, lahko rečemo, da je bila to dirka mojega življenja. Letel sem. Resnično sem užival v vsakem metru, ki sem ga prevozil,” je Primož povedal po prihodu v cilj in priznal, da je imel ob glasnih slovenskih navijačih kurjo polt. Na Višarjah ga je čakala tudi njegova družina.

Vzponi in padci

Leto 2023 je bilo za 34-letnega kolesarja iz Kisovca v marsičem prelomno. Kot prvi slovenski kolesar je osvojil dirko po Italiji in jo dodal k svoji vrhunski zbirki dosežkov: trem zmagam na dirki po Španiji, zlati medalji na kronometru na olimpijskih igrah v Tokiu, številnim zmagam na enodnevnih dirkah … Bil je tudi prvi Slovenec, ki mu je uspelo osvojiti etapo in nekaj časa nositi rumeno majico na dirki po Franciji. Tam je doživel tudi enega največjih porazov, ko je leta 2020 v odločilnem kronometru izgubil tako rekoč že dobljeno dirko. Letos je dokončno postalo jasno, da bo pri ekipi Jumbo Visma težko osvojil dirko po Franciji, zato se je odločil za prestop in je po novem član ekipe Bora Hansgrohe.

Primož je vajen tako vzponov kot padcev. Kariero skakalca (osebni rekord 185 metrov) je končal po hudem padcu v Planici leta 2007. Zamenjal je šport. Z vztrajnostjo in nadarjenostjo se je prek novomeškega kluba Adria Mobil povzpel med najboljše kolesarje na svetu. Med profesionalci vozi od leta 2016. Tudi v profesionalni karieri mu poškodbe niso prizanašale, doživel je več hudih padcev, po koncu sezone 2022 je moral na operacijo rame. Vrnil se je še močnejši.

S številnimi sogovorniki in s pomočjo arhivskih posnetkov se je novinar Vala 202 Igor Tominec posvetil karieri slovenskega kolesarskega zvezdnika Primoža Rogliča. Dokumentarec je s sogovorniki nastajal od marčne dirke Pariz – Nica (2022) do začetka Dirke po Franciji leta 2022, arhivski posnetki Rogličevih uspehov pa segajo nazaj do leta 2015.

Rogličeva dobrodelnost

Poudariti velja njegovo dobrodelnost. Leta 2019 je programu Botrstvo podaril rdečo majico zmagovalca Vuelte, v dobrodelni dražbi na Valu 202 je bilo zbranih 30 tisoč evrov. Izkupiček je bil namenjen razvoju mladih športni talentov. V letu 2023 je bil Primož Roglič ambasador programa Botrstvo v športu Fundacije Leona Štuklja in Miroslava Cerarja. Skupaj s partnerji je za pomoč športnikom iz socialno šibkih okolij zbral več kot 200 tisoč evrov.

Primož Roglič, ime leta 2023 na Valu 202, je dokaz, da padci ne ustavijo želje po vzponih. Da se je vredno boriti in se povzpeti na vrh, tudi ko nam morda ne kaže preveč dobro. Ko se nam sname veriga. Hkrati pa je pomembno deliti in pomagati. Ker se dobro vrača z dobrim.

Primož Roglič: Otrokom želimo ponuditi možnost
Izbor imena leta na Valu 202

Poslušalci Vala 202 prek celega leta v akciji Ime tedna izbirajo izjemne posameznice in posameznike, ki so jih navdihovali s svojimi znanstvenimi in športnimi dosežki, humanitarnostjo ter pripravljenostjo pomagati sočloveku. Odločitev, kdo bo postal ime leta 2023, je bila v rokah dvanajstih finalistov, ki so med seboj z glasovanjem izbrali tistega, ki si po njihovem mnenju ta naziv najbolj zasluži.

Kandidati za ime leta 2023:

- ime januarja: Jelena Aščić
- ime februarja: Matjaž Krivic
- ime marca: Tonček Smolej
- ime aprila: Aleksander, Zlatko in Jože Fratar
- ime maja: Primož Roglič
- ime junija: Vida Marolt
- ime julija: Grega Hribar
- ime avgusta: Ambrož Duler
- ime septembra: Irena Matko Lukan
- ime oktobra: Uroš Ocepek
- ime novembra: Maja Primic Žakelj
- ime decembra: Maja Plaz

Primož Roglič: Očitno sem kot vino - starejši, boljši
Nedeljski gost Primož Roglič: Vsepovsod gre lahko dobro, vsepovsod pa gre lahko tudi slabo