Tako srednje šole kot fakultete za vse zainteresirane pripravljajo tudi pogovore v živo na platformi Zoom. Foto: Pixabay
Tako srednje šole kot fakultete za vse zainteresirane pripravljajo tudi pogovore v živo na platformi Zoom. Foto: Pixabay

Virtualna predstavitev večine srednjih šol bo v petek ob 9. in 15. uri, v soboto pa ob 9. uri. Bodoči dijaki se bodo lahko na spletnih dogodkih podrobno seznanili s programi, šolo in možnostmi nadaljnjega šolanja, omogočen jim bo tudi pogovor v živo po Zoomu. Devetošolcem največ informacij na enem mestu zagotavlja lani ustanovljeni portal Slovenske srednje šole. Zbrane informacije in povezave do spletnih strani vseh srednjih šol in dijaških domov ponuja še portal ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

Večina fakultet in višjih šol bo s spletnimi predstavitvami v petek ob 10. in 15. uri ter v soboto ob 10. uri nagovarjala srednješolce oziroma bodoče študente. Izjema sta ljubljanski fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo ter za računalništvo in informatiko, ki bosta v petek mlade po spletnem orodju Zoom nagovorili že ob 9. in 14. uri oz. 11. uri in 15.30. Ker bodo ponekod informativni dogodki potekajo ob različnih urah, ljubljanska univerza svetuje, naj mladi točne termine predhodno preverijo na spletnih straneh posameznih fakultet.

Spletna predavanja, videopredstavitve, pogovori "v živo" ...

Fakultete in tri umetniške akademije ljubljanske univerze pripravljajo spletna predavanja, pogovore, videopredstavitve in še marsikaj, na katerih bodo bodoči bruci izvedeli vse o študiju in študijskih programih ter se srečali s predstavniki posameznih fakultet in akademij. Na spletni strani univerze so tudi povezave do vseh članic.

Število razpisanih mest

Po navedbah šolskega ministrstva osnovno šolo letos končuje 19.881 učencev, kar je 690 več kot lani, kandidirali pa bodo lahko na skupno 25.198 vpisnih mest na srednjih šolah, lani 24.108.

Za študente višjih šol je v naslednjem študijskem letu na voljo 11.800 mest, za študente univerzitetnega izobraževanja pa 19.541 mest.

Tudi mariborska univerza se bodočim študentom predstavlja na daljavo. Vzpostavili so skupno spletno točko informativni.um.si, s katere bodo lahko kandidati vstopali do posameznih fakultet. Te bodo v petek ob 10. in 15. uri ter v soboto ob 10. uri po spletu v aplikaciji Microsoft Teams zainteresirane podrobneje seznanile z vpisnimi pogoji, možnostmi in pogoji študija, zaposlovanja in nadaljevanja izobraževanja ter z drugimi informacijami, pomembnimi za odločitev o študiju. Dijake bo s potrebnimi informacijami o študiju in študentskem življenju v Mariboru na spletni strani soum.si s pogovorom v živo pričakala tudi študentska organizacija (ŠOUM) s svojimi informatorji.

Tudi fakultete primorske univerze so za virtualne informativne dneve pripravile bogat program s predstavitvami študijskih programov in drugimi srečanji, na katerih bodo bodoči študenti dobili vse potrebne informacije o študiju in študentskem življenju v Slovenskem primorju ter o letošnjih novostih, ki so povezane s prijavno-vpisnim postopkom. Predstavitve študijskih programov po fakultetah bodo potekale po videokonferenčnem sistemu Zoom v petek ob 10. in 15. uri ter v soboto ob 10. uri. V soboto popoldne pa bodo za tujce predstavili tudi programe v angleškem jeziku. Za zamudnike so poskrbeli z dodatnim informativnim dnevom v ponedeljek. Univerza je s prvim informativnim dnevom že prehitela druge, saj so dijakom slovenskih srednjih šol v Italiji v sredo predstavili posebnosti pri vpisu, priznavanju šolanja in študijske programe.

Po spletu tudi ogledi študentskih in dijaških domov

Zaradi epidemioloških ukrepov tudi odprtih vrat študentskih domov, kjer stanovalci bodočim študentom predstavljajo utrip študentskega življenja in jih povabijo na voden ogled študentskih naselij, ne bo. Namesto tega bodo vsem tistim, ki jih zanima bivanje v študentskih domovih, omogočili virtualen ogled domov in klepet s študenti.

Na mariborski univerzi bo to v soboto ob 13.30, na primorski oba dneva ob 9. uri, v Ljubljani pa bo to v petek ob 8.30 in 13. uri ter v soboto ob 12. uri omogočil zavod Študentski dom Ljubljana. V dijaških domovih je za prihodnje šolsko leto za novince predvidenih skupaj razpisanih 2263 mest, lani jih je bilo 2186. Rok za prijavo v dijaški dom je 4. april.